Het Belang van Limburg

“Ik zit nu in bso, maar ik wil die master rechten”

Joris Janssens (17) uit Diest is nieuwe voorzitter van Vlaamse Scholieren­koepel

- Jens VANCAENEGH­EM

DIEST - Hij wilde niet naar het beroepsond­erwijs, maar door omstandigh­eden belandde hij er toch. Joris Janssens (17) uit Diest, de nieuwe voorzitter van de Vlaamse Scholieren­koepel, is er het levende bewijs van hoe het watervalsy­steem in ons onderwijs de toekomst van jongeren fel kan hypotheker­en. Nu hoopt Joris met een speciaal zevende jaar toch nog zijn droom waar te maken. “Dit is mijn redding om toch nog naar de hogeschool te gaan.”

“Vier jaar geleden had ik een verschrikk­elijke zomervakan­tie, toen ik mijn B-attest kreeg. Ik voelde me daar heel slecht door. Allemaal omdat het één jaar tegenzat. Er waren problemen thuis, een sterfgeval ook. Voor een deel had het met mijn leeftijd te maken: ik had geen zin om te studeren. Mijn resultaten waren slecht, dus moest ik van het aso naar het beroeps.” Joris Janssens is sinds afgelopen weekend de nieuwe voorzitter van de Vlaamse Scholieren­koepel. Een opmerkelij­ke keuze, want het parcours dat de 17-jarige uit Diest aflegde in ons onderwijs leest als een pijnlijk voorbeeld van hoe een tiener via het watervalsy­steem in een richting belandt waar hij niet meer uitgeraakt. “Het is eigenlijk begonnen met een foute studiekeuz­e. Ik koos voor sociaal-technische wetenschap­pen in het tweede jaar aso, maar die richting lag mij totaal niet. Het is jammer dat scholen leerlingen niet beter informeren over de verschille­nde studiemoge­lijkheden. Dat kan jongeren al veel leed besparen.”

Kantoor

Na zijn tweede middelbaar kreeg Joris een B-attest. Hij had zijn jaar kunnen overdoen, maar dat wilde zijn moeder niet. Het gevolg: Joris moest naar het bso. Daar volgde hij de voorbije vier jaar kantoor en logistiek. “Ik wilde dat eigenlijk niet. Jammer dat scholen niet meer kijken naar de context van leerlingen. Rekening houden met hun situatie, eventueel toch laten overgaan naar het volgende schooljaar met extra begeleidin­g. Of gewoon herexamens laten doen. Ook daar kreeg ik te weinig informatie over van de school.”

Boekhouden

En dus moest Joris zijn droom om humane wetenschap­pen te volgen opbergen. “Al heb ik ook goede dingen overgehoud­en aan mijn richting kantoor. Boekhouden bijvoorbee­ld. Ik ben graag met cijfers bezig. Maar het Naamloos Leerjaar waar ik nu inzit, is mijn redding. Nu kan ik toch nog naar het hoger onderwijs.”

Het Naamloos Leerjaar is een zevende jaar in het bso dat slechts in twee Vlaamse scholen wordt gegeven: in Sint Jozef Geel, waar Joris zit, en Sint-Carolus in Sint-Niklaas. De leerlingen krijgen er vooral veel wiskunde, wetenschap­pen, Nederlands en vreemde talen. “Die richting zou overal in Vlaanderen moeten bestaan”, vindt Joris. “Om jongeren die om een of andere reden in de verkeerde richting zijn beland, een tweede kans te geven. Ik grijp die met beide handen: ik hoop ooit mijn master in de rechten te halen.”

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Joris Janssens.
FOTO DIRK VERTOMMEN Joris Janssens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium