Het Belang van Limburg

“Eén doel: na 44 jaar nog eens goud op Spelen”

Is de eerste Belgische bondscoach die wereldtite­l pakt in grote ploegsport

- Jürgen SCHROOTEN

Veni, vidi, vici (ik kwam, ik zag, ik overwon). Een uitspraak van Julius Caesar in het jaar 47 voor Christus na zijn triomftoch­t in de Slag bij Zela. Vital Heynen flikte 2.065 jaar later iets gelijkaard­igs. De Maaseikena­ar (49) nam in mei een zwalpend Polen over en leidde het in vijf maanden tijd naar de wereldtite­l. “Tja, in het leven gaat het soms snel”, glundert Heynen. “Nu gaan we voor goud op de Spelen.”

Duizenden fans, onder wie president Andrzej Duda, stonden hun helden gisteren op de luchthaven van Warschau op te wachten. Met de nadruk op wachten, want de vlucht van Milaan Malpensa richting Poolse hoofdstad kende vier uur vertraging. Genoeg tijd dus voor een interview met Heynen. “Ik heb al redelijk wat titels behaald, maar een wereldtite­l is toch van een heel andere orde”, zegt hij. “Dit is een heel speciaal gevoel. We zijn de beste van de wereld hé. Goh, dat klinkt raar. Maar het is wel zo. Aan het WK nemen 24 landen deel. Dit is het allerhoogs­te niveau. Vaak zelfs hoger dan de Olympische Spelen. Al hebben die natuurlijk een veel grotere uitstralin­g.” Heynen heeft nog een contract in Polen tot en met de Spelen van 2020 in Tokio. “Polen heeft één keer olympisch goud gepakt, in 1976. Daarna slaagde het er nooit meer in om een olympische medaille te veroveren. We hebben nu maar één doel: na 44 jaar nog eens met goud terugkeren van de Spelen.”

Heynen verbrak in februari zijn contract als Belgisch bondscoach om bij Polen aan de slag te gaan. Een grootmacht die na de wereldtite­l in 2014 volledig in het slop zat, met als dieptepunt de vroege uitschakel­ing op het EK in 2017. Amper 10 maanden later staat Polen weer helemaal op de kaart. “Maak er maar vijf maanden van”, verbetert Heynen. “Ik ben er pas in mei echt begonnen.” Waar Heynen ook aan de slag gaat, overal boekt hij succes. “Mijn geheim? Goh, dat is er niet. In Polen heb ik vooral aan de mentalitei­t gewerkt. Die gasten hadden drie jaar lang alles verloren, zaten mentaal diep. Ik heb hen kunnen overtuigen dat ze wél toppers zijn. Weet je wat ik leuk vind? Dat de spelers deze wereldtite­l ‘de titel van de eerlijkhei­d’ noemen. Ik hecht veel belang aan een open communicat­ie. Er heerste een grote openheid tussen de spelers en mij. Iets wat ze in het traditione­le Polen niet gewoon waren. Maar het werkte wel.” ‘Sommige trainers hebben geweldige spelers, ik heb een geweldig team’, zei de Maaslander na de 3-0-zege tegen olympisch kampioen Brazilië in de finale.

“In het begin kreeg ik kritiek omdat ik geen basisploeg had”, vertelt Heynen. “Bij mij speelt iedereen een rol. Ik start zelden met dezelfde ploeg. Neem nu onze halve finale tegen Amerika. Daar zijn 13 van de 14 spelers in actie gekomen. En vooral: zij die normaal minder spelen, waren het belang-

Ik heb al redelijk wat titels behaald, maar een wereldtite­l is toch nog van een heel andere orde. Een heel speciaal gevoel

Vital HEYNEN Bondscoach Polen

rijkste in die match. Polen had sinds 2015 niet meer gewonnen van Amerika. Dat had voor een trauma gezorgd. Daar hebben we ook komaf mee gemaakt.” Heynen is de eerste Belgische bondscoach die erin slaagt om een wereldtite­l te veroveren in een (grote) ploegsport. Geen twijfel mogelijk dus wie ‘Coach van het Jaar’ moet worden in België... “Dat zou natuurlijk een hele eer zijn, maar ik vrees ervoor. Voetbal wordt in België altijd hoger ingeschat (bondscoach Roberto Martinez maakt als Spanjaard geen kans op de trofee, nvdr.). Ach, ik vind het al leuk dat er nu weer wat meer over onze sport gesproken wordt.”

Om 15.30 uur, vier uur later dan voorzien, mocht vlucht LO 01318 richting Warschau eindelijk vertrekken. Dik twee uur later werden Heynen en co als helden ontvangen op Airport Frédéric Chopin, gevolgd door een bezoekje aan de president en de premier. Enkele dagen mag Heynen nog nagenieten van de gouden plak, vanaf donderdag wordt hij alweer bij het Duitse Friedrichs­hafen waar hij clubcoach is - verwacht.

Die gasten hadden drie jaar lang alles verloren, zaten erg diep. Ik heb hen kunnen overtuigen dat ze wél toppers zijn

Vital HEYNEN Bondscoach Polen

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? KERSVERS WERELDKAMP­IOEN VITAL HEYNEN SMEEDT AL NIEUW PLAN BIJ POLENVOLLE­YBAL
FOTO BELGAIMAGE KERSVERS WERELDKAMP­IOEN VITAL HEYNEN SMEEDT AL NIEUW PLAN BIJ POLENVOLLE­YBAL
 ?? Foto TWITTER
Foto PHOTO NEWS ?? Vital Heynen ontvangt felicitati­es van de Poolse premier Mateusz Morawiecki.Vital Heynen pronkt met de trofee te midden van zijn spelers.
Foto TWITTER Foto PHOTO NEWS Vital Heynen ontvangt felicitati­es van de Poolse premier Mateusz Morawiecki.Vital Heynen pronkt met de trofee te midden van zijn spelers.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium