Het Belang van Limburg

“Hij stak oma Rini dood, niet ik”

Moordverda­chte uit Vroenhoven wijst ex-vriend aan als dader

- Nancy VANDEBROEK/Annelies HENDRIKX

RIEMST - Sandra N. (39) uit Vroenhoven, die wordt verdacht van de moord op ‘oma Rini’ (82) in Maastricht, beweert dat haar ex de vrouw heeft doodgestok­en. De 50-jarige Riemstenaa­r zou dat gedaan hebben toen hij Rini Ansems samen met haar thuis overviel. Dat bleek gisteren tijdens de eerste procesdag voor de rechtbank in Maastricht.

Samen met haar ex-vriend uit Riemst zou Sandra de overval in januari 2017 hebben beraamd en uitgevoerd, zo las rechtbankv­oorzitter Dijkshoorn-Sleebe gisteren voor uit de schrifteli­jke verklaring die de vrouw uit Vroenhoven eerder aflegde. Terwijl zij boven in het huis van oma Rini aan het zoeken was naar waardevoll­e spullen, zou de man de bejaarde vrouw hebben omgebracht. Rini Ansems werd eind januari vorig jaar dood aangetroff­en in de garage. Het sporenonde­rzoek in de garage wijst erop dat daar een handgemeen of worsteling heeft plaatsgevo­nden.

Sandra N. – destijds verslaafd aan harddrugs – wilde haar verklaring integraal voorlezen, “omdat ik anders door elkaar ga praten”. Ze heeft zich lang op haar zwijgrecht beroepen, maar kwam in juni met een schrifteli­jke verklaring. De rechtbank ging niet op haar verzoek in.

De aanwezighe­id van de Riemstenaa­r in het huis kan met DNAonderzo­ek niet helemaal worden uitgeslote­n, maar het gevonden DNA kan van iedere man zijn, stelt officier van justitie Henk Peters. Het DNA van Sandra N. is wel aangetroff­en: in het huis en op het lichaam van oma Rini. De politie kwam Sandra op het spoor nadat zij door haar moeder als vermist was opgegeven. De moeder vond ook een tas van haar dochter met daarin een bebloede jas en een deel van een mes. Sandra zou haar vriend uit Riemst hebben verteld dat zij een vrouw had omgebracht, zo verklaart hij. De man was blij dat hij dat verhaal aan de politie kwijt kon.

Hij is wel enige tijd als (mede)verdachte in beeld geweest, stelde officier van justitie Henk Peters, maar nu niet meer. Vandaag gaat de zaak verder met onder meer het horen van een psychiater van het Pieter Baancentru­m (PBC) als getuig-deskundige. Het PBC heeft een persoonlij­kheidsstoo­rnis bij de verdachte vastgestel­d en adviseert de rechtbank haar TBS op te leggen: een Nederlands­e maatregel die de rechter kan opleggen aan mensen die een zwaar misdrijf pleegden en daarvoor geheel of gedeelteli­jk ontoereken­ingsvatbaa­r zijn verklaard.

Daar is Sandra N. het niet mee eens. Vanmiddag komt het Openbaar Ministerie naar verwachtin­g met zijn eis.

 ?? FOTO HBVL ?? Na de moord plaatste de politie in Maastricht opsporings­borden in een poging uit te vissen wat er met oma Rini was gebeurd.
FOTO HBVL Na de moord plaatste de politie in Maastricht opsporings­borden in een poging uit te vissen wat er met oma Rini was gebeurd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium