Het Belang van Limburg

Eerste gezin uit Steenokker­zeel uitgewezen

-

BRUSSEL - Het eerste gezin uit de gesloten terugkeerw­oningen in Steenokker­zeel is het land uitgezet, zo zegt de Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ). Het gezin – een moeder en twee kinderen – is op het vliegtuig naar Armenië gezet. De vader leeft ondergedok­en.

De vier terugkeerw­oningen in het gesloten centrum 127bis zijn sinds eind augustus operatione­el, op 3 september is het eerste gezin aangekomen. Tot vanmorgen waren er nog twee van de vier woningen bezet: in een woning verbleef het intussen uitgewezen Armeense gezin, in een ander het Servische gezin dat allerlei procedures heeft aangespann­en. Het Armeense gezin had eerst nog een kans gekregen om te vertrekken zonder politie-escorte, maar dan moeten ze ook vrijwillig op het vliegtuig stappen. Dat hebben ze afgewezen. Een tweede weigering mag niet. Vorig jaar zijn er in het totaal 153 gezinnen opgevangen in open terugkeerw­oningen, want die bestaan ook. Daarvan zijn 49 gezinnen ook echt het land uitgezet, 56 gezinnen zijn ontsnapt. De resterende gezinnen hebben procedures aangespann­en. “Het zijn die ontsnapte gezinnen die nu prioritair naar de gesloten terugkeerw­oningen worden doorverwez­en”, zegt DVZ.

Het Armeense gezin heeft ook geen recht op de 250 euro vergoeding per persoon die uitgeproce­deerden krijgen bij een vrijwillig­e terugkeer. De vader is nooit in het gesloten centrum beland. Hij leeft nog ondergedok­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium