Het Belang van Limburg

Brecel na vlotte zege vandaag tegen 18-jarig Chinees toptalent

LUCA BRECEL neemt gezwind eerste horde

- Marnik GEUKENS

De start was stroef, ook het nekschot bleef iets te lang uit. Toch mag Luca Brecel tevreden terugblikk­en op zijn eerste wedstrijd op de European Masters in Lommel. Brecel (WR 12) klopte Daniel Wells (WR 62) met 4-2 en neemt het vandaag op tegen de 18-jarige Chinees Luo Hanghao (WR 102).

Ze komen letterlijk van over de hele wereld, de snookerfan­s die hun helden op de voet volgen. Toen Luca Brecel om 12.00 uur de Soeverein binnenstap­te, werd hij gevraagd voor een selfie met twee oudere fans uit… Israël.

Vrienden en familie

Het gros van de andere 150 toeschouwe­rs kwam hem bekender voor. “Het is schitteren­d om voor zoveel familie en vrienden te spelen, dat maakt dit tornooi natuurlijk zo speciaal”, bekent Brecel. “Daarom ben ik blij dat ik mijn eerste opdracht met succes heb afgerond. Daniel Wells maakte het me nochtans niet makkelijk, ik had het ook niet anders verwacht.” Brecel kwam in een heel gesloten wedstrijd 0-1 en 1-2 achter. “Nochtans heb ik weinig domme dingen gedaan. Ik miste een roze bal tijdens een break, voor de rest kreeg ik weinig kansen. De frames verliepen ook erg traag. Gelukkig ben ik op dat vlak rustiger geworden. Het moet niet meer snel gaan. Uit mijn eerste echte kans in het vierde frame puurde ik een 97break, dat was een kantelpunt in de wedstrijd.”

Nieuwe Luca

De jonge Maaslander ging inderdaad erop en erover. Een 60-break in het slotframe maakte definitief het verschil. Zijn vroege uitschakel­ing in het China Championsh­ip, dat hij vorig seizoen had gewonnen, is vergeten.

“Ik zet me veel sneller over nederlagen dan vroeger”, vervolgt Brecel. “Weet je dat ik de avond van mijn uitschakel­ing tegen O’Donnell in China al opnieuw aan de trainingst­afel stond? (Lacht) Dat is typisch de nieuwe Luca, ik wil er echt alles aan doen om te slagen.”

Forfaits

Brecel ziet aan zijn kant van de wedstrijdt­abel John Higgins verdwijnen. Die gaf, net als wereldkamp­ioen Mark Williams, in extremis forfait.

“Ik weet niet wat Williams aan de hand heeft, maar de afzegging van Higgins begrijp ik best. Hij speelde tot vannacht nog de finale in Guangzhou. Het is knap van Mark Selby, die die finale won, dat hij hier dinsdagavo­nd al staat. Want die verplaatsi­ngen zijn loodzwaar. Ik ben donderdag al teruggevlo­gen en was pas vandaag helemaal op mijn stukken. Toch heb ik me voorgenome­n om dit seizoen aan elk tornooi deel te nemen. Ik voel me ook zeker fris genoeg om er helemaal voor te gaan.” Brecel kreeg overigens nog enkele dagen respijt van ‘de Slimste Mens ter wereld’, hij moet zich pas vrijdagavo­nd aanbieden voor de eerste opnames.

 ??  ??
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Na een moeizame start ging Brecel erop en erover.
FOTO DICK DEMEY Na een moeizame start ging Brecel erop en erover.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium