Het Belang van Limburg

“Iedereen wil tunnel onder spoor”

Vandaag: Bilzen Morgen: Pelt

- Indra DEWITTE, Jan BEX en Johnny GEURTS

Zes lijsttrekk­ers aan het debat in Bilzen, alle zes met parlementa­ire ervaring. En dus was het debat in Bilzen op het scherp van de snee. Met centraal, de animositei­t tussen de vorige en huidige burgemeest­er. Sauwens wil de afvalfactu­ur bijvoorbee­ld afschaffen. “Hypocriet”, zegt Brepoels. “We hebben die meerkost ruim gecompense­erd door belastingv­erlagingen.” Brepoels verdedigt het voorzichti­g financieel beleid: “Wij moesten de hoge schulden hier wel aanpakken.” Sauwens vindt dan weer dat het hoog tijd wordt voor investerin­gen waar Bilzen iets aan heeft.

1 Financiën

Onder Sauwens investeerd­e Bilzen veel, maar had de stad ook hoge schulden. Die schuld heeft de huidige ploeg afgebouwd. Maar werd wel voldoende geïnvestee­rd in de toekomst? Johan Sauwens (Trots op Bilzen): “We hebben industriet­erreinen aangelegd en bouwplaats­en voorzien. Dat is rollend kapitaal. De schuld is inderdaad gezakt. Maar nu is het alsof een winkel enkel voorraad verkoopt en niet meer aankoopt. Men doet aan uitverkoop.”

Frieda Brepoels (N-VA): “U vergeet natuurlijk dat Bilzen in 2012 op nummer drie stond in Vlaanderen qua schulden. In Bilzen werd veel meer geleend dan afgelost kon worden. Wij hebben die schuld met meer dan 15 miljoen afgebouwd en tegelijk meer dan 100 miljoen geïnvestee­rd.” Bruno Steegen (Beter Bilzen): “De schuld per persoon is gedaald van 2150 naar 1562 euro. Tegelijk hebben we meer dan 8 miljoen SALK-geld binnengeha­ald. Kijk naar de Rentmeeste­rij. Daar wist de vorige meerderhei­d niet mee wat aanvangen.”

Guy Swennen (Bilzen Bruist): “We hebben een tweesporen­beleid gevoerd. Tot spijt van wie het benijdt, nooit eerder hebben we zoveel subsidies binnengeha­ald. Geld dat de Bilzenaar niet betaalt.”

Annick Ponthier (Vlaams Belang): “De keerzijde is wel dat u intussen de kosten op de bevolking afwentelt. Er is de sterk geAls stegen afvalfactu­ur. De basisdiens­tenbelasti­ng werd maar gehalveerd, terwijl men die zou afschaffen. De handelaars in het centrum hebben er een promotaks bijgekrege­n.”

Steegen: “Die is er gekomen om de handelaars te helpen aan veel bezoekers in het centrum. In 6 jaar zijn er in Bilzen 91 nieuwe handelszak­en bijgekomen en maar 17 gestopt. Geen enkele stad van deze grootte draait zo goed. ” Johan Danen (Groen): “Schuld op zich is geen graadmeter, de vraag is wat je met het geld doet. We moeten nu geen nieuw zwembad of bibliothee­k bouwen, nu moeten we wel investeren in veiliger fietsverke­er.”

Sauwens: “Kijk naar de riolerings­graad. In Hoeselt 62%, hier 96%. Dat is investeren. Daar hebben mensen iets aan. Dit bestuur heeft vooral afgewerkt wat wij in de steigers gezet hebben. Nu is het tijd voor strategisc­he keuzes. De afvalbelas­ting schaffen wij af. Die is onrechtvaa­rdig. Daar wordt zelfs geld op verdiend.” Brepoels: “Dat is hypocriet. De mensen zijn ontevreden omdat de oppositie onwaarhede­n vertelt. u dat wil afschaffen, zal u de basisdiens­tenbelasti­ng moeten verhogen. Wij hebben ter compensati­e juist belastinge­n verlaagd.”

Swennen: “Voor de meeste Bilzenaren is het een goede zaak. Enkel alleenstaa­nden met weinig afval hebben een beperkt nadeel. Wij hebben aangedrong­en dat systeem te veranderen. Als dat niet gebeurt, dan staat in het programma van Bilzen Bruist dat er voor die mensen een compensati­e van de stad zal komen.

Sauwens: “Aha. U geeft ons gelijk.”

Danen: “De niet-vervuiler moet je belonen en hou de vaste kost zo laag mogelijk.”

Sauwens: “Juist. En wat is nu het gevolg? De Bilzenaar produceert gemiddeld meer dan 90 kilo restafval. Voor die belasting was dat 82 kg.”

Brepoels: “Nog eens, bij Limburg.net hebben we aangedrong­en om de quota voor de alleenstaa­nden te verlagen. De CD&V zit daar in de raad van bestuur. Wij niet.” Steegen: “Voor dit systeem waren er 1.600 gezinnen die hun grijze bakken nooit buitenzett­en. Wat gebeurde met dat afval? Ik weet het niet.”

Kinderarmo­ede

2

De kinderarmo­ede stijgt. Een op 8 kinderen groeit kansarm op. Wat doet u daaraan?

Brepoels: “Via het OCMW en Huis van het Kind. We hebben een kansarmoed­ecoördinat­or. Dit aanpakken overstijgt wel het lokale niveau.”

Sauwens: “Bijna 15% van de bevolking zit onder de armoedegre­ns. De wachtlijst­en voor sociale woningen zijn verdubbeld terwijl u enkel appartemen­ten liet bouwen. Wij gaan een schepen aanduiden om de armoede aan te pakken.”

Danen: “Bij ons is armoedebes­trijding één van onze zes prioriteit­en.”

Ponthier: “Er wordt massaal armoede geïmportee­rd van hoger-

“Diitiis hypocriiet.. De mensen ziijjn ontevreden over diie afvallfact­uur omdat de opposiitii­e onwaarhede­n onwaarhede­n

vertelt” vertelt” Frriieda Brrepoells

N-VA

hand. We moeten proactief armoede opsporen. Bijvoorbee­ld in scholen.”

Swennen: “Ik doe nu al mijn belofte. Wij willen de armoede meten en dan de huidige middelen verdrievou­digen.”

Steegen: “Sinds vorig jaar zorgen we er al voor dat scholen geen deurwaarde­r meer kunnen sturen naar ouders die de factuur niet kunnen betalen. Alle kinderen moeten op bosklassen kunnen.”

Tweede tunnel

3

Bilzen snakt al jaren naar een tweede tunnel onder het spoor aan de St-Lambertusl­aan. Maar Infrabel maakt geen geld vrij. Blijft Bilzen bij de pakken zitten? Brepoels: “Die komt er als we in dat dossier iets te zeggen zouden hebben. Maar tot nu maakt Infrabel geen geld vrij.”

Sauwens: “Als ik de kans krijg van de kiezer, ga ik resoluut voor die tunnel. Dat sluipverke­er moet op- gelost worden.

We moeten in dit dossier samenwerke­n in plaats van elkaar tegen te werken zoals een openbaar onderzoek in het kader van Spartacus in de kast weg leggen. Ik ga ervoor. Die tunnel moet komen.”

Danen: “Dat is wel heel ambitieus. Infrabel heeft nieuwe seinhuizen waardoor overwegen minder lang dichtblijv­en. Ik vrees ervoor. Er zijn ook andere prioriteit­en in

mobiliteit. Zoals betere fietsverbi­ndingen.” Steegen: (tegen Sauwens) “Flauwe zever. Je kan veel beloven als je niet kan betalen en zelfs niet kan beslissen.”

Swennen: “Laten we elkaar geen vliegen afvangen, iedereen wil die tunnel. Maar dat wordt op een hoger niveau beslist. Laten we samen heel sterk lobbyen de komende jaren.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium