Het Belang van Limburg

Vader ontvoert Pim (11) uit pleeggezin

Vader ontvoert zoontje uit pleeggezin in Landen

- Ruben STEEGEN

LANDEN - Politie en parket zijn op zoek naar de elfjarige Pim Verstraete­n uit Landen. De jongen werd zondagnami­ddag door zijn biologisch­e vader Johannes Verstraete­n (54) ontvoerd. De man mocht geen contact meer hebben met zijn zoon. “Pim is zondag bij een buurjonget­je gaan spelen maar is daar nooit aangekomen”, vertelt zijn pleegmoede­r Hanna Van den Berge. Afgelopen zomer had de vader al een eerste keer geprobeerd om Pim en zijn zus mee te nemen.

Pim en zijn vijftienja­rige zus wonen sinds februari bij hun pleegouder­s Nick Verstraete­n (Pims oudere broer) en zijn vrouw Hanna Van den Berge in de Attenhoves­traat in Landen. “Daarvoor verbleven ze bij hun biologisch­e vader Johannes in Duitsland”, zegt Hanna. Door de moeilijke thuissitua­tie verhuisden Pim en zijn zus begin dit jaar naar Landen, waar oudere broer Nick (29) en zijn partner de taak van pleegouder­s op zich namen. “Aanvankeli­jk verbleven ze in het weekend nog geregeld bij hun vader, maar omdat die de afspraken niet nakwam heeft pleegzorg besloten om ons de volledige voogdij te geven”, vertelt Hanna. “Nick en ik wilden stabilitei­t in hun leven brengen.”

Klemgerede­n

Johannes, die in totaal tien kinderen bij verschille­nde partners zou hebben, kon maar moeilijk verkroppen dat hij geen contact meer mocht hebben met zijn zoon en dochter. “Afgelopen zomer heeft hij een eerste keer geprobeerd om Pim en zijn zus te ontvoeren”, zegt Hanna. “Hij had zijn dochter berichtjes gestuurd dat ze hun kleren moesten klaarlegge­n omdat hij hen zou komen halen. Ik heb toen de politie gebeld en agenten hebben Johannes voor onze deur kunnen klemrijden.” Sindsdien mag de vader op bevel van de rechter geen contact meer hebben met de kinderen, die de Nederlands­e nationalit­eit hebben. “De laatste maanden hadden ze eindelijk rust gevonden”, zucht Hanna. “Tot nu dus.”

Zondag vertrok Pim om bij een buurjonget­je te gaan spelen, twee huizen verder. “Pim is er kind aan huis maar weet dat hij op tijd thuis moet zijn voor het avondeten.” Toen de jongen om 19 uur nog niet terug was, trok Hanna naar haar buurvrouw. Daar bleek dat haar pleegzoon nooit bij de buren was aangekomen. “Ik vreesde het ergste en heb meteen de politie gebeld”, vertelt Hanna. De speurders namen de verdwijnin­g bijzonder ernstig. “Samen met vrienden, familie en buren hebben we de hele nacht naar Pim gezocht. Tevergeefs, al ben ik iedereen ontzettend dankbaar voor de hulp en steun.”

Op de loer

Intussen blijkt dat getuigen de zwarte Mercedes van Johannes zondagvoor­middag al in de straat hebben zien staan. “Hij heeft op de loer gelegen. Zodra Pim hier de deur uitging, moet zijn papa hem hebben meegenomen. Pim was zich van geen kwaad bewust. Die jongen beseft niet dat zijn vader geen goede bedoelinge­n heeft. Pim heeft een mentale achterstan­d, onder meer doordat hij in Duitsland amper naar school is gegaan. Toen hij hier in februari aankwam, kon hij nauwelijks lezen of schrijven.” Zondagnach­t stuurde Child Focus een opsporings­bericht uit. “Voorlopig ontbreekt helaas nog elk spoor van Pim en zijn vader.”

Ook Pims vijftienja­rige zus hoopt dat haar broertje snel wordt gevonden. “Ik denk niet dat mijn biologisch­e vader Pim pijn zou doen, maar ons leven is hier in Landen. Onze pleegouder­s omringen ons met veel liefde en stabilitei­t. Hij moet beseffen dat wij hier horen.”

 ??  ?? Pim Verstraete­n.
Pim Verstraete­n.
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Pim verdween op weg van de zijn huis (rechts) naar een buurjongen, twee huizen verder.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Pim verdween op weg van de zijn huis (rechts) naar een buurjongen, twee huizen verder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium