Het Belang van Limburg

14 punten na 9 speeldagen = 72% kans op PO1

-

De competitie is al negen speeldagen ver, toch verloor STVV nog maar een keer. Op Sclessin smeerde Renaud Emond met een lucky goal in de slotminuut de Kanaries de eerste en voorlopig enige nederlaag aan. Aan de Tiensestee­nweg zijn ze dik tevreden met de huidige gang van zaken, coach Marc Brys heeft het stevig voor mekaar. Wilfried Van Moer stelde in onze maandagkra­nt zelfs dat STVV kans maakt op play-off 1. Een plek in de top zes na de reguliere competitie dateert van negen seizoenen geleden.

In de jaargang 2009-2010, vlak na de promotie, flikte STVV dat kunstje. Het waren de gouden tijden onder Guido Brepoels. “Het verschil met nu is dat wij het toen deden met acht Limburgers in de groep”, aldus Brepoels. “Verder hadden we nog Cantaluppi, Chimedza en Sidibe die een meerwaarde boden. Maar kijk naar het huidige STVV: daar zitten een pak buitenland­ers tussen die internatio­nal zijn. En iemand als Teixeira heeft massa’s kwaliteit en ervaring. Neen, ik ben niet verbaasd over de goede gang van zaken. Er is veel kwaliteit.” “Zeker als ik het niveau van een aantal andere ploegen zie, durf ik zeggen dat dit dé kans is om nog eens play-off 1 te halen”, vervolgt Brepoels. “Anderlecht was niet alleen tegen STVV zwak. Ook tegen Union en Standard stelde het tede leur. En bij AA Gent, Oostende en zelfs Standard is het toch vaak huilen met de pet op? Club Brugge en KRC Genk steken er dit seizoen boven uit. STVV doet het met een sterk collectief. In Genk speelden ze mandekking. Als dan één speler zijn job niet doet, heb je het vlaggen. Maar ook dat deden ze uitstekend.”

Charaï

Huidig T2 Issame Charaï was destijds speler van het STVV dat onder Brepoels play-off 1 haalde. “Maar erg veel kwam ik niet in actie”, herinnert hij zich. “Ik sukkel- net als Chimedza met een kraakbeenl­etsel aan de knie. Als we dit seizoen de top zes halen, zou ik dat straffer vinden dan toen”, oordeelt Charaï. “Er kwamen recent nieuwe bazen, een pak nieuwe spelers, een volledig andere staf. Toen we onder Brepoels stuntten, waren we een geoliede machine. De automatism­en waren er nog van het kampioenen­jaar in tweede klasse, bijna iedereen bleef aan boord. Ik heb dat nadien opnieuw meegemaakt als T2 bij Beerschot-Wilrijk. We speelden kampioen in eerste amateurlig­a en leefden het seizoen erna verder op onze wolk. We wonnen meteen de eerste periodetit­el in 1B.”

“Onze 14 op 27 is mooi. Mits wat meer geluk had het nog straffer gekund”, aldus Charaï. “Maar nu zeggen dat we meedoen voor playoff 1, vind ik te vroeg. We moeten deze lijn nog kunnen doortrekke­n. Ik wil zien wat we kunnen opbrengen tegen de ploegen van ons kaliber. Tegen de topploegen konden we al boven onszelf uitstijgen, dat moet ook kunnen tegen de kleinere broertjes.”

Wij bereikten play-off 1 met acht Limburgers in de groep. Nu telt STVV een pak buitenland­ers die internatio­nal zijn. De goede gang van zaken verbaast me niet

Guido BREPOELS

 ?? FOTO ISOSPORT ?? De Kanaries bleven op Anderlecht voor de achtste keer in negen competitie­matchen ongeslagen.
FOTO ISOSPORT De Kanaries bleven op Anderlecht voor de achtste keer in negen competitie­matchen ongeslagen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium