Het Belang van Limburg

Erik & Sanne 28 jaar na het succes

- Tom VETS

In de voorlaatst­e ‘Buurman Wat Doet U Nu’ gaat Cath Luyten op bezoek

bij Erik Van Neygen en Sanne. In 1990 scoorden ze de monsterhit ‘Veel Te Mooi’. Het was tegelijk de start van hun relatie. Het duo werkt naarstig aan een jubileumto­ur, die plaatsheef­t in het jaar 2020.

Sanne, oftewel Sandra Denotté, was amper 17 jaar toen ze in de zomer van 1990 samen met Erik Van Neygen, toen 39 jaar, wekenlang op de eerste plaats stond met ‘Veel Te Mooi’. Al snel kregen de twee een relatie, en zeker in die tijd was het fameuze leeftijdsv­erschil ideaal voer voor de weekbladen.

“Ik deed al mee aan playbacksh­ows, en op een dag mocht ik met Helmut Lotti optreden in het voorprogra­mma van Erik”, vertelt Sanne. “Toen ik van het podium kwam, zei hij dat ik een mooie stem had. Waarop ik ‘dank u meneer’ antwoordde. (lacht) Ik vroeg hem een gesigneerd­e foto, maar hij schreef mijn naam fout. Toen we elkaar later terugzagen, ben ik teruggegaa­n voor een nieuwe foto, en zo raakten we aan de praat.”

De liefde won: in 1995 werd dochter Maartje geboren, een jaar later trouwden ze. Erik kreeg in 2009 en 2010 een hersenbloe­ding, en later nog een hernia. Het muzikale duo zette er in 2012 een punt achter, maar het dertigjari­g jubileum van ‘Veel Te Mooi’ willen ze niet laten schieten. Cath Luyten treft hen in Hamme tijdens de voorbereid­ingen van hun jubileumto­ur.

Maartje

Sanne bouwde de voorbije jaren een schoolcarr­ière uit. Sinds zijn gezondheid­sperikelen is Erik huisman, en geeft hij hun dochter Maartje goede raad. De 22-jarige is vastberade­n de Taylor Swift van de Lage Landen te worden, en heeft een single klaar. “Maartje wil vooral beroemd worden”, zegt Sanne. “Dat is het verschil met ons. Erik wilde vooral een goede muzikant worden. De bekendheid was bijkomstig. Wat mij betreft, gaf het zingen vooral voldoening.” Speciaal voor hun jubileum willen Erik en Sanne een kopie maken van de foto die destijds de hoes van ‘Veel Te Mooi’ sierde. Cath is erbij als het duo opnieuw poseert onder de iconische treurwilg. Hoewel ‘Veel Te Mooi’ 28 jaar na de feiten nog steeds een bekend nummer is, blijkt dat deze monsterhit voor het echtpaar eerder een ‘monster’ dan een ‘hit’ was. “We beleefden het succes waar elke artiest van droomt, maar we genoten er niet van”, zegt Erik. “We werden geleefd. En we werden verliefd. Iets waar we allebei aanvankeli­jk tegen vochten. Het was een heftige periode.”

Op het toilet

Tijdens optredens heerste er hysterie. “Clouseau was populair, maar wij waren nog populairde­r. Toen we ons met een auto na een optreden een weg door de massa baanden, hoorden we van alles kraken. Ik vreesde dat we over iemands voet waren gereden.”

‘Veel Te Mooi’ was goed voor 75.000 verkochte singles. Het leverde goud en platina schijven op, maar anno 2018 staan die allemaal in kartonnen dozen op de zolder. “Onze dochter schrok ervan dat we dat edelmetaal op de zolder hadden staan, maar we willen daar niet mee uitpakken. Eén van die platen heeft dan uiteindeli­jk nog op het toilet gehangen, en deed halvelings dienst als spiegel.”

 ?? FOTO VRT ?? Erik en Sanne maken een kopie van de hoes van ‘Veel Te Mooi’.
FOTO VRT Erik en Sanne maken een kopie van de hoes van ‘Veel Te Mooi’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium