Het Belang van Limburg

“Negen van twaalf deelnemers geslaagd”

-

BRUSSEL - Scholen zijn zich in elk geval veel beter aan het voorbereid­en, zo blijkt uit een rondvraag van de redactie: met extra lessen, aangepaste cursussen, wedstrijde­n. Hun belangrijk­ste advies: haal 80 procent voor wetenschap­pen.

“We starten nu al in het vijfde in plaats van het zesde jaar met de voorbereid­ing”, zegt Peter van Limpt, leraar chemie in het Agnetencol­lege in Peer. “De begeleidin­g is ook uitgebreid­er: we voorzien in een zelfstudie­pakket en we zijn intussen een aparte cursus aan het ontwikkele­n die we vanaf volgend jaar willen gebruiken.” Van het Agnetencol­lege hebben dit jaar 3 studenten meegedaan aan het examen, daarvan is er 1 geslaagd. “Meestal zitten we aan 60% geslaagden, maar dit jaar hebben er ook minder deelgenome­n omdat we in wetenschap­pen-wiskunde of in Latijn-wiskunde ook maar kleine groepen leerlingen hebben.” Maar intussen is de school zo fors aan het groeien dat ze met wachtlijst­en werken.”

Schitteren­de cijfers

Het Sint-Augustinus­instituut in Bree kan schitteren­de cijfers voorleggen: maar liefst 9 van de 12 deelnemers zijn geslaagd. “Dat is dus 75%”, zegt lerares biologie Anniek Segers. “Andere jaren zitten we meestal ook wel boven de 50%. Hoe we dat doen? Eerst en vooral vragen we de leerlingen om voor de wetenschap­pelijke vakken 80 procent te halen. We geven ook bijlessen. Ik volg ook op hoe de examens van het jaar voordien zijn opgesteld. We raden de leerlingen ook al aan om in het vijfde al eens mee te doen met de proef zodat we weten hoe stresseren­d dit kan zijn.” Net als in Peer moedigen ze leerlingen aan om zich in te schrijven voor Olympiades, dat zijn wedstrijde­n voor wetenschap­pelijke vakken.

In het Onze-Lieve-Vrouwe lyceum van Genk zijn 5 van de 14 leerlingen geslaagd. Met een slaagperce­ntrage van 35% scoren ze ver boven het gemiddelde. “We hebben een voorbereid­ingstrajec­t in het zesde jaar,” zegt directeur Reinout Vanderveld­en. “Leerlingen kunnen vanaf dit schooljaar voor anderhalf uur per week bij de leerkracht­en terecht voor uitleg. Als ze zelf geen vragen hebben, krijgen ze een extra voorbereid­ing van de leerkracht.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium