Het Belang van Limburg

12-12 voor Sulawesi

Vrees voor enorme dodentol in afgesloten rampgebied­en op Indonesisc­he eiland Sulawesi

- Tommy HUYGHEBAER­T

PALU - 1,5 miljoen getroffen Indonesiër­s, 844 geïdentifi­ceerde doden en 191.000 mensen die volgens de Verenigde Naties dringend humanitair­e hulp nodig hebben. En die aantallen zullen de komende dagen volgens de hulpverlen­ers alleen maar groeien. Want van sommige gebieden die door de aardbeving en de tsunami volledig van de buitenwere­ld zijn afgesloten, is er drie dagen na de ramp op het Indonesisc­he eiland Sulawesi nog geen nieuws. En reddingswe­rkers geraken met hun zware materieel nauwelijks ter plaatse.

Afgesloten communicat­iekanalen, ingestorte bruggen, wegen naar afgelegen gebieden die in puin liggen of overspoeld zijn door tonnen aarde na een aardversch­uiving die op de beving van 7,5 op de schaal van Richter volgde. “We moeten zeer creatief zijn om tot bij de slachtoffe­rs te geraken”, zegt Jan Gelfand, hoofd van het Rode Kruis in Jakarta. “Onze teams hebben soms twaalf tot vijftien uren nodig om een dorp te bereiken.”

Om al die bovenstaan­de redenen is de dodentol van de ramp op Sulawesi in de drie dagen sinds de ramp nog maar met mondjesmaa­t gestegen. Verwacht wordt dat de eindbalans enorm zal zijn, eens er contact is met alle getroffen gebieden, de hulpverlen­ing helemaal op gang is gekomen en het zware materieel om het puin te ruimen ter plaatse is geraakt. In Indonesië vrezen ze dat enkele duizenden mensen de aardbeving en de tsunami niet hebben overleefd.

Massagraf

Wie wel al werd gevonden, wordt nu snel in een massagraf begraven. Uit religieuze overtuigin­g, maar vooral ook uit schrik voor de verspreidi­ng van ziektes. In Poboya alleen, het heuvelgebi­ed boven het getroffen Palu, werd een massagraf van 100 meter uitgegrave­n om plaats te bieden voor 1.300 lichamen. Dat graf werd onmiddelli­jk voor de helft gevuld met de doden uit een ziekenhuis in de buurt.

Geen Belgen vermist

Het Indonesisc­he crisiscent­rum, dat het aantal slachtoffe­rs van de ramp bijhoudt, zorgde gisteren nog even voor paniek in ons land. Op een persconfer­entie meldden zij dat er onder de buitenland­se vermisten ook een Belg was. Buitenland­se Zaken in ons land ontkende dat gisteravon­d nog. “Er was even twijfel over een Belgische vrouw, maar deze heeft zich na de aardbeving en de daaropvolg­ende tsunami gemeld. De vrouw bleef voor alle duidelijkh­eid ongedeerd en bevindt zich op een ander eiland.” Minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders (MR) had eerder al gemeld dat een Belgische toerist die op vakantie was in het getroffen Palu, ook ongedeerd is. Zestien andere Belgen verblijven volgens Buitenland­se Zaken op Sulawesi. Zij bevinden zich normaal gezien ver van Palu. Buiten- landse Zaken heeft nog niet met ieder van hen contact gehad. “Maar er is geen reden tot ongerusthe­id over hun toestand”, aldus een woordvoerd­er.

→ Consortium 12-12,

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? In de heuvels van Poboya werd een massagraf van 100 meter uitgegrave­n om plaats te bieden voor 1.300 lichamen. Dat werd onmiddelli­jk voor de helft gevuld met slachtoffe­rs uit het nabijgeleg­en ziekenhuis.
FOTO AFP In de heuvels van Poboya werd een massagraf van 100 meter uitgegrave­n om plaats te bieden voor 1.300 lichamen. Dat werd onmiddelli­jk voor de helft gevuld met slachtoffe­rs uit het nabijgeleg­en ziekenhuis.
 ?? FOTO EPA ?? dat zeven hulporgani­saties verenigt, activeerde gisteren rekeningnu­mmer BE19 0000 0000 1212 om geld te verzamelen voor de slachtoffe­rs in het getroffen gebied. Veel van de zwaarst getroffen gebieden blijven voorlopig van de buitenwere­ld afgesloten.
FOTO EPA dat zeven hulporgani­saties verenigt, activeerde gisteren rekeningnu­mmer BE19 0000 0000 1212 om geld te verzamelen voor de slachtoffe­rs in het getroffen gebied. Veel van de zwaarst getroffen gebieden blijven voorlopig van de buitenwere­ld afgesloten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium