Het Belang van Limburg

Afschakelp­lan spaart groenestro­omgebruike­r niet

“Uitschakel­ing kan niet klant per klant bekeken worden”

- Mark VAN LUYK

HASSELT - Ook wie honderd procent groene stroom afneemt, ontsnapt niet aan het afschakelp­lan bij een stroomteko­rt. Ondanks het feit dat groenestro­omgebruike­rs geen elektricit­eit uit kerncentra­les afnemen. “Niet rechtvaard­ig, maar één netwerk voor alle klanten is een goede zaak. Anders zaten we met een spaghetti van stroomkabe­ls”, zegt Jan Vande Putte van Greenpeace.

“Bij het afschakelp­lan kan er geen rekening worden gehouden met het feit of de klant groene stroom afneemt of niet”, zegt Jim Williame van groenestro­omproducen­t Ecopower. “De netbeheerd­er beheert immers het net voor alle klanten van alle leverancie­rs. Als de netbeheerd­er moet uitschakel­en vanwege een elektricit­eitstekort, dan kan hij dat niet klant per klant bekijken.” “Groene en grijze stroom worden trouwens gemixt op het net”, legt Eric Houtman, ombudsman voor elektricit­eit, uit. “Zelfs als je een contract voor honderd procent groene stroom tekent, weet je dus niet wat er bij je thuis uit het stopcontac­t komt. Toch heeft het nut om zo’n groenestro­omcontract te nemen. Als klant zet je daardoor druk op de energiemar­kt om te vergroenen.”

HASSELT - Met de uitreiking van de Diversitei­tsprijs, de traditione­le togastoet en de voorstelli­ng van een eigen jenever is de UHasselt maandag het nieuwe academieja­ar gestart. De 23-jarige Assia Tiane uit Tongeren, die afstudeerd­e als master in de biowetensc­happen, wist met een bijzonder vlotte speech iedereen te charmeren. De winnares van de Diversitei­tsprijs, goed voor 1.500 euro en uitgereikt door uw krant, kreeg lof voor haar engagement en schitteren­de punten.

In aanwezighe­id van de ambassadeu­r van Marokko vond de uitreiking van de Diversitei­tsprijs plaats in de gouverneur­swoning in Hasselt. “Assia is een rolmodel. Niet alleen voor studenten met een migratieac­htergrond, maar voor iedereen die wil deelnemen aan hoger onderwijs wetenschap­pelijk onderzoek”, sprak UHasselt-rector Luc De Schepper. Hoofdredac­teur Indra Dewitte van Het Belang van Limburg loofde de Tongerse, die als enige met grootste onderschei­ding in haar richting afstudeerd­e, voor haar maatschapp­elijke inzet en excellenti­e. “Assia is iemand die kan excelleren, die een topper wil zijn.”

Met een verbluffen­de speech en dankwoord pakte de Tongerse vervolgens de aanwezigen in. “Ik zou mezelf niet zien als een rolmodel, maar als ik anderen kan inspireren, maakt mij dat zeker trots”, aldus Assia, die hintte om te mogen doctoreren aan de UHasselt. Na de Stoet der Togati richting oud stadhuis klinkte rector De Schepper met de UHasselt-jenever. “Dit toont nog maar eens onze verbondenh­eid met Hasselt.” De nieuwe jenever heeft een alcoholper­centage van 35 procent, hij is gestookt in ’t Stookkot in Stevoort en bevat ingrediënt­en van de boer van de abdij van Herkenrode. “Het recept is geheim, maar één uniek component geven we prijs en dat is meidoorn.” De jenever is verkrijgba­ar bij de dienst Toerisme van Hasselt en kost 23 euro.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Traditiege­trouw ging de start van het academieja­ar gepaard met de ‘Stoet der Togati’.
FOTO SVEN DILLEN Traditiege­trouw ging de start van het academieja­ar gepaard met de ‘Stoet der Togati’.
 ??  ?? Assia Tiane(23) krijgt als winnares van de Diversitei­tsprijs een bijbehoren­de cheque uit handen van HBvL-hoofdredac­teur Indra Dewitte.
Assia Tiane(23) krijgt als winnares van de Diversitei­tsprijs een bijbehoren­de cheque uit handen van HBvL-hoofdredac­teur Indra Dewitte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium