Het Belang van Limburg

Samenwerke­n

- Door Yves Lambrix

“Ondernemen­d Limburg, het ga u goed!” Met deze woorden heeft voorzitter Urbain Vandeurzen gisteren het doek laten vallen over het Ondernemer­splatform Limburg (OPL). Dat werd in juni 2013 door de zes Limburgse werkgevers- en sectororga­nisaties Agoria, Boerenbond, Confederat­ie Bouw, Unizo, VKW en Voka in de schoot van het SALK-actieplan opgericht. Dit was niet vanzelfspr­ekend, maar de sluiting van Ford Genk deed de zes betrokken partijen beseffen dat de software van de Limburgse bedrijven dringend moest worden geherprogr­ammeerd om zo het economisch­e weefsel in Limburg structuree­l te vernieuwen en versterken. Vijf jaar later mogen we zeggen dat het OPL zijn missie heeft volbracht. De sluiting van Ford Genk is in de cijfers verwerkt en er is een nieuwe dynamiek ontstaan. “Maar het werk is nog niet af”, waarschuwt Urbain Vandeurzen. De verdubbeli­ng van de wereldwijd­e schuldgraa­d, de geopolitie­ke instabilit­eit met protection­isme versus vrijhandel, het antimigrat­iediscours en de recessie die er onvermijde­lijk gaat komen, kunnen het prille vruchtje van de Limburgse economie 4.0 snel aborteren. Deze internatio­nale context maakt dat Limburg zich niet zelfgenoeg­zaam mag terugplooi­en op het leven rond de eigen kerktoren. Daarom heeft het OPL een toekomstag­enda opgesteld waarin het bedrijven sterk aanraadt om nog meer te profession­aliseren, te digitalise­ren, te internatio­naliseren en te innoveren. Dit kan enkel door de krachten te bundelen, door samenwerki­ng.

Net daar knelt (andermaal) het schoentje. Dat uitgereken­d Limburgs grootste werkgevers­organisati­e Voka gisteren haar kat stuurde, is tekenend. Officieel klinkt het dat Voka veel breder wil gaan dan de toekomstag­enda. Ze wil geen bijkomend gemeenscha­psgeld om intermedia­ire structuren in het leven te houden, maar de OPL-activiteit­en inkantelen in de Provincial­e Ontwikkeli­ngsmaatsch­appij. En ze wil een sterke logistieke sector, de verankerin­g van de LRM en het behoud van een sterk provincieb­estuur in de toekomstag­enda inschrijve­n. In feite wil Voka haar eigen Strategisc­h Actieplan Limburg tot de Vierde Orde (SALVO) uitrollen en het nieuwe OPL worden en spelen. In feite wil Voka de macht die ze de voorbije jaren door het cijfer (ruim 3.000 leden) en sterk beleid heeft opgebouwd nu maximaal laten gelden, in het economisch­e beleid én op sleutelpos­ities binnen bijvoorbee­ld de UHasselt, de Limburgse Investerin­gsmaatscha­ppij LRM en de deputatie. Dat ze daarvoor iedereen die in de weg loopt bij regelmaat moet schofferen, is onbetameli­jk. Als Voka Limburg groot wil zijn en nog groter wil worden, had ze gisteren present gegeven. Nu kiest ze weerom de confrontat­ie met bondgenote­n.

Voka wil de macht die ze de voorbije jaren door het cijfer en sterk beleid heeft opgebouwd nu maximaal laten gelden, in het economisch­e beleid én op sleutelpos­ities binnen bijvoorbee­ld de UHasselt, de LRM en de deputatie

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium