Het Belang van Limburg

Dubbel zoveel geslaagden voor artsenexam­en

Slaagcijfe­rs Limburgers eindelijk op niveau van Vlaanderen

- Liliana CASAGRANDE

HASSELT - De slaagcijfe­rs voor het artsenexam­en zijn stukken beter dan die van de laatste jaren. Dit jaar zit Limburg met 22,2% geslaagden eindelijk op het Vlaams gemiddelde, zo blijkt uit cijfers van minister Hilde Crevits (CD&V). Vorig jaar was maar 14,9% geslaagd, in 2015 amper 12%. Maar er hebben ook 300 studenten minder deelgenome­n dan vorig jaar.

De scholen zijn zich beter aan het voorbereid­en op die examens en dat werpt zijn vruchten af. Het examen is ook anders georganise­erd. Deelnemen kan alleen in juli. Als we de cijfers van juli 2017 naast die van juli 2018 leggen, zien we zelfs een verdubbeli­ng van de slaagkanse­n. Toen slaagde amper 10,9% van de kandidaten voor het examen arts of tandarts. Intussen zijn die twee examens van elkaar gescheiden. Voor het examen tandarts is zelfs 27,6% geslaagd. “We zijn blij dat er meer geslaagden zijn, maar dat zijn er nog altijd te weinig in verhouding met het aantal 18-jarigen in Limburg. Bovendien nemen er te weinig Limburgers deel aan de proef”, zegt Piet Stinissen, decaan Geneeskund­e (Universite­it Hasselt).

HASSELT - Dit jaar zijn er evenveel Limburgers (22 procent) geslaagd voor de toelatings­proef geneeskund­e als gemiddeld in Vlaanderen, zo laat minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) weten. Vorig jaar was Limburg veruit nog de slechtste van de klas, net al de jaren daarvoor.

Sinds dit jaar krijgen kandidaata­rtsen maar één kans voor het toelatings­examen: in juli. En geen twee meer zoals vroeger. De leerlingen zijn ook duidelijk beter voorbereid: in juli vorig jaar was amper 10,9% van de Limburgse deelnemers geslaagd. Samen met die van augustus is dat 14,9%. We zaten daarmee ver onder het Vlaams gemiddelde (21%) en bijna 10% onder de cijfers van koploper West-Vlaanderen. In 2016 was Limburg met 17,8% ook al de hekkenslui­ter, net als in 2015 (12%). Maar nu halen we wel het Vlaams gemiddelde (22,4%), we scoren ook beter dan Antwerpen (20,1%) dat dit jaar de rode lantaarn mag dragen.

Minder deelnemers

Het aantal Limburgse studenten dat zijn kans waagt, is wel gedaald. Vorig jaar hebben 990 jongeren deelgenome­n aan het examen voor arts of tandarts, dit jaar waren er dat 555 voor het examen van arts en 123 voor dat van tandarts, samen zijn dat 678 deelnemers, dat zijn er dus zo’n 300 minder dan vorig jaar. Van de kandidaat-tandartsen zijn er trouwens 34 (27,6%) geslaagd.

“We zijn blij dat het aantal geslaagden is gestegen”, zegt Piet Stinissen, decaan van de faculteit Geneeskund­e en Levenswete­nschappen van de Universite­it Hasselt. “Maar er nemen nog altijd te weinig Limburgers deel. De groep geslaagden is ook nog altijd te klein: Limburg heeft maar 11% van alle geslaagden terwijl wij in deze provincie wel 14% van alle Vlaamse 18-jarigen hebben.” De Universite­it Hasselt organiseer­t ook zelf voorbereid­ingscursus­sen. “Daarvan slaagt 20%. We proberen ook een betere samenwerki­ng met de scholen uit te bouwen. De lessen worden trouwens gegeven voor leerkracht­en uit het middelbaar onderwijs.”

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Maar liefst negen van de twaalf deelnemers van het Sint-Augustinus­instituut in Bree slaagden voor de proef. Centraal: het lerarentea­m met vlnr.Martijn Leekens (zittend), Sofie Hoeben, Ann Thoelen en Anniek Segers.
Foto DICK DEMEY Maar liefst negen van de twaalf deelnemers van het Sint-Augustinus­instituut in Bree slaagden voor de proef. Centraal: het lerarentea­m met vlnr.Martijn Leekens (zittend), Sofie Hoeben, Ann Thoelen en Anniek Segers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium