Het Belang van Limburg

Limburgse bedrijven in de maakindust­rie zien de bui al hangen

-

HASSELT - Het optimisme van de Limburgse productie- of maakbedrij­ven heeft het voorbije kwartaal en serieuze deuk gekregen. Dat blijkt uit de Polsslag Ondernemen­d Limburg, de peiling van Unizo Limburg en VKW Limburg naar het Limburgse ondernemer­svertrouwe­n. “De internatio­nale turbulenti­es en de stijgende grondstofp­rijzen spelen de bedrijven parten”, aldus Sergio Destino van Unizo Limburg.

Globaal genomen zien de Limburgse ondernemin­gen de toekomst nog met vertrouwen tegemoet (grafiek). Er is in het derde en vierde kwartaal weliswaar een lichte daling vergeleken met vorige kwartalen, maar die kleine stap terug was voorspeld. Het Limburgse ondernemer­svertrouwe­n kent daarmee de derde daling op rij. “De POL blijft op een hoog niveau, met goede scores op het vlak van omzet, investerin­gen en tewerkstel­ling in de Limburgse bedrijven”, aldus Bart Lodewyckx, gedelegeer­d bestuurder van Unizo Limburg. Onrustwekk­end is echter het ondernemer­svertrouwe­n in de Limburgse productieb­edrijven, zeg maar de bedrijven die actief zijn in de maakindust­rie. Het vertrouwen van de bedrijfsle­iders van de maakbedrij­ven, die vaak ook veel exporteren, kreeg tussen juli en oktober een serieuze dreun. De productieb­edrijven zien vooral hun winstmarge en hun export de komende maanden achteruitg­aan.

Het negativism­e is vooral te wijten aan de internatio­nale turbulenti­es en de stijgende grondstofp­rijzen. De onzekerhei­d rond de brexit en de dreigende handelsoor­logen temperen het vertrouwen in de toekomst. Ook de stijgende grondstofp­rijzen leggen druk op de winstmarge­s. Eerder dit jaar bleek bovendien dat de Limburgse bedrijven hun investerin­gen uit- en zelfs afstellen omdat ze niet de juiste mensen vinden. “Een relatief sterke daling van het vertrouwen bij de productieb­edrijven doet een extra alarmbelle­tje afgaan”, aldus Ruben Lemmens, gedelegeer­d bestuurder van VKW Limburg, “Omdat we weten dat zij een daling in de Limburgse economisch­e conjunctuu­r altijd als eersten aanvoelen.”

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium