Het Belang van Limburg

Dertiger levenslang beperkt na vuistslag op Open Air Party

Acht jaar na feiten geen twijfel meer over oorzaak letsels

- Shauni DEFERM

Acht jaar na de feiten ziet het er stilaan naar uit dat Davy Kruse (39) eindelijk zal weten welke schadeverg­oeding hij mag verwachten voor de enorme zware gevolgen van een ruzie met een 29-jarige Lanakenaar. De Nederlande­r trok in 2010 naar de Open Air Party in Lanaken, waar hij het aan de stok kreeg met de twintiger. Kruse moest een zeer zware vuistslag incasseren, waardoor hij levenslang gehandicap­t blijft. Toch werd er tijdens de zitting in 2015 twijfel gezaaid aangezien het slachtoffe­r nadien in het ziekenhuis uit bed was gevallen en de kans bestond dat niet de vuistslag, maar wel die val de letsels had veroorzaak­t.

In 2015 stond de toen 26-jarige Lanakenaar al voor de rechter om zich te verantwoor­den voor wat er die nacht op 8 augustus 2010 gebeurd was. Davy Kruse werd tijdens die rechtszaak in Tongeren, net als maandag, begeleid door zijn ouders en zwaar aangeslage­n zus Manon.

Want wat een fijne avond op de Open Air Party in Lanaken moest worden, eindigde in pure gruwel. Tijdens een ruzie deelde de twintiger een vuistslag uit aan Kruse. “Mijn cliënt viel als een plank naar achter. Getuigen hoorden zijn schedel breken”, aldus raadsman Engelen. Volgens de beklaagde deed hij dit in paniek. “Ik probeerde de gemoederen te bedaren toen meneer Kruse zich agressief opstelde tegenover een vriend van mij. Opeens kreeg ik een kopstoot van hem. In een paniekreac­tie heb ik teruggesla­gen.

Raadsman slachtoffe­r Het was instinctie­f, als zelfverded­iging”, klonk het in 2015 voor de rechter.

Getuigen beweerden echter het omgekeerde. De Lanakenaar sloeg na de feiten ook op de vlucht en gaf zich niet vrijwillig aan bij de politie.

Val uit ziekenhuis­bed

Nadat de procureur destijds een celstraf van dertig maanden en een geldboete van 1.500 euro vor- derde, kwam toevallig aan het licht dat Kruse tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis uit bed was gevallen. Omdat de mogelijkhe­id bestond dat de man zijn blijvende letsels aan die ongelukkig­e val had overgehoud­en en dus niet aan de vuistslag, werd er een deskundige aangesteld. Nu, drie jaar later, is het verslag klaar. Conclusie: Davy Kruse is wel degelijk levenslang beperkt door de zware vuistslag op zijn hoofd tijdens de Open Air Party.

De dertiger heeft een blijvende arbeidsong­eschikthei­d en een blijvende huishoudel­ijke ongeschikt­heid van 100 procent. Stappen en spreken gaat erg moeizaam en ook zijn zicht is zo goed als verdwenen. “Hij zal zijn leven lang afhankelij­k zijn van de hulp van derden”, aldus meester Engelen. In 2015 vroegen de burgerlijk­e partijen al een schadeverg­oeding van in totaal 694.000 euro. Zijn ouders vragen elk 25.000 euro. Zijn zus eist 10.000 euro. “Al gaat het mij niet om de straf of het geld”, zei ze gisteren in tranen voor de rechtbank. “Want mijn broer wordt nooit meer beter.” De ondertusse­n 29-jarige beklaagde nam het laatste woord. “Dit heeft niemand gewild”, zei hij. “Ik kan enkel mijn spijt uitdrukken.”

Vonnis volgt op 29 oktober.

Mijn cliënt viel als een plank naar achter. Getuigen hoorden zijn schedel breken

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium