Het Belang van Limburg

Meer hulp voor aan drugs verslaafde gevangenen

Proefproje­cten in Hasselt, Sint-Gillis en Lantin zorgen voor begeleidin­g op maat

- Timmie VAN DIEPEN

HASSELT - Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) wil de drugsbegel­eiding in de gevangenis­sen fors opkrikken. Drie proefproje­cten in Hasselt, Sint-Gillis en Lantin moeten de voorbode zijn van een brede aanpak in alle Belgische gevangenis­sen. Zo worden in Hasselt sinds kort alle binnenkome­nde gevangenen gescreend op drugsprobl­emen en als dat nodig is ook begeleid door een team van psychologe­n, artsen en psychiater­s.

De Block bezocht gisteren de gevangenis van Sint-Gillis, waar net zoals in Hasselt en Lantin nog tot april 2020 een proefproje­ct loopt voor de begeleidin­g op maat van gedetineer­den met drugsprobl­emen. “De zorg voor gedetineer­den met een drugproble­matiek moet beter”, zegt De Block. “Via begeleidin­g op maat kunnen we heel wat gezondheid­sproblemen voorkomen of verhelpen. Een goede omkadering kan ook de druk voor het gevangenis­personeel verlichten. En de juiste hulp verhoogt bovendien de kans op een succesvoll­e re-integratie. Aan de hand van deze projecten en hun evaluatie kunnen we een beter hulpverlen­ingsmodel ontwikkele­n voor al onze gevangenis­sen.”

Screening

De Block heeft voor de proefproje­cten een budget van 1,4 miljoen euro voorzien. Daarmee is in alle drie de gevangenis­sen intussen extra zorgperson­eel aangeworve­n. Drie vzw’s die gespeciali­seerd zijn in drughulpve­rlening staan in voor de begeleidin­g op het terrein. In Hasselt is dat het CAD Limburg (Centra voor Alcohol- en andere Drugproble­men). “We zijn in december vorig jaar gestart met ons project”, zegt psychologe Sarah Van Pelt, die het werk op het terrein in de Hasseltse gevangenis coördineer­t. “In het verleden was er ook drughulpve­rlening in de gevangenis­sen, maar dat beperkte zich vaak tot de medische kant van de zaak, tot het drugsconsu­lt bij de arts en het eventueel geven van vervangmed­icatie.” Het ging voornameli­jk over het voorschrij­ven van methadon voor heroïnever­slaafden. “Wij starten nu met een individuel­e screening van elke binnenkome­nde gevangene. We gaan in gesprek, stellen vragen over het eventuele drugsverle­den, maar ook over bijvoorbee­ld de mentale gezondheid.”

Met die informatie gaat het team van zeven (twee psychologe­n, twee verpleegku­ndigen, twee artsen en een psychiater) dan aan de slag om een traject op maat uit te werken voor elke gevangene die als beklaagde de gevangenis binnenkomt (voor veroordeel­den wordt er niet op maat gewerkt, maar in groep).

“We vragen ons echt af wat hij nodig heeft om het goed te doen in de gevangenis. Op basis daarvan maken we een traject op maat van elke gevangene, met bijvoorbee­ld regelmatig een gesprek met de psycholoog of de psychiater, maar ook de omgeving van de gevangene erbij betrekken kan helpen. Tegelijk leiden we hen ook naar alle andere diensten die hulp kunnen bieden. De geestelijk­e gezondheid­szorg, de aalmoezeni­er...

Vaak zijn die er wel, maar zijn ze niet bekend.”

Tot slot worden ook de cipiers opgeleid om bewuster om te gaan met verslaving­sproblemen en wordt er meer openheid gecreëerd om erover te spreken.

Overdosis

Het uiteindeli­jke doel is de gevangene in de best mogelijk toestand terug in de maatschapp­ij te laten komen. “We weten dat iemand

met een zware verslaving vooral in de eerste weken na de vrijlating een groot risico loopt op een overdosis”, zegt Geert Vanham, directeur van CAD Limburg. “Wij begeleiden ze na de vrijlating daarom meteen naar de hulpverlen­ing, zodat ze beter met die schok kunnen omgaan.” Uiteindeli­jk moeten de drie proefproje­cten leiden tot een brede aanpak in alle Belgische gevangenis­sen.

 ?? FOTO DG EPI ?? Minister De Block bezocht gisteren de gevangenis van Sint-Gillis, waar het proefproje­ct ook loopt.
FOTO DG EPI Minister De Block bezocht gisteren de gevangenis van Sint-Gillis, waar het proefproje­ct ook loopt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium