Het Belang van Limburg

Gezocht: bondscoach (m/v/x)

Het ideale profiel om Kevin De Weert op te volgen

- Werner BOURLEZ/ Bram VANDECAPEL­LE

Met het vertrek van Kevin De Weert op 1 januari moet de Belgische wielerbond op zoek naar een nieuwe bondscoach. De bond zit de eerstkomen­de dagen samen om de zoektocht te starten, maar wie het dichtst deze vier criteria benadert, maakt een grote kans. Al zijn de financiële middelen van de wielerbond beperkt en kan er dus niet zomaar iemand worden weggeplukt.

U bent jong, dynamisch en ambitieus

De Weert was 34 toen hij werd aangesteld. Hij kreeg de voorkeur op Peter Van Petegem omdat de bond ook in de staf een verjonging­sprocedure wou doorvoeren. Met Kenny De Ketele (nu 33) als jeugdcoach op de piste en Sven Vanthouren­hout (nu 37) als bondscoach in het veldrijden werd die aanzet al gegeven. Tot tevredenhe­id van de bond, want die jeugdige dynamiek bleek een pluspunt. Wat niet wil zeggen dat bijvoorbee­ld een veertigplu­sser geen kans maakt. Maar de nieuwe bondscoach moet een grote voeling hebben met het huidige peloton. Zoals Mario Aerts en Frederik Willems, ploegleide­rs bij Lotto Soudal. Of (ex-)ploegmanag­ers als Rik Verbrugghe en Christophe Brandt. Ook Tom Steels, een van de architecte­n van het succes bij Quick Step, lijkt een geschikte kandidaat. Maar de bond heeft wel niet de financiële mogelijkhe­den om zomaar een coach weg te plukken en die – op zijn minst – even goed te betalen. Al is een bondscoach ook minder dagen van huis dan dat het geval is als ploegleide­r bij een merkploeg. De gezinssitu­atie indachtig kan dat een rol spelen.

U bent communicat­ief sterk en kan ideeën goed overbrenge­n

De bondscoach is niet alleen het uithangbor­d van de wielerbond, maar ook het aanspreekp­unt van de renners. De juiste selectie maken is nodig, maar van die selectie een hechte groep maken, die als een team naar buiten komt, is minstens even belangrijk. De nieuwe bondscoach moet dicht bij de renners staan en hen motiveren, maar desnoods ook fungeren als tussenpers­oon naar de ploegen toe. Greg Van Avermaet wou per se het EK in Glasgow rijden, maar mocht niet van BMC. De Weert heeft goed bemiddeld en finaal kreeg Van Avermaet toch zijn zin. Zo schrapte ook Hilaire Van der Schueren in het zware programma van Xandro Meurisse, zodat zijn poulain zich beter zou kunnen voorbereid­en op het WK. Daarom ook dat een buitenland­se coach weinig kans maakt, al is dat niet helemaal uitgeslote­n.

U wilt ook de beloften coachen

De Weert nam na het ontslag van Jean-Pierre Dubois ook de coaching van de nationale beloften voor zijn rekening en was ook een van de stuwende krachten achter het klimprojec­t voor de jeugd. De functie opnieuw opsplitsen is een mogelijkhe­id, want de taakomschr­ijving als bondscoach bij de elite is anders dan die van bij de beloften. Bij de profs zijn er maar twee wedstrijde­n (EK en WK) en om de vier jaar ook de Olympische Spelen. Bij de beloften ligt de focus op de ontwikkeli­ng van de renners en is de bondscoach ook heel het seizoen in de weer met stages en wedstrijde­n. Maar de combinatie beloften-profs werkte wel onder De Weert, dus wie die functies kan combineren, heeft zeker een streepje voor.

U heeft ervaring als renner (en liefst ook als coach)

De Weert was dertien jaar prof en kwam drie maanden na zijn laatste koers al in dienst van de wielerbond als developmen­t coach in steun van toenmalig bondscoach Carlo Bomans, die hij sneller dan voorzien opvolgde. De bond wil een ex-renner inlijven die weet wat het is om kampioensc­happen te rijden. Tom Boonen lijkt op het eerste gezicht de man. Jong, amper gestopt en respect afdwingend bij de renners. Want ook dat laatste is belangrijk, met toppers als Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert in je team. Maar Boonen is wel adviseur van Lotto Soudal. Hij is vooral bezig met zijn racecarriè­re en dat hij die wil opgeven voor een job als bondscoach lijkt onwaarschi­jnlijk. Als ploegleide­r heeft hij ook geen ervaring. Die ervaring is geen must, maar zeker een pluspunt. Dan komen Gianni Meersman en Klaas Lodewyck meer in de buurt. Beiden zijn moeten stoppen door hartproble­men en werden snel ploegleide­r. Lodewyck, momenteel bij BMC, gaat volgend seizoen naar Quick Step en is dus niet vrij en ook Meersman is al in dienst, bij veldritplo­eg Marlux-Bingoal. Ook Frederik Veuchelen, nu trainer bij Wanty Groupe Gobert met een diploma lichamelij­ke opvoeding op zak, is een optie. Er zijn dan wel een pak kandidaten, maar de besten staan wellicht niet te springen om hun huidige job op te geven om bondscoach te worden. Aan de wielerbond om hen te overtuigen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium