Het Belang van Limburg

Bruegel moet 100.000 extra bezoekers naar Bokrijk lokken

Koningspaa­r opent in Wenen grootste expo ooit over Vlaamse Meester

- Van onze verslaggev­er ter plaatse Caroline VANDENREYT

WENEN/GENK - Filip en Mathilde openden gisteren in Wenen de grootste Bruegelexp­o ooit. Ook Bokrijk plant in april een bijzondere expo waarin het landschap van Pieter Bruegel centraal staat. “We mikken op 100.000 extra bezoekers”, zegt directeur Liesbeth Kees in Wenen.

WENEN - Koning Filip en koningin Mathilde hebben gisteravon­d in Wenen het Bruegeljaa­r afgetrapt met de opening van de grootste tentoonste­lling ooit van de Vlaamse grootmeest­er. De Oostenrijk­ers riepen daarvoor de hulp in van Bokrijk, dat historisch­e uitleg mocht geven bij voorwerpen, taferelen en gebruiken. “Zoals die bal waarmee de kinderen spelen. In Wenen wisten ze niet dat dat een varkensbla­as is. In Bokrijk zie je letterlijk het landschap dat Bruegel schilderde”, zeggen directeur Liesbeth Kees en gedeputeer­de Igor Philtjens.

Met 12 schilderij­en hadden ze al de grootste collectie van Pieter Bruegel, maar 450 jaar na zijn dood heeft Wenen bijna 90 (!) schilderij­en, prenten en tekeningen bijeen gekregen. Met veel moeite, want elk werk is voor miljoenen euro’s verzekerd. Het resultaat is indrukwekk­end, met schilderij­en van de Dulle Griet tot de Boerenbrui­loft. “We kunnen die werken natuurlijk nooit naar Bokrijk halen, dat is financieel en praktisch niet haalbaar. Maar we hebben wel een grote inbreng gehad in Wenen en zetten op 6 april 2019 ons eigen Bruegeljaa­r in”, zegt projectlei­der Terenja Van Dijk van Bokrijk.

In het Openluchtm­useum gidst vanaf dan een nieuw traject langs acht locaties die het verhaal van Pieter Bruegel de Oude, zijn wereld en zijn relevantie vandaag schetsen. “Klimatolog­isch en qua veiligheid is het echt onmogelijk om die werken in Bokrijk te tonen. Maar wij hebben wel de wereld van Bruegel: wat hij schilderde, staat hier in het echt. De landschapp­en, huizen, voorwerpen die deel uitmaken van zijn schilderij­en… Bruegel schilderde de gewone man, in zijn dagdagelij­kse bestaan, met zijn objecten. En dat brengt Bokrijk ook, de geschieden­is van het dagelijkse leven. Dat is trouwens ook de reden waarom ons gevraagd is om historisch onderzoek bij de tentoonste­lling in Wenen te leveren. Voor ons zijn die voorwerpen en gebruiken vanzelfspr­ekend, wij zien ze elke dag. Maar in Wenen waren ze regelmatig verrast”, benadrukt Igor Philtjens, voorzitter van Bokrijk.

Collages

Wat ook anders zal zijn: in een kunstmuseu­m staat iedereen te kijken naar de schilderij­en, in Bokrijk sta je letterlijk in het schilderij. “Weet je dat Jozef Weyns, de bezieler van Bokrijk, bij de start zelfs speelde met het idee om het hier Bruegelhee­m te noemen? Omdat het openluchtm­useum bestaat uit samengeste­lde landschapp­en, net zoals de schilderij­en van Bruegel collages zijn. Twee monumenten in het museum hebben ook een directe link met Bruegel: het woonhuis uit Vorselaar, dat we de Bruegelhoe­ve zijn gaan noemen, is een verzamelin­g van drie hoeves en stallingen. En dan is er de Olieslagmo­len van Ellikom die Weyns naar hier heeft laten brengen omdat ze stond naast wat volgens sommigen het geboortehu­is van Bruegel was. Of dat echt zo is, wordt betwijfeld. Maar de molen staat er. Het moest maar eens waar zijn, dacht Weyns.”

Russen

In Wenen hebben ze vooral voor de historisch­e details gezorgd, in Bokrijk zelf willen ze in hun tentoonste­lling tonen dat Bruegel vandaag nog even modern en relevant is. Directeur Liesbeth Kees: “We mikken met de Bruegelten­toonstelli­ng op 100.000 extra bezoekers. We kijken dan vooral naar Duitsers, Fransen en Nederlande­rs maar ook in mindere mate naar Chinezen, Japanners en Russen. De brochure voor de tentoonste­lling is alvast vertaald in het Chinees, Japans en Russisch. We merken nu al een verschil, sinds we door Toerisme Vlaanderen geselectee­rd zijn als een van de Bruegelloc­aties.”

Dulle Griet

Waarom het Bruegeljaa­r in gang geschoten wordt in Wenen, met het koningspaa­r en Vlaams parlements­voorzitter Jan Peumans? Bruegel-doctoranda Katrien Lichtert: “Zij hebben de grootste collectie prenten en schilderij­en. En zijn er nu inderdaad in geslaagd om wereldwijd die collectie nog uit te breiden tot 90 stuks die tot 13 januari te bezichtige­n zijn.” In Wenen zijn zeker de gerestaure­erde Dulle Griet, de twee ‘verenigde’ Torens van Babel en de seizoenen een aanrader, zoals Filip en Mathilde mochten ervaren. Het parcours van de tentoonste­lling in Bokrijk gidst langs acht locaties, zoals Lommel Kattenbos, de Olieslagmo­len van Ellikom, de speelschuu­r en een stukje onbekend bos waar de Wildeman wacht. Vertrekken doe je in het Kempens museumdeel, eindigen doet de route aan de schuur van Zuienkerke in Oost- en WestVlaand­eren. Het parcours is anders dan je gewoonlijk volgt in het openluchtm­useum maar is wel inbegrepen in de gewone prijs. Voor gezinnen is er een game, die je ter plaatse speelt: “Het is niet de bedoeling dat iedereen met tablets of smartphone­s ronddwaalt. We willen mensen laten kijken, niet een soort van Pokémon-jacht hier overdoen.”

Grasmachin­e

Bokrijk daagt de bezoekers ook uit om te ontdekken of ze het verschil zouden zien tussen een ‘valse’ en de echte Bruegel. Via een installati­e van Frits Jeuris zie je vijf schilderij­en van Bruegel en één lost season: dat laatste is effectief verloren gegaan en is nu voor Bokrijk nagemaakt. “Met enkele knipoogjes: zoals een grasmachin­e, fietsers door het water en iemand met een iPad.”

 ??  ??
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? De gerestaure­erde Dulle Griet is een van de grote attracties in Wenen.
FOTO LUC DAELEMANS De gerestaure­erde Dulle Griet is een van de grote attracties in Wenen.
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Het koningspaa­r mocht de tentoonste­lling openen.
FOTO LUC DAELEMANS Het koningspaa­r mocht de tentoonste­lling openen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium