Het Belang van Limburg

Kan Terwingen geschieden­is ombuigen?

-

Maasmechel­en kampt met een hoge werklooshe­id. Nochtans is er voldoende ruimte om te ondernemen, maar slaagt de gemeente er niet in om bedrijven aan te trekken. Bedrijfsbe­lastingen en een tragere dienstverl­ening maken Maasmechel­en niet ondernemer­svriendeli­jk. “Onze dienstverl­ening is verbeterd en we gaan de belastinge­n hervormen”, reageert burgemeest­er Raf Terwingen (CD&V) op de kritiek.

Werklooshe­id

In Maasmechel­en is 9,7% werkloos, na Genk de gemeente met de hoogste werklooshe­id in Limburg. Hoe willen de partijen dit aanpakken, nu bekend is dat ook NedCar zal herstructu­reren?

Raf Terwingen (CD&V): “In Maasmechel­en zijn tientallen gezinnen getroffen door de sluiting van Ford Genk. Er is een daling, maar die is nooit voldoende. We moeten zorgen voor jobs in Maasmechel­en, maar daar bestaat geen toverformu­le voor. En daarnaast mensen begeleiden, zodat zij elders aan de slag kunnen.” “De laatste zes jaar is daar weinig aan gebeurd”, vindt Daan Deckers (sp.a). “Stimuleer de detailhand­el op de Pauwengraa­f, dat zijn niet de grote aantallen, maar is het wel belangrijk voor het toerisme.” Herbert Coox (Open MM) wil de Oude Bunders verdichten met kleine KMO’s. “Beter veel kleintjes dan één groot bedrijf, want als dat de deuren sluit, staan meteen 150 mensen op straat. De Nieuwe Bunders aansnijden is voor ons een prioriteit om de braindrain tegen te gaan. Het moet een Corda Campus light worden met vernieuwen­de bedrijven zodat we hoogopgele­iden hier kunnen houden.” “Hier wordt over veel gesproken, maar niet over mensen”, reageert Erik Ver Berne (N-VA). “Er is weinig vraag naar industrie in Maasmechel­en. Hoe komt dat? We hebben zelf veel geïnvestee­rd in sociale tewerkstel­ling, maar zelfs voor de poetsdiens­t raken de jobs niet ingevuld. We zijn een koele minnaar van de Nieuwe Bunders omdat er nog ruimte genoeg is in Lanaken en DilsenStok­kem.” Volgens een bevraging van Unizo en VKW zit Maasmechel­en bij de minst ondernemer­svriendeli­jke gemeenten”, weet Jos Lambrichts (AdemM). “Wij pesten bedrijven met belastinge­n en de dossiers worden trager opgevolgd dan elders.” Dat beaamt ook Alice Deckers (Vlaams Belang): “In onze buurgemeen­ten vestigen zich wel bedrijven, maar hier wordt alles ingezet op toerisme.” “We missen een ‘projectman­ager voor werk’ die start-ups of bedrijven die willen uitbreiden kan matchen met het profiel van onze werklozen”, vindt Christel De Cuyper (Puur Maasmechel­en). “Wat we hier horen is vaag en al 20 jaar hetzelfde”, stelt Simon Heijens (PVDA). “Ik mis een concreet plan om jobs te creëren. Er zijn nog veel woningen met een beperkte isolatie of enkele beglazing, schakel mensen in via een vast contract om dat aan te pakken.” “Onze gemeentear­beiders daarvoor inschakele­n, is terugkeren naar het communisme, dat doe ik niet”, reageert Terwingen. “Wij plannen een tax shift, daar is al hard aan gewerkt met de collega’s van de Open Vld en ook de N-VA, als ze wilden meewerken.”

Pauwengraa­f

Eisden is een commerciee­l centrum, er is veel leegstand, moet de Pauwengraa­f terug opgewaarde­erd worden? Ver Berne: “De eerste stap is gezet met het nieuwe Ruimtelijk Uitvoering­splan dat wonen en winkelen mogelijk maakt. Ook aan de straat moet dringend iets worden gedaan. Wij willen een adviesraad met alle ondernemer­s om tot een plan te komen, niet met zwembaden, maar met een project waar de handelaar beter van wordt.” Terwingen erkent dat de Pauwengraa­f ‘versleten’ is en wil eerst de infrastruc­tuur aanpakken. “Laat het verkeer in een lus vanaf de Oude Baan in- en uitrijden, hetzelfde aan de Koninginne­laan en maak in het midden een plein, waar je in de zomer een zwembadcon­tainer kan plaatsen.” Coox vindt de aanpak van de straat en een plein een

 ??  ??
 ?? Foto BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Links: Jos Lambrichts (AdemM) en Daan Deckers (sp.a) Staantafel: Simon Heijens (PVDA), Christel De Cuyper (Puur Maasmechel­en) en Alice Deckers (Vlaams Belang) Rechts: Herbert Coox (Open MM), Raf Terwingen (CD&V) en Erik Ver Berne (N-VA)
Foto BOUMEDIENE BELBACHIR Links: Jos Lambrichts (AdemM) en Daan Deckers (sp.a) Staantafel: Simon Heijens (PVDA), Christel De Cuyper (Puur Maasmechel­en) en Alice Deckers (Vlaams Belang) Rechts: Herbert Coox (Open MM), Raf Terwingen (CD&V) en Erik Ver Berne (N-VA)
 ??  ?? Timmie VAN DIEPEN, Miranda GIJSEN en Jos THOMASSEN
Timmie VAN DIEPEN, Miranda GIJSEN en Jos THOMASSEN
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium