Het Belang van Limburg

Exportprij­zen van Voka voor Roam en Martens

- Guido CLOOSTERMA­NS

HASSELT - Brouwerij Martens en Roam Technology, dat zijn de winnaars van de jaarlijkse exportprij­s van Voka Limburg. Met die prijs zet de werkgevers­organisati­e elk jaar twee bedrijven in de bloemen die een opmerkelij­ke exportpres­tatie hebben neergezet. “Export is immers een belangrijk­e motor van de Limburgse economie”, aldus gedelegeer­d bestuurder Johann Leten.

De Limburgse exportprij­s werd gisteren op de Corda Campus uitgereikt tijdens het evenement The World for Smarties door vicevoorzi­tter Hendrik Essers van Voka Limburg en door gouverneur Herman Reynders.

Met de exportprij­s bekroont Voka Limburg twee bedrijven die goed presteren op het vlak van export. “De rol van de Limburgse export is niet te onderschat­ten”, aldus Johann Leten van Voka Limburg. “Onze Toekomstin­dicator die vorige maand werd voorgestel­d, toont dat export een belangrijk­e motor is van de Limburgse economie. Toch is het Limburgse aandeel binnen de Vlaamse exportwaar­den nog steeds aan de lage kant.”

De winnaars

De prijs ging dit jaar naar Roam Technology in de categorie kleine ondernemin­gen met minder dan 50 werknemers en minder dan 10 miljoen euro omzet. Het bedrijf van oprichter Jos Roebben specialise­ert zich in een milieuvrie­ndelijk desinfecti­emiddel voor onder meer de landbouw, de gezondheid­szorg en zwembaden. Roam Technology realiseert zo’n 90 procent van zijn omzet in het buitenland.

Bij de grote bedrijven met een omzet van meer dan 10 miljoen euro viel Brouwerij Martens in de prijzen. Het familiebed­rijf focust al sinds de jaren zestig op het buitenland en haalt vandaag 88 procent van zijn omzet buiten de grenzen. Brouwerij Martens produceert op jaarbasis zo’n drie miljoen hectoliter bier voor derden en onder eigen merk. Van de totale export blijft 60 procent in Europa. De rest wordt verdeeld over de hele wereld. Zelfs op de Zuidpool wordt bier gedronken van Brouwerij Martens.

Groeicijfe­rs

Voka Limburg bekroont beide bedrijven omdat ze een brug bouwen tussen internatio­nalisatie en innovatie. “Martens op het vlak van procesinno­vatie en Roam op het vlak van productinn­ovatie”, zo luidt het. “Export is voor beiden ontzettend belangrijk, niet alleen dichtbij maar ook ver. Bovendien leggen beide bedrijven mooie groeicijfe­rs voor en werken ze volgens een concrete en welomschre­ven toekomstvi­sie, met investerin­gen in mensen en in technologi­e.” Roam Technology en Brouwerij Martens volgen AR Metallizin­g, IndigoCare en Tribù op. De prijs in de categorie Born Global werd niet uitgereikt.

 ?? FOTO MICHEL STEENSELS ?? Gouverneur Herman Reynders, Jos Roebben (Roam), Jan Martens (Martens), Tom Vermeulen (Roam), Fons Martens (Martens), Catherine Dreesen en Hendrik Essers.
FOTO MICHEL STEENSELS Gouverneur Herman Reynders, Jos Roebben (Roam), Jan Martens (Martens), Tom Vermeulen (Roam), Fons Martens (Martens), Catherine Dreesen en Hendrik Essers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium