Het Belang van Limburg

Vierde Theo Snijkers doet een gooi naar gemeentera­ad

- Mark DREESEN

Sedert 1928 zit in Dilsen-Stokkem onafgebrok­en een Theo Snijkers in de gemeentera­ad. Na drie opeenvolge­nde generaties waagt in oktober de vierde generatie ook Theo Snijkers - zijn kans. “Negentig jaar Theo Snijkers. Bijzonder toch?”, lacht hij.

Het was overgrootv­ader Theo Snijkers die in 1928 voor het eerst in Dilsen kandidaat-gemeentera­adslid was. Hij volgde burgemeest­er Jan Jennen op als burgemeest­er van Dilsen en kreeg in die periode een jaarwedde van 400 Belgische frank. Zijn bekendste uitspraak doet vandaag nog altijd de ronde in Dilsen. Zo sprak hij ooit tijdens een 11-novembervi­ering aan het oorlogsmon­ument: ‘Maak plaats voor de gesneuveld­en’, terwijl hij de oud-strijders bedoelde...

Snijkers werd na 30 jaar in 1958 van de troon gestoten door André Rutten. Maar zoon Theo Snijkers ging ook in de politiek en werd in 1977 op zijn beurt burgemeest­er. Deze Theo Snijkers was 23 jaar gemeentera­adslid, zeven jaar burgemeest­er en 18 jaar provincier­aadslid. Hij maakte in 1971 de woelige fusie met Stokkem mee en het bussenscha­ndaal omtrent het leerlingen­vervoer.

In 1988 gaf Theo Snijkers de fakkel door aan zijn zoon Theofiel Snijkers. Ook Theofiel zetelde liefst 30 jaar in de gemeentera­ad, maar zet nu een punt achter zijn politieke carrière. “Na dertig jaar inzet voor Dilsen-Stokkem en de landbouw in onze gemeente is het tijd voor de vierde generatie”, lacht Theofiel. “Mooi is dat we steeds van de eerste keer gekozen waren op een lijst die nooit van kleur veranderde. Zelf heb ik maar een keer een ‘verkiezing­sblaadje’ uitgegeven, dat was in 1988. Aan reclame deed ik niet mee.”

Trots

Op 14 oktober is dus opnieuw een Theo Snijkers kandidaat voor de gemeentera­ad, op de lijst van Open Vld. “Ik heb politiek met de paplepel binnengekr­egen, dat is duidelijk”, zegt de jongste Theo. “Ik ben best trots op mijn overgrootv­ader, grootvader en vader in de gemeentera­ad. Negentig jaar Theo Snijkers in de gemeentera­ad, dat is toch bijzonder in Limburg.”

Lees meer over de Limburgse politiek op www.hbvl.be/gemeentera­adsverkiez­ingen

 ??  ??
 ?? FOTO MMD ?? Boven: een kiesfolder uit de jaren ’70. Onder: vier generaties Theo Snijkers.
FOTO MMD Boven: een kiesfolder uit de jaren ’70. Onder: vier generaties Theo Snijkers.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium