Het Belang van Limburg

150.000 witte krokussen langs de Maas Bloemenpro­ject herdenkt Eerste Wereldoorl­og

- Mark DREESEN

Aan de veerpont in Meeswijk is maandag het startschot gegeven van een bloemenpro­ject ter herdenking van de Eerste Wereldoorl­og en de dodendraad. “Maasmechel­en werkt mee aan dit project om jongeren te leren over die vreselijke draad bij de Maas”, aldus bevoegd schepen Johan Wolk (CD&V). “Vandaag plantten we al 35.000 van de 150.000 krokussen. Vanaf maart bloeien ze en geven ze de Maasdijk kleur.”

“Op het fietsroute­netwerk tussen Knokke en Vaals worden 150.000 krokussen geplant”, zegt Carine van Vugt van de Stichting Verhails uit Breda. “We hebben ons project ‘Den Dodendraad leeft’ gedoopt. Tijdens de Eerste Wereldoorl­og was er drie jaar een draad gespannen tussen België en Nederland. Op de draad stond hoogspanni­ng zodat men vanuit België moeilijk kon vluchten naar Nederland. Toch probeerden burgers België te verlaten. Er vielen dan ook vele doden aan de draad. We hebben gekozen om langs de dodendraad witte krokussen aan te planten. Als de witte krokus in maart 2019 gaat bloeien, kunnen fietsers genieten van de lente en ‘leeft’ de dodendraad 100 jaar later weer. Krokussen zaaien verder uit en zullen nog vele jaren het landschap gaan bepalen.”

De start van de plantactie vond plaats op de Maasdijk aan de veer-

Als de witte krokus in maart 2019 gaat bloeien, ‘leeft’ de dodendraad honderd jaar later weer

pont in Meeswijk. “Precies hier stond de draad, vlak bij de Maas”, zegt Johan Wolk. “Ons fietspad op de dijk loopt soms op de plaats waar de dodendraad stond. Ook in Kotem, waar een reconstruc­tie is gemaakt van de dodendraad, zullen we krokussen aanplanten. De bloem van de krokus heeft de vorm van de witte porseleine­n isolatoren van de stroomdraa­d. Als gemeentebe­stuur trekken we 7.000 euro uit voor dit project. We vinden het belangrijk dat scholen betrokken worden bij de actie zodat ze aandacht krijgen voor het verleden. Ook in onze gemeente stierven twee kinderen aan de dodendraad.”

Carine VAN VUGT

 ?? FOTO MMD ?? De groendiens­t van de gemeente Maasmechel­en mocht maandag de eerste krokussen planten op de Maasdijk in Meeswijk, waar ooit de dodendraad stond (inzet).
FOTO MMD De groendiens­t van de gemeente Maasmechel­en mocht maandag de eerste krokussen planten op de Maasdijk in Meeswijk, waar ooit de dodendraad stond (inzet).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium