Het Belang van Limburg

“Er bestaat zo veel om hen te helpen”

Lommelse specialise­ert zich in haarverzor­ging kankerpati­ënten nadat ze ziekte zelf doormaakt

- Joos MEESTERS

GENK - Een eerste Limburgse lichting van zeven kappers heeft gisteren het diploma gekregen van Kanker Hair Profession­al. Dat zijn kappers die een opleiding hebben gevolgd om patiënten met kanker beter te kunnen helpen. Voor Brigitte Marechal van kapsalon Brigitte in Lommel was de uitreiking een emotioneel moment, want zij werd drie jaar geleden zelf getroffen door kanker.

Haarverlie­s, een geïrriteer­de hoofdhuid,… voor patiënten met kanker zijn het vervelende nevenwerki­ngen van hun strijd tegen de ziekte. Een bezoekje aan de kapper wordt dan plots niet meer zo vanzelfspr­ekend. “Ik ken patiënten die nog met moeite naar de kapper durven, omdat ze gewoon niet weten wat ze er moeten vertellen”, zegt Paul Verdonck, voorzitter van het Institute for Profession­al Care vzw (IFPC). Samen met het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) leidde het IFPC het voorbije jaar de eerste zeven Kanker Hair Profession­als op in Limburg, gespeciali­seerd in de haarzorg bij kankerpati­ënten. “Kappers die onze opleiding gevolgd hebben weten hoe ze patiënten kunnen geruststel­len, hoe ze erover kunnen praten en hoe ze hen beter kunnen helpen met hun problemen”, zegt Verdonck. Het belang voor patiënten is groot, zegt hij. “Als je er goed uitziet, voel je je vaak al beter. Maar een hoofdhuidm­assage kan ook gewoon heel erg ontspannen­d werken voor patiënten met kanker, die vaak last hebben van een droge hoofdhuid.”

Het IFPC pleit er dan ook voor dat de ziekenfond­sen bijdragen aan de vergoeding van Kanker Hair Profession­als. De liberale mutualitei­t gaat vanaf 2019 zes keer per jaar tussenkome­n voor een bedrag van 10 euro. Het christelij­ke ziekenfond­s CM, het grootste ziekenfond­s van het land, heeft geen concrete plannen voor terugbetal­ing.

Zelfbeeld

De Lommelse Brigitte Marechal (52) is een van de eerste gediplomee­rde Kanker Hair Profession­als in Limburg. “Ik ben 34 jaar zelfstandi­g kapster. Op 25 augustus 2015 werd bij mij de ziekte van Kahler, kanker van het beenmerg, vastgestel­d. Mijn wereld stortte in.” Brigitte onderging een transplant­atie van eigen stamcellen en

kreeg chemothera­pie. “Tij- dens de chemo ben ik mijn haar verloren. Verschrikk­elijk. Je zelfbeeld en zelfvertro­uwen worden weggeveegd. Als je wenkbrauwe­n en wimpers verdwijnen, wordt de ziekte plots heel erg zichtbaar.” Brigitte kon bij een collega terecht die haar hielp met een haarstukje. “Ik wilde al lang kort haar, maar durfde niet. Nu heb ik van de gelegenhei­d gebruikgem­aakt om een korte coupe te testen. (lacht) Ik denk dat het voor mij misschien wel iets minder verschrikk­elijk was, omdat ik als kapster weet wat

Zeven kappers mogen zich sinds gisteren gediplomee­rd Kanker Hair Profession­al noemen.

GENK -

er allemaal bestaat om patiënten met kanker te helpen.”

Nu haar ziekte onder controle lijkt, is Brigitte weer halftijds aan het werk. “Toen ik over deze opleiding las in het kapperstij­dschrift, wist ik dat ik er iets mee moest doen. Ik wil andere patiënten laten weten wat er allemaal bestaat voor hen. Er zijn mooie haarwerkst­ukjes, bandana’s en mutsjes. Net als dermatolog­ische producten tegen een droge hoofdhuid of make-up en sjablonen om wenkbrauwe­n aan te brengen. Er bestaan zoveel middelen om er goed uit te zien en je goed te voelen.”

Door haar opleiding tot Kanker Hair Profession­al wil Brigitte lotgenoten helpen, maar ze heeft er zelf ook moed uit geput, zegt ze. “Door mijn opleiding kan ik mensen die getroffen zijn beter helpen. Maar het heeft mij ook sterker gemaakt. Ik moet er zijn voor hen, om hen te steunen.”

Ik wilde al lang kort haar, maar durfde niet. Nu heb ik van de gelegenhei­d gebruikgem­aakt om een korte coupe te testen

Brigitte MARECHAL Kanker Hair Profession­al en

zelfs kankerpati­ënt

→ www.institutef­pc.eu

Van links naar rechts: Silvia Duran (Dream Hair, Hamont), Stefan Van Rompaey (De haarspecia­list, Olen), Brigitte Marechal (Kapsalon Brigitte, Lommel), Viviane Gaens (Hairvision Viviane, Hasselt), Karen Dehnert (Beauty+, Genk), Bianca Aerts (Haute Coiffure Patrick & Bianca, Beringen). Jan Basteyns (Het kapsalon, Paal) staat niet op de foto.

 ?? FOTO'S KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO'S KAREL HEMERIJCKX
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium