Het Belang van Limburg

Veggie frikandel heeft meer vetten en calorieën dan vleesvaria­nt

-

BOCHOLT - De bekende snackfabri­kant Beckers heeft in zijn proeflabo in Bocholt een vegetarisc­he frikandel ontwikkeld. De vegetarisc­he snack is sinds deze week te koop in Nederland. “Maar er lopen ook gesprekken om de snack in België te lanceren”, klinkt het bij Beckers. Opmerkelij­k: de vegetarisc­he frikandel telt meer vetten, koolhydrat­en en suikers dan de gewone frikandel. “Het is ook niet onze bedoeling om een gezonde snack te maken.”

is hip en dat is ook de fabrikante­n van frituursna­cks niet ontgaan. Zo lanceert snackfabri­kant Beckers een vegetarisc­he snacklijn, met onder meer een veggie frikandel, vleeskroke­t en bitterball­en. De vegetarisc­he snacks werden ontwikkeld in het proeflabo van de vestiging in Bocholt. “De vegetarisc­he frikandel wordt geproducee­rd op basis van granen en soja”, zegt Martijn Willems van Izico, waar Beckers deel van uitmaakt. “Maar ondanks de verschille­nde ingrediënt­en gelijkt de vegetarisc­he frikandel als twee druppels water op de gewone frikandel.” De vegetarisc­he snacks zijn sinds deze week te koop bij Albert Heijn en Jumbo in Nederland. “Maar we voeren gesprekken met Delhaize, Colruyt en Carrefour om de snack ook in België te lanceren.” Opmerkelij­ke vaststelli­ng op de verpakking: de vegetarisc­he frikandel bevat meer calorieën (286

kcal/100 g) en meer vetten (18 g vet) dan de gewone frikandel (226 kcal/100 g en 15,6 g vet). Is de vegetarisc­he variant dan minder gezond? “Ten eerste is het niet onze bedoeling om een gezonde snack te ontwikkele­n”, zegt Willems. “We hebben ooit light frikandell­en gelanceerd en die kregen we aan de straatsten­en niet kwijt. Met deze snack willen we vooral ingaan op de vraag naar vleesvrije snacks.” Ook is er volgens Willems een simpele verklaring voor het hogere vetgehalte van de vegetarisc­he frikandel. “Onze vegetarisc­he frikandel is al voorgebakk­en in vet en moet dus klaargemaa­kt worden in de oven.”

De veggie snack is wel niet goedkoop. Zo is een vegetarisc­he frikandel (87 cent per stuk) ruim vier keer zo duur dan een gewone frikandel (20 cent per stuk). “Omdat we de frikandell­en voorbakken, is de productiek­ost simpelweg veel hoger”, zegt Willems.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium