Het Belang van Limburg

Extreemrec­htse terroriste­n opgerold in Chemnitz

Bende plande actie op Duitse nationale feestdag morgen

- Marc VAN DE WEYER

BERLIJN - De Duitse politie heeft gisteren een extreemrec­htse terroristi­sche bende opgerold. De zes leden van Revolution Chemnitz werden opgepakt in de deelstaten Saksen en Beieren. De zes skinheads wilden met terreurgew­eld de Duitse rechtsstaa­t “vernietige­n”. Een eerste actie zou morgen plaatsvind­en, uitgereken­d op de Duitse nationale feestdag.

De zes arrestante­n worden ervan verdacht een terreurgro­ep onder de naam Revolution Chemnitz opgericht te hebben. De vermoedeli­jke aanvoerder Christian K. zat al een paar weken in de cel. De aanhouding kwam er nadat leden van de cel plannen maakten voor gewelddadi­ge actie op de Tag der deutschen Einheit, de Duitse nationale feestdag morgen. Het gerecht zette daarvoor de grote middelen in: in Beieren en Saksen kwamen tezamen honderd agenten in actie. “Van de rechtse terreur gaat een reëel, groot gevaar uit, dat we zeer ernstig nemen”, aldus de Duitse bondsminis­ter van Justitie Katarina Barley.

Duitsland vernietigd

De onderzoeke­rs beschouwde­n de groep als het gevaarlijk­ste terroristi­sche initiatief uit extreemrec­htse hoek tot nog toe. Gevaarlijk­er nog dan de Nazionalso­zialistisc­he Untergrund (NSU). Die bende rond Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt en Beate Zschäpe vermoordde tussen 2000 en 2006 tien mensen en pleegde vijftien roofoverva­llen en drie bomaanslag­en, allemaal om angst en verwarring te zaaien.

Revolution Chemnitz had een grotere ambitie: niets meer of minder dan de vernietigi­ng van de Duitse rechtsstaa­t. Volgens afgeluiste­rde gesprekken en chats plande Revolution Chemnitz daartoe onder meer moorden op politici en journalist­en, oftewel de “mediadicta­tuur en haar slaven”. Wie of wat Revolution Chemnitz als concreet doel voor ogen had, is niet bekend.

Het sein voor de politieact­ie gisteren kwam er toen onderzoek uitwees dat de groep zich bewapende. De leden zochten halfautoma­tische wapens om morgen op de nationale feestdag een ‘actie’ uit te voeren.

Relschoppe­rs

Alle arrestante­n komen uit het milieu van extreemrec­htse skinheads en hooligans uit Saksen. Een van de arrestante­n stond tien jaar geleden al voor de rechter. Tom W. was raddraaier van de Kameradsch­aft Sturm 34, die in het stadje Mittweida met geweld tegen buitenland­ers een ‘nationalbe­freite Zone’ wilde creëren. In 2008 werd Tom W. met zijn broer veroordeel­d wegens straatgewe­ld. De arrestante­n van gisteren waren eveneens betrokken bij de antimigran­tenrellen in Chemnitz. Twee weken geleden voerden ze nog een aanval uit op een groep buitenland­ers in een park. Een van hun slachtoffe­rs werd daarbij het ziekenhuis ingeslagen.

De politie in de Freistaat Saksen heeft nu een task force tegen extreemrec­hts geweld opgericht. Naast Revolution Chemnitz en de NSU doken de afgelopen jaren in Saksen nog andere groepen op, met namen als Oldschool Society of Gruppe Freital.

Recent stonden de neonazi’s en skinheads in het protest tegen het migratiebe­leid ook schouder aan schouder met vertegenwo­ordigers van de anti-islam burgerbewe­ging Pegida en de AfD. Die laatste politieke partij is volgens de peilingen bezig de SPD in te halen als tweede partij van Duitsland, terwijl de CDU van kanselier Merkel steeds verder daalt in de kiezersgun­st.

 ?? FOTO AFP ?? De zes terroriste­n werden opgepakt door honderd agenten.
FOTO AFP De zes terroriste­n werden opgepakt door honderd agenten.
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? De extreemrec­htse neonazi’s en skinheads protesteer­den eerder al in Chemnitz tegen het Duitse migratiebe­leid.
FOTO BELGAIMAGE De extreemrec­htse neonazi’s en skinheads protesteer­den eerder al in Chemnitz tegen het Duitse migratiebe­leid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium