Het Belang van Limburg

CHECK Beschermt knoflook tegen kanker?

-

FACT

Kanker blijft een gevreesde ziekte. Volgens verschille­nde websites zou knoflook ons kunnen beschermen tegen veertien soorten kanker. Moeten huisartsen look voorschrij­ven?

CHECK

Knoflook werd al in de oudheid gebruikt om kanker te bestrijden. Bij de oude Grieken maakte dit bolgewas deel uit van de voeding van militairen, om hen kracht en moed toe te dienen. Veel van die gewoontes werden vervolgens overgenome­n door de Romeinen, die knoflook ook gebruikten “om bloedvaten schoon te maken”. In de middeleeuw­en werd

knoflook nog steeds ge- bruikt door zij die hard moesten werken. De typische knoflookge­ur komt trouwens door de aanwezighe­id van zwavel, de geur moet de plant beschermen. Er bestaat weinig wetenschap­pelijk onderzoek naar de invloed van knoflook op kankerrisi­co’s bij de mens. In een van de grootste studies werd nagegaan of knoflook kan beschermen tegen maagkanker, aangezien het na het eten vele uren in de maag aanwezig blijft. De studie werd uitgevoerd op meer dan 100.000 vrouwen en mannen.

Bij de start werd nagegaan wat deze personen in het algemeen aten. Daarnaast werden gewicht, lengte en fysieke activiteit opgemeten en bevraagd. Gedurende 30 jaar werden alle gevallen van maagkanker­s bijgehoude­n. De onderzoeke­rs gingen na of deelnemers die minstens vijfmaal per week knoflook aten, minder maagkanker­s hadden dan deelnemers die zelden knoflook aten. Dat bleek niet het geval: er waren evenveel gevallen van maagkanker bij de deelnemers die veel knoflook aten als bij de deelnemers die het zelden aten. Knoflook beschermt dus niet tegen maagkanker.

Een gelijkaard­ige studie waarbij nagegaan werd of knoflook beschermt tegen darmkanker, kwam tot dezelfde conclusie: er is geen beschermen­d effect. Onderzoeke­rs proberen al jaren een voedingsmi­ddel te vinden dat zou beschermen tegen kanker. Het zou natuurlijk geweldig zijn moest deze gevreesde ziekte voorkomen kunnen worden door een bepaald product, bijvoorbee­ld knoflook, vaak te eten.

Al deze onderzoeke­n leverden eigenlijk weinig resultaten op, en tot op vandaag werd er geen enkel voedingsmi­ddel gevonden dat een wondermidd­el zou zijn tegen kanker. Onderzoeke­n als deze zijn trouwens zeer moeilijk: het duurt jaren voordat kanker optreedt. Knoflook is op zich zeker een gezond product en maakt deel uit van een gezonde mediterran­e voeding, maar verwacht er geen wonderen van.

 ?? FOTO LD ?? Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
FOTO LD Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium