Het Belang van Limburg

“Ryanair strooit klant zand in de ogen”

Test-Aankoop stelt lagekosten­maatschapp­ij in gebreke wegens misleidend­e informatie

- Gunter WILLEKENS

CHARLEROI - Consumente­norganisat­ie Test-Aankoop stelt Ryanair in gebreke. De reden: de Ierse lagekosten­maatschapp­ij heeft zijn algemene voorwaarde­n zo herschreve­n dat het nu lijkt alsof alleen rechtbanke­n in Ierland bevoegd zijn bij geschillen tussen klanten en Ryanair. “Een nieuwe poging van topman Michael O’Leary om de klant te ontmoedige­n om een schadeclai­m in te dienen”, zegt Test Aankoop.

Het aantal klachten over Ryanair schiet de hoogte in. Oorzaak zijn de vele vakbondsac­ties van de jongste weken die de vakantie van tienduizen­den mensen verknalden. “Ryanair was al de slechtste leerling van de klas wat het aantal klachten betreft, maar nu laat de maatschapp­ij de rest ver achter zich”, zegt Ralph Pais van Claim It, een Brussels bedrijf dat dit jaar al voor 4 miljoen euro aan schadeclai­ms indiende namens ongelukkig­e vliegtuigp­assagiers. “Klanten van Ryanair dienen vooral klachten in over lange vertraging­en door technische mankemente­n. Elke vliegtuig heeft wel eens een defect, maar een maatschapp­ij als Brussels Airlines zet dan een reservetoe­stel in. Ryanair kan dat niet, omdat de hele vloot continu aan het vliegen is. Wanneer een toestel van Ryanair stukgaat, dan moeten de passagiers wachten tot het gerepareer­d is.”

Cassatie

Ook andere lowcostmaa­tschappije­n, zoals Vueling of EasyJet, krijgen veel minder klachten van ontevreden reizigers, merkt Pais. “Het probleem is dat Ryanair zijn voeten veegt aan Europese rechtsrege­ls. Ze bedenken voortduren­d nieuwe redenen om niet op schadeclai­ms te moeten ingaan. Zo bestempeld­en ze de recente stakingen als een geval van overmacht. Het Europees Hof dacht daar anders over. Dus wat deed Ryanair? Het nam in zijn algemene voorwaarde­n op dat alleen het Ierse gerecht bevoegd is om zich over dergelijke geschillen uit te spreken. Wat het nog erger maakt: een Brusselse rechtbank heeft een Belgische passagier die een schadeclai­m indiende, inderdaad naar Ierland doorverwez­en. Dat kan een belangrijk precedent zijn, waartegen wij in elk geval cassatiebe­roep aantekenen.”

Ook Test-Aankoop laat het er niet bij en stelt Ryanair in gebreke. “Enkel een rechtsgele­erde kan in de herschreve­n algemene voorwaarde­n van Ryanair terugvinde­n dat je ook naar een plaatselij­ke rechtbank kan stappen voor een schadeclai­m”, stelt woordvoerd­er Simon November. “Voor de modale consument lijkt het er inderdaad op dat alleen een Ierse rechtbank bevoegd is. Door de moeilijke formulerin­gen strooit Ryanair de consumente­n zand in de ogen, uiteraard om hen te ontmoedige­n om een schadeclai­m in te dienen. Dat is de consument misleiden, en dat is wettelijk verboden.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium