Het Belang van Limburg

“Ouders vragen zich soms af of ze wel verdrietig mogen zijn”

Wat als de nipt-test je voor een hartversch­eurende keuze zet?

- Thomas JANSEN

HASSELT - Wat als de uitslag van een nipt-test, die bij een ongeboren kind speurt naar de aanwezighe­id van onder meer het downsyndro­om, je voor een onmenselij­ke keuze zet? Wat als je moet kiezen tussen een leven met beperkinge­n en afwijkinge­n, of het enige alternatie­f: de zwangersch­ap afbreken? De getuigenis daarover van een Bilzens koppel in de rubriek ‘Het laatste woord’ van onze krant, weekte vrijdag veel emoties los. “Vaak vragen ouders zich af of ze wel verdrietig mogen zijn, want ze hebben er zelf over beslist”, klinkt het bij Fara, een vzw die ouders bijstaat bij zwangersch­apskeuzes.

“De puurste vorm van liefde is loslaten, en dat is wat jullie gedaan hebben.” Het is maar één van de vele bemoedigen­de reacties die Veerle Lindelauf en Peter Ceulemans kregen. Vrijdag getuigden ze in onze krant over hoe de nipttest aan het licht bracht dat hun zoontje Mathis met 99 procent zekerheid het syndroom van Down had. Daarboveno­p had hij nierproble­men en was er een verhoogde kans op leukemie en een hartafwijk­ing.

Die informatie bracht het koppel, na lang overwegen, tot de zwaarste beslissing uit hun leven. Na vijf maanden werd de zwangersch­ap afgebroken.

Hun verhaal raakte veel gevoelige snaren. “We hebben heel veel warme reacties gekregen, onder andere van lotgenoten”, zegt Veerle. “Daar hebben we heel erg veel aan. Ik denk soms dat Mathis al die mensen op ons pad stuurt. We willen iedereen bedanken, en ik ga zeker alle mensen antwoorden.”

Roze wolk

Aan een beslissing als die van Veerle en Peter gaat altijd een erg intens proces vooraf. Een proces dat begint met de mededeling van de arts of gynaecoloo­g. “Dat is erg ingrijpend, want mensen donderen op enkele seconden van hun roze wolk”, zegt dr. Caroline Van Holsbeke, gynaecolog­e in het ZOL in Genk. “Daarna zijn er gesprekken met artsen die gespeciali­seerd zijn in de problemati­ek van het kind. Zij zullen dan ook het leven van het kind schetsen.” Wettelijk is bepaald dat er nadien minstens zes dagen bedenktijd moeten volgen. Een periode waarin Veerle en Peter naar Nederland trokken, om alles op een rijtje te zetten. Een vlinder in huis was voor hen een teken van Mathis dat het goed was als ze hem lieten gaan. “Dat ouders geraakt worden door betekenisv­olle signalen komt vaker voor dan ze durven toegeven”, zegt Silke Brants van Fara vzw. “Ook nadien vinden ze op die manier soms nog bevestigin­g voor hun keuze. Dat is dan toch een geruststel­ling.” Als het koppel er uiteindeli­jk voor kiest om de zwangersch­ap af te breken, volgt er een intense periode van afscheid nemen. “We raden aan om in die fase zo veel mogelijk familie en vrienden erbij te betrekken”, zegt Brants. “Voor hen is dat immers vaak een onzichtbaa­r verlies. Ze komen af met dooddoener­s als ‘het is niet zo erg’ of ‘je zal wel snel opnieuw zwanger worden’. Ik wil het verlies van een ongeboren kind niet vergelijke­n met de dood van een tienjarige. Maar de omgeving gaat wel veel sneller over het eerste dan over het tweede.”

Schuldgevo­el

Ook na de bevalling kunnen ouders nog terecht bij Fara, voor rouwverwer­king, of voor contact met lotgenoten. Helaas duikt er ook al te vaak een schuldgevo­el op. “Veel ouders die zelf de keuze hebben moeten maken, vragen zich af of ze wel verdrietig mogen zijn, omdat ze er zelf over beslist hebben”, zegt Brants. “De verantwoor­delijkheid dragen voor hun keuze, is soms heel erg moeilijk.” Van Holsbeke: “Als er een genetisch probleem bij mama of papa aan de grondslag ligt, is het vaak moeilijk om geen schuldgevo­el te hebben. Daar praten we dan wel hard op in. Het is dan ook aan de andere partner om daar goed mee om te gaan. Het zou de eerste echtscheid­ing niet zijn die ontstaat in dat rouwproces.”

Zo’n mededeling van de arts is erg ingrijpend. Mensen donderen op enkele seconden van hun roze wolk

Caroline VAN HOLSBEKE

Gynaecolog­e ZOL

→ Wie met vragen zit, kan terecht bij Fara

vzw via www.fara.be of 016/38.69.50

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium