Het Belang van Limburg

“Een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker”

Achelaar ontrafelt aangetaste cellen vanuit Universite­it Maastricht

- Geert HOUBEN

HAMONT-ACHEL/MAASTRICHT - Het oorspronke­lijke plan van Alexander van der Wiel (24) uit Hamont-Achel was om via de richting biomedisch­e wetenschap­pen door te stromen naar de opleiding tot arts. “Alleen was dat eerste jaar zo interessan­t dat ik niet meer overgestap­t ben. Het ontrafelen van ziektes via het moleculair mechanisme is een prachtig mysterie.”

Het is nog een beetje wennen voor Alexander. Tot vorig academieja­ar was hij student aan de Maastricht­se universite­it. Nu Alexander doctoreert, staat hij aan de andere kant en is hij het die leeftijdsg­enoten begeleidt. “Het is vreemd dat studenten mij nu om uitleg vragen. Sommigen zijn zelfs even oud als ik, maar het went wel.”

Wat houdt het kankeronde­rzoek in dat je er doet?

“Standaardb­ehandeling­en zoals chemo- en radiothera­pie hebben niet alleen een effect op de kankercel, maar ook op het gezonde weefsel. Dat zorgt voor veel bijwerking­en die blijvende gevolgen hebben op de mentale en fysieke gezondheid van de patiënt. Daarom zijn specifieke­re behandelin­gen nodig. Niet alleen omdat deze een hogere kans op genezing bieden, maar ook omdat we zo bijwerking­en kunnen minimalise­ren. Daarom is het nodig om te kijken op welk vlak de tumor verschilt van gezond weefsel. Soms wordt er bijvoorbee­ld alleen in tumoren een bepaald eiwit foutief ter expressie gebracht. Dat kunnen wij dan uitbuiten via doelgerich­te immuunther­apie, een hot topic in het hedendaags­e kankeronde­rzoek.”

Kort gezegd: je onderzoek probeert gezonde cellen meer te sparen tijdens een kankerbeha­ndeling.

“Juist. Een andere eigenschap van die tumoren is dat ze veel sneller delen en groeien dan normale cellen. De tumor groeit als het ware zo snel dat de bloedvaten er niet meer in slagen om voldoende zuurstof aan te voeren. Dat noemen we hypoxie, wat niet voorkomt in gezonde weefsels.”

Euh, hypoxie?

“Mijn onderzoek houdt zich bezig met het bestuderen van zogenaamde ‘hypoxia-activated prodrugs’. Dat zijn geneesmidd­elen die normaal niet actief zijn, maar wanneer zij in een gebied met lage zuurstofco­ncentratie komen dus enkel in de tumor - vindt er een chemische reactie plaats die zorgt dat het stofje extreem toxisch wordt. Zo is het dus in principe onschadeli­jk voor gezonde weefsels en tegelijker­tijd dodelijk voor tumorcelle­n.”

Heeft het onderzoek al resultaten opgeleverd?

“Ja, maar omdat het om vertrouwel­ijke info gaat, kan ik er niets over vertellen. Het onderzoek op zich is trouwens niet nieuw, maar het stofje waarmee we werken wel.”

Hoe ben je hierin terechtgek­omen?

“Een van mijn begeleider­s in Maastricht zei me dat hij eventueel een project voor me had. Van het een kwam het ander. Twee maanden nadat ik afgestudee­rd was, kon ik beginnen. Het is enorm interessan­t. Ik ben er nu een jaar mee bezig en ben in de fijne vakgroep radiothera­pie beland. Bovendien worden we vroeg of laat allemaal met kanker geconfront­eerd. Het is een thema dat iedereen aanspreekt. Ik ben blij dat ik dit onderzoek mag doen. Nu kan ik een relevante bijdrage leveren: niet alleen aan het ontstaan van de ziekte, maar ook aan de bestrijdin­g.”

Ben je zelf ook al van dichtbij geconfront­eerd geweest met kanker?

“Dat is onvermijde­lijk. Een op de drie mensen krijgt vroeg of laat kanker. Mijn opa is er vorig jaar ook aan overleden. Een oom van mijn moeder heeft het ook gehad. Daarom haal ik veel voldoening uit mijn werk. Je ziet dat het ertoe doet en dat het kan helpen om leed te voorkomen.”

Gewone chemo- en radiothera­pie hebben niet alleen een effect op de kankercel, maar ook op het gezonde weefsel. Dat heeft blijvende gevolgen voor de mentale en fysieke gezondheid van de patiënt

Alexander VAN DER WIEL

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ??
FOTO JEFFREY GAENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium