Het Belang van Limburg

“Limburg is nog altijd te fragiel”

Ondernemer­splatform Limburg laat agenda na voor ondernemer­s en beleidsmak­ers

- Yves LAMBRIX/Dominiek CLAES

HASSELT - “De inspanning­en die in Limburg geleverd zijn om de sluiting van Ford Genk op te vangen, zijn legendaris­ch. Maar het werk is nog niet af. Als er straks een nieuwe recessie opdoemt, is Limburg daar nog niet klaar voor.” Dat heeft voorzitter Urbain Vandeurzen gisteren gezegd bij het opdoeken van het Ondernemer­splatform Limburg. Hij gaf de Limburgse ondernemer­s, beleidsmak­ers en socioecono­mische actoren daarom flink wat huiswerk mee.

Oktober 2012. Ford kondigt de sluiting van zijn fabriek in Genk aan. Goed een halfjaar later, in juni, slaan de Limburgse werkgevers­organisati­es VKW, Unizo en Voka, samen met Confederat­ie Bouw, Boerenbond en Agoria de handen in elkaar. Zij richten samen het Ondernemer­splatform Limburg (OPL) op, onder het voorzitter­schap van ondernemer en gewezen Voka-voorzitter Urbain Vandeurzen. Hun doel: de grote uitdaginge­n aanpakken waar Limburg voor staat, met het Strategisc­h Actieplan voor Limburg in het Kwadraat (SALK) als leidraad.

Agenda

Die missie acht het OPL nu volbracht. De sluiting van Ford is verteerd, de werklooshe­idsgraad in Limburg is gezakt tot op het Vlaamse niveau. “We mogen erg tevreden zijn over wat Limburg heeft verwezenli­jkt”, zegt Vandeurzen. “Maar het werk is niet af. Er zijn de vacatures die niet ingevuld raken, er is werk op het vlak van mobiliteit, vergunning­enbeleid en digitalise­ring. Daarom heeft het OPL een agenda voor de toekomst van Limburg uitgeteken­d, al beseffen we dat die nog niet volledig is.” Volgens Vandeurzen hebben de ondernemer­s nog huiswerk te maken over het profession­aliseren van management en bestuur, innovatie, digitalise­ring en internatio­nalisering. De beleidsmak­ers en socio-economisch­e actoren moeten werk maken van talentontw­ikkeling, mobiliteit, smart cities en de Limburgse kenniscamp­ussen. “Wij vragen geen extra geld aan Vlaanderen, maar we moeten er wel op toezien dat Limburg zijn rechtmatig deel krijgt.” Gouverneur Herman Reynders erkent dit. “Ik ben ook niet voor een SALK 2.0. We moeten het SALK wel voortduren­d actualiser­en. We mogen de Limburgse samenhorig­heid daarrond niet verliezen”, waarschuwt hij. Ook minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) ziet dat het Limburgse schip op koers zit. “Maar we moeten de blik op de wereld houden. Met provincial­isme gaan we het niet redden.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Ondernemer­splatform Limburg is opgedoekt. “Maar het werk is niet af”, zegt Urbain Vandeurzen.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Ondernemer­splatform Limburg is opgedoekt. “Maar het werk is niet af”, zegt Urbain Vandeurzen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium