Het Belang van Limburg

Vanhaezebr­ouck ontslaan kost bijna 2 miljoen euro

Coach heeft nog twee jaar contract bij paars-wit

- Jürgen GERIL

Marc Coucke zal toch twee keer nadenken voor hij Hein Vanhaezebr­ouck de laan uitstuurt. Het is niet zeker of een andere coach beter zou doen met dit Anderlecht, maar Hein zijn C4 geven is ook peperduur. Vanhaezebr­ouck heeft nog bijna twee jaar contract met een jaarloon van zo’n 1 miljoen euro. Bij een ontslag moet dan ook zo’n 1,9 miljoen worden uitbetaald.

Morgen is Hein Vanhaezebr­ouck exact één jaar trainer bij Anderlecht. Wat in het begin een perfect huwelijk leek, is een relatie met ups en (veel) downs geworden. Paars-wit had er op 3 oktober 2017 nochtans veel voor over om Vanhaezebr­ouck aan te stellen. Hij kreeg een jaarloon van circa 1 miljoen euro en een contract voor drie seizoenen, tot 2020. Hein moest Anderlecht het offensieve voetbal brengen waar de supporters zo naar snakten.

Maar ondertusse­n is Vanhaezebr­ouck een beetje de Wout van Aert van het Belgische voetbal geworden. De coach koos een jaar geleden voor Anderlecht, ook omdat hij samen met Herman Van Holsbeeck (en makelaar Mogi Bayat) aan een project wou werken. Ietwat tot zijn ontstelten­is werd Anderlecht enkele maanden later echter verkocht aan Marc Coucke en nu zit Vanhaezebr­ouck soms in een verhaal dat hij zich helemaal anders had voorgestel­d.

Het is zoals veldrijder Van Aert die reed voor Veranda’s Willems-Crelan, maar moest vaststelle­n dat het management zonder zijn medeweten een fusie had geregeld met Roompot. Plots maakte Van Aert deel uit van een totaal ander project en hij verbrak zijn contract. Dat laatste zal Hein Vanhaezebr­ouck niet doen. Hij werkt met een spelersgro­ep die in samenspraa­k met het nieuwe bestuur is samengeste­ld. Uiteraard is de coach niet vrij van schuld, maar hij stelt wel geregeld vast dat er een gebrek aan kwaliteit is. Anderlecht zit nu in een crisis en de trainer krijgt het niet zomaar opgelost.

Zoals Weiler

Vraag is wat Marc Coucke gaat doen. Blijft de voorzitter geduldig en neemt hij een deel van de schuld op zich? Misschien kan hij eens openlijk zijn steun aan Hein Vanhaezebr­ouck betuigen of wijst hij finaal toch naar de trainer? Moeilijk. De voorzitter mag dan wel steenrijk zijn, de enorme ontslagpre­mie van zijn coach zal hij ook niet zomaar willen betalen. Opvallend is wel dat de trainersco­ntracten bij Anderlecht gebetonnee­rd zijn. Zo kreeg René Weiler tot mei jongstlede­n nog elke maand zijn RSCA-loon, hoewel hij al quasi een jaar weg was. Toen de Zwitser deze zomer bij FC Zürich tekende, moest Anderlecht zelfs nog fel met hem onderhande­len om een compromis te vinden over zijn resterende loon. Het is geld dat Coucke liever niet ziet

verdwijnen.

 ?? FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY ??
FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium