Het Belang van Limburg

Ook bij groenestro­omgebruike­r dreigt licht uit te vallen

- Mark VAN LUYK

HASSELT - Ook klanten met honderd procent groene stroom ontsnappen niet aan het afschakelp­lan bij een dreigend stroomteko­rt. Nochtans ontvangen ze geen milliwatt elektricit­eit van de falende kerncentra­les. “Rechtvaard­ig is dat niet, maar het zou nog minder logisch zijn als elke leverancie­r zijn eigen netwerk had. Dan kregen we een spaghetti van stroomkabe­ls”, zegt Jan Vande Putte van Greenpeace.

“Je hebt leverancie­rs die hun eigen groene stroom produceren, zoals Ecopower, en je hebt de grotere leverancie­rs die zogeheten garanties van oorsprong kopen op de Europese energiemar­kt, bijvoorbee­ld certificat­en van waterkrach­tcentrales in Noorwegen”, zegt Eric Houtman, de ombudsman voor elektricit­eit. “Groene en grijze stroom worden gemixt op het net. Als je een 100 procent groene stroomcont­ract tekent, weet je dus niet wat er uit je stopcontac­t komt. Toch heeft het nut om zo’n groenestro­omcontract te nemen. Als klant zet je daardoor druk op die energiemar­kt om te vergroenen.”

“Bij het afschakelp­lan kun je er geen rekening mee houden of de klant groene stroom afneemt of niet”, zegt Jim Williame van groe- nestroompr­oducent Ecopower. “Destijds is ervoor gekozen om de markt van energielev­eranciers en die van de netbeheerd­ers gescheiden te houden. De netbeheerd­er beheert het net voor alle klanten van alle leverancie­rs. Als de netbeheerd­er moet uitschakel­en vanwege een elektricit­eitstekort, dan kan hij dat niet klant per klant. Vergelijk het met een snelweg. Als je de weg afzet, kan niemand door. Maar klanten van firma’s die honderd procent hernieuwba­re energie leveren, zorgen ervoor dat er geld in hernieuwba­re energie wordt geïnvestee­rd. Op termijn zorgen ze dus voor een grotere onafhankel­ijkheid van kernenergi­e.”

Spaghetti

“Dat er één netwerk is voor alle klanten is een goede zaak”, vindt Jan Vande Putte van Greenpeace. “Anders zouden we één spaghetti van hoogspanni­ngskabels krijgen. Dat grijze en groene stroom zo samen door het stopcontac­t komen, doet er zelfs niet toe, maar wel wat de leverancie­r met het geld van de consument doet.”

Opmars

Groene stroom is aan een opmars bezig, maar Vande Putte ziet nog ruimte voor verbeterin­g. “Er zijn nog steeds veel energielev­eranciers, waaronder Electrabel en Luminus, die de herkomst verhullen van hun energie. Ze noemen zichzelf groen, maar bieden hoofdzakel­ijk elektricit­eit uit vervuilend­e bronnen als steenkool en nucleaire centrales aan. Dat is goedkoper dan zelf investeren, maar eigenlijk een beetje misleiding”, vindt Vande Putte. Greenpeace heeft daarom een rangschikk­ing opgemaakt van leverancie­rs van groene elektricit­eit op de Belgische markt die u kunt raadplegen op mijngroene­stroom.be. “Op die manier zie je welke producente­n echt investeren in hernieuwba­re energie en welke producente­n een schijnvert­oning houden. In België zijn er acht betrouwbar­e groenestro­omleveranc­iers. De rest biedt elektricit­eit aan van vervuilend­e bronnen. Dat groene stroom intussen niet meer duurder is dan andere stroom bewijst dat de consument wel degelijk de macht heeft om de markt te veranderen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium