Het Belang van Limburg

“Het wordt thuiskomen”

Sander Berge kijkt uit naar wedstrijd in Noorwegen

- Marnik GEUKENS

107 kilometer, via de E6 te doen in 1 uur en 18 minuten. Langer zal het ritje vanuit Baerum niet duren, wanneer zijn jeugdvrien­den donderdag Sander Berge nog eens live aan het werk kunnen zien. De Genkse Noor kijkt uit naar het Europese duel in Sarpsborg. “Dit wordt voor mij thuiskomen”, glundert hij.

“Het is en blijft een ongeloofli­jk verhaal”, introducee­rt Berge Sarpsborg 08, het buitenbeen­tje in de Genkse Europa League-groep. “Sarpsborg was altijd het kleine broertje van het nabijgeleg­en Frederikst­ad. Net nu die ploeg naar derde klasse gezakt is, speelt Sarpsborg voor het eerst Europees. Donderdag wordt het hun eerste thuiswedst­rijd in de Europese poules, heel de stad kijkt ernaar uit. Ze hebben zelfs de capaciteit van hun stadionnet­je opgetrokke­n tot het verplichte minimum van 8.000 zitjes, om dit historisch moment ook echt thuis te kunnen vieren. Ook al verloren ze, mede door de zware combinatie met Europees voetbal, nu zes keer op rij in de competitie, toch zal het enthousias­me groot zijn.”

Diatta en Rosted

Berge verwacht zich met andere woorden aan een warme avond in zijn koude thuisland.

“(Lacht) Ook letterlijk, het is in Oslo nog steeds meer dan tien graden. Dat is al warm voor ons, Noren. Maar pas op, dat kan snel veranderen. Sarpsborg zal ons met het mes tussen de tanden ontvangen. Het is een typisch Scandinavi­sche ploeg, in een strakke 4-4-2. Fysiek en mentaal sterk. Ze weten goed wat ze kunnen en vooral wat ze niet kunnen.” “Eigenlijk kan je de filosofie van Sarpsborg vergelijke­n met die van Genk. Niet speltechni­sch, wel qua transferpo­litiek. Ze proberen spelers vaak erg jong op te pikken bij kleinere clubs, om er eerst mooie sportieve momenten mee te beleven en hen daarna voor veel geld te verkopen. Dat is zo gelukt met onder meer Diatta (Club Brugge) en Rosted (AA Gent). Hun topschutte­r Patrick Mortensen, een grote sterke kerel, haalden ze enkele jaren geleden in de Deense tweede klasse. Op die manier overleeft Sarpsborg met één van de laagste budgetten in Noorwegen.”

Oude bekenden

Berge verwacht donderdag een heleboel vrienden en familie op de

Sander BERGE wedstrijd.

“Sarpsborg is maar een goed uur rijden vanuit Oslo en Baerum, toen ik bij Valerenga speelde was het één van de derby’s. Sommige vrienden hebben kaarten gevraagd voor het Genkse uitvak, maar de meesten zitten tussen de thuisfans. Ik kijk ernaar uit om hen terug te zien. Het is, uitgezonde­rd de thuismatch­en met de nationale ploeg, de eerste keer dat ik weer op Noorse bodem voetbal. Het zal aanvoelen als thuiskomen.”

Ook op het veld zal hij enkele bekenden tegen het lijf lopen. “Linkerflan­kspeler Tobias Heintz was mijn ploegmaat bij de nationale jeugdploeg­en. En tweede doelman Aslak Falch ken ik van bij Valerenga.”

Strafschop

Zijn tips voor coach Philippe Clement? “We moeten onze manier van spelen trouw blijven. Meteen druk zetten en het baltempo hoog houden, zoals we ook in Poznan en Bröndby deden. Het worden speciale omstandigh­eden, het kunstgras waar zij op spelen zijn we hier niet gewoon. Dat is één van de pijlers van hun thuisreput­atie in Europa, zowel Sankt-Gallen, Rijeka als Maccabi Tel-Aviv konden tijdens de kwalificat­ies niet winnen in Sarpsborg. Dat zijn niet de minste ploegen.”

Een eerste goal van Sander Berge kan voor het beslissend zetje in de rug zorgen. “(Lacht) Het zou het geschikte moment zijn. Ik kom er steeds dichterbij. Tegen Zulte Waregem stond ik klaar om te juichen, maar Bossut haalde met een ultieme reflex de bal nog uit de hoek. Op strafschop? Wie weet, ik ben kandidaat. Maar ik ken het nieuwe lijstje van onze coach nog niet.”

Vrije dag -

Philippe Clement gaf zijn A-kern gisteren vrijaf. Voor de beloftenma­tch moest alleen derde doelman Vandevoord­t zich aanmelden. Vandaag wordt getraind met gesloten deuren, morgen neemt de Genkse selectie in Maastricht het vliegtuig naar Oslo.

Ervaren Kroatische ref -

Sarpsborg-Genk wordt donderdag in goede banen geleid door Ivan Bebek. De 41-jarige Kroaat draait al 15 jaar mee in Europa en floot al drie wedstrijde­n van Anderlecht in de Champions en Europa League. Vorig jaar was hij ook met dienst tijdens Zulte Waregem-Vitesse.

250 Genkse fans -

Ongeveer 250 supporters van KRC Genk zullen donderdag hun team aanmoedige­n in Sarpsborg.

Tweede keer Noorwegen -

KRC Genk ontmoet voor de tweede keer een team uit Noorwegen in Europa. De allereerst­e Europese thuismatch uit de clubgeschi­edenis werd op 5 juli 1997 met 4-3 gewonnen tegen Stabaek. Het was de tweede wedstrijd in de Intertoto-poule. Keita, Oulare (2x) en Nsumbu hadden al na 29 minuten een 4-0 op het bord staan maar de taaie Noren kwamen nog ei zo na nog

terug.

 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ??
FOTO JEFFREY GAENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium