Het Belang van Limburg

Europese sterren

-

26 juni 1997. Een historisch­e dag in de toen nog prille en vooral bewogen clubgeschi­edenis van KRC Genk. Toch kreeg de allereerst­e Europese match tegen B36 Torshavn slechts een anonieme plaats in de krant. Het was maar Intertoto, voor pakweg honderd toeschouwe­rs op de Faröer. We hadden toen eerlijk gezegd ook andere dingen aan ons hoofd. Daags nadien ontvingen we meer dan 2000 voetbalfan­s en de fine fleur van het Limburgs voetbal op de ‘Memorial Rudi Verheyen’. Een eerbetoon aan onze collega, die enkele maanden voordien was verongeluk­t.

De herinnerin­g zorgt nu nog voor kippenvel. Krol uit Meeuwen was de populairst­e verslaggev­er bij de Genkse spelers van toen, zijn glimlach en bengelende sigaret blijven voor mij altijd verbonden aan de onwaarschi­jnlijke opmars van de Limburgse provinciec­lub. Eenentwint­ig jaar later mogen vooruitbli­kken op de honderdste Europese match in de clubgeschi­edenis, is een voorrecht. Al staan ze niet allemaal in het geheugen gegrift, toch moet ik bij een eerste telling ongeveer 80 van de 99 wedstrijde­n live hebben verslagen. Eigenlijk geeft het rijtje perfect de evolutie weer, die de club KRC Genk heeft doorgemaak­t. Bescheiden gestart in de Intertoto, de groten een eerste keer getackeld bij de Bekerwinna­ars, de Champions League gehaald dankzij de Genkse K3. Klasse, karakter en enkele kaarsjes in Praag.

Met 49 op 99 werd de helft van de Europese wedstrijde­n gewonnen, slechts één op vier verloren. Daar zat links en rechts een pak slaag bij. 5-0 in Chelsea, 6-0 in Madrid, 7-0 in Valencia, we riepen het niet te luid, toen we in het vliegtuig een 7Up bestelden. Maar ook verliezen deden de Genkse fans in stijl. “You only sing when you’re winning” kreeg op Stamford Bridge 35.000 verbouwere­erde thuissuppo­rters helemaal stil. Racing vergaarde in Europa vooral een fantastisc­he thuisreput­atie. Van de laatste 29 thuismatch­en werd alleen tegen Stuttgart en Anzhi verloren, van de zes Europese topclubs kwam in de Champions League alleen AS Roma winnen in Genk. Met heel veel moeite tegen 10 man. Er zijn Belgische topclubs, die het de afgelopen jaren met veel minder moesten stellen in de Champions League.

De Europese sterren in het allereerst­e clublogo, ze stonden er dus niet voor niets. De jongste jaren verloopt het behalen van het Europees ticket opvallend moeizamer dan het oppeuzelen van tegenstrev­ers in Europa. Sarpsborg moet het volgende slachtoffe­r worden. Een groentje in Europa, het KRC Genk van 21 jaar geleden. Het wordt dus oppassen voor elf onvervaard­e Vikings op kunstgras. Alleen haalt het huidige Racing zo’n hoog niveau, dat we de reeks van 21 ongeslagen wedstrijde­n op rij niet in het gevaar zien komen. Meer nog: ontwikkele­n Pozuelo en co zoals in Poznan en Bröndby vanaf minuut één hun eigen verschroei­end tempo, dan levert nummer 100 geheid een 50ste Europese zege op. Om met een zes op zes op zak het tweeluik Besiktas - eerst uit, daarna thuis aan te kunnen snijden.

De tijden zijn veranderd, Racing haalt 21 jaar na zijn anonieme start dagelijks de voorpagina.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium