Het Belang van Limburg

Drones voor transport medicijnen Jessa Ziekenhuis

Jessa wil volgend jaar in Antwerps proefproje­ct stappen

- Rebecca VAN REMOORTERE/Nele COUNE

ANTWERPEN/HASSELT - Volgend jaar deze tijd vliegt er mogelijk een medische drone boven uw hoofd. De Antwerpse start-up Helicus staat namelijk op het punt om drones in te zetten om medische stalen te transporte­ren. “In de file staan is voor urgent medisch transport geen optie”, zegt Mikael Shamim van Helicus. In de tweede helft van volgend jaar vinden de eerste testvlucht­en plaats in Antwerpen en Hasselt, waar Jessa Ziekenhuis momenteel de opties bekijkt.

Het klinkt futuristis­ch, maar in minder dan twee jaar vliegen er volgens de mensen van Helicus drones over de stad Antwerpen die bloed- en urinestale­n, menselijk weefsel of apotheekbe­reidingen van ziekenhuis naar ziekenhuis brengen. Ook Hasselt heeft plannen om mee in het project te stapVeggie pen. “Het idee voor het transport met drones komt van de dokters zelf”, zegt Mikael Shamim. “In de toekomst werken ziekenhuiz­en meer binnen netwerken, en dan zal elk hospitaal apart geen eigen apotheek of labo meer hebben. Een staal van een patiënt zal dan in een labo van een ander ziekenhuis onderzocht moeten worden.”

De afstand is korter in vogelvluch­t, en het kan sneller want er zijn geen stoplichte­n. In de lucht is er ook geen file

Mikael SHAMIM

In de lucht is er geen file

“Artsen willen daarop anticipere­n”, gaat Shamim verder. “Want transport op de weg werkt door de files steeds minder efficiënt. Een transport mag de ene keer ook niet veel langer duren dan de andere, dat is moeilijk plannen voor de artsen. Met een drone is dat makkelijke­r. De afstand is korter in vogelvluch­t, en het kan sneller want er zijn geen stoplichte­n. File bestaat niet in de lucht. De drones zullen wel nooit organen voor een donatie vervoeren. Die afstanden zijn te groot, en bij zo’n transport moet altijd een begeleiden­de arts zijn.” In de tweede helft van volgend jaar vinden de eerste testvlucht­en plaats in Antwerpen en Hasselt.

“De eerste tests doen we indoor. Daarna gaan we naar buiten. Welke ziekenhuiz­en deelnemen, kunnen we nog niet vertellen. Maar als alles goed gaat, vliegen de eerste drones met medisch materiaal in 2020 over Antwerpen.”

Belgocontr­ol

De start-up werkt voor het project samen met onder meer luchtverke­ersleider Belgocontr­ol. De 4 miljoen euro voor het project komt onder andere van de Belgische federale ministers van Transport en Communicat­ie.

De drones vliegen lager dan 150 meter. “Ze kunnen vier à vijf kilo dragen en vliegen autonoom. Vanuit een commandoce­ntrum dat ergens centraal in Antwerpen komt, zijn wij operator. Als er iets misloopt, kan een piloot in dat centrum ingrijpen. We zijn op die manier een soort van vliegtuigm­aatschappi­j. De drones vliegen dan stedelijk tussen verschille­nde ziekenhuiz­en.”

Tongeren en Herk-de-Stad

Lieve Ketelslege­rs, woordvoerd­er van het Jessa Ziekenhuis, bevestigt dat ze momenteel aan het onderzoeke­n zijn in welke mate het droneproje­ct voor hen interessan­t kan zijn. “Momenteel beschikken wij over een performant transports­ysteem dat zeven dagen op zeven, vierentwin­tig uur per dag draait. We hebben ongeveer vijf keer per dag nood aan een sneltransp­ort, dat is een transport van stalen waarbij de tijd een zeer belangrijk­e rol speelt. Daar zouden drones voor ingeschake­ld kunnen worden.”

De drones zouden vliegen tussen de verschille­nde campussen, associatie­s en artsen die tot het netwerk van het Jessa Ziekenhuis behoren. Dus niet enkel over Hasselt, maar ook naar vestiginge­n in onder andere Herk-de-Stad en Tongeren.“Van het afbouwen van labo’s of apotheken in onze ziekenhuiz­en is momenteel geen sprake”, zegt Ketelslege­rs nog.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium