Het Belang van Limburg

‘Paterkes speculoos’ is eerbetoon aan Heilig Paterke

-

Vanaf zondag kan je in de nevengebou­wen van het klooster Minderbroe­ders en bij de nieuwe bakkerij Bakkersdoc­hter Paterkes speculoos kopen. De Vrienden van de Minderbroe­ders zetten hun schouders onder de eerste en voorlopige enige culinaire specialite­it die onder de naam van pater Valentinus op de markt komt.

“De speculoos is gemaakt volgens de leer van de Franciscan­en als eerbetoon aan de natuur en dus uitsluiten­d met Limburgse natuurlijk­e producten”, zeggen Marleen Dullers en Jos Kuppens van de Vrienden van de Minderbroe­ders. ‘Bakkersdoc­hter’ Heleen ging helemaal mee in dit verhaal: “We hebben gekozen voor echte Limburgse bloem, honing uit Hasselt, suiker uit de Oxfamwinke­l, echte melkerijbo­ter, verse scharrelei­eren, artisanale bakpoeder en een speciale kruidenmen­geling waarin onder meer anijs voor een winterse toets zorgt.” “Fairtrade is ons handelsmer­k en dat sluit perfect aan bij het Franciscaa­nse gedachteng­oed”, vult Steven Schepers van Oxfam Wereldwink­els aan. “Hier dromen we al 25 jaar van, om samen in deze toch wat alternatie­vere buurt van Hasselt met een groep mensen iets speciaals te doen. Zelfs de verpakking is ecologisch samengeste­ld.” Zondag is er een open dag onder de noemer ‘Pater Valentinus zet de deuren open’. “Dan kunnen de mensen hier van 13.30 tot 19.00 uur terecht voor een bezoek aan onze gebouwen”, zegt pater Piet Nulmans. “Om 13.30 en 15.30 uur zijn er zelfs geleide rondleidin­gen. Bij die gelegenhei­d stellen we ook de Paterkes speculoos voor. Dan kunnen de mensen echt oordelen over onze inbreng. En geloof me: de ziel van de paters Minderbroe­ders zit er echt in. Zondag is de Paterkes speculoos ook voor het eerst te koop in zakjes van 5 stuks voor 5 euro. En in de Ludovicusz­aal is er koffie en speculoos voor de liefhebber­s die meteen willen proeven.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De Vrienden van de Minderbroe­ders werken voor de nieuwe lekkernij samen met bakkerij Bakkersdoc­hter.
FOTO SVEN DILLEN De Vrienden van de Minderbroe­ders werken voor de nieuwe lekkernij samen met bakkerij Bakkersdoc­hter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium