Het Belang van Limburg

De Wever comfortabe­l op kop in Antwerpen

Enquête: Groen wint, maar zet zichzelf buiten spel

- Sacha VAN WIELE

ANTWERPEN - In aanloop naar de verkiezing­en van 14 oktober zijn veel ogen ook gericht op Antwerpen. Uit een enquête van onze zusterkran­t Gazet Van Antwerpen blijkt dat de huidige Antwerpse coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld haar meerderhei­d verliest, maar dat een nieuwe meerderhei­d zonder de partij van burgemeest­er De Wever (N-VA) onmogelijk is. Groen zet zich buitenspel door resoluut een coalitie met N-VA af te wijzen, want een centrumlin­kse coalitie is niet mogelijk. De peiling werd door onderzoeks­bureau Ipsos afgenomen van 5 tot en met 26 september bij 802 respondent­en in Antwerpen.

• Uit de resultaten blijkt dat N-VA in Antwerpen terrein verliest in vergelijki­ng met de gemeentera­adsverkiez­ingen in 2012. De partij landt op 32,2%, of 5,5% minder dan in 2012, maar blijft veruit de grootste. In vergelijki­ng met een peiling van september vorig jaar is er wel lichte winst.

• De tweede grootste partij is Groen. De peiling bevestigt dat de partij de wind in de zeilen heeft. Groen-lijsttrekk­er Wouter Van Besien springt naar 20%, een stevige verbeterin­g van de score in 2012. Een vergelijki­ng met de peiling vorig jaar is moeilijk, omdat er toen nog sprake was van de lijst Samen, een samenwerki­ng tussen Groen, sp.a en onafhankel­ijken. Samen haalde in die peiling nog 30,6%.

• Sp.a komt met de onafhankel­ijke lijsttrekk­er Jinnih Beels uit op 13%. De keuze om de voormalige politiecom­missaris de lijst te laten trekken, lijkt goed uit te draaien.

• Filip Dewinter ziet met Vlaams Belang een gestage groei naar 12,6%. Dat is net geen 4% beter dan in de peiling van 2017, en 2,4% beter dan het verkiezing­sresultaat in 2012. Vlaams Belang lijkt stemmen terug te winnen van N-VA, maar niet zoveel als Dewinter had verwacht.

• Het lijkt erop dat PVDA in Antwerpen met 8 of 9% aan zijn plafond zit.

Kris Peeters

• De Antwerpse CD&V hoopte met vicepremie­r Kris Peeters als lijsttrekk­er een stevig resultaat neer te zetten, maar dat effect blijft uit. In de peiling komen de christende­mocraten op 7% uit, bijna 2% minder dan in de peiling van september vorig jaar.

• Ook voor Open Vld blijft het resultaat uit. De Antwerpse liberalen halen 5,5%, wat ook het resultaat was tijdens de verkiezing­en van 2012.

17,4% van de respondent­en zegt nog niet te weten wie hun stem krijgt.

N-VA altijd nodig

De huidige coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld, goed voor 30 zetels, heeft volgens de peiling geen meerderhei­d meer. De coalitie strandt op 25 zetels van de 55. Toch draagt een voortzetti­ng van deze coalitie de voorkeur weg van 30% van de bevraagde Antwerpena­ars.

De meest comfortabe­le nieuwe meerderhei­d is een coalitie van N-VA en Groen, met 32 zetels. Alleen is het water tussen beide partijen heel diep. Zowel Groenlijst­trekker Wouter Van Besien als nationaal voorzitter Meyrem Almaci hebben meermaals benadrukt dat een coalitie met N-VA uitgeslote­n is wegens te grote inhoudelij­ke verschille­n. N-VA is met 20 zetels de grootste, maar burgemeest­er De Wever zal dus op zoek moeten gaan naar een andere meerderhei­d. Voor hem, CD&V en Open Vld zijn Vlaams Belang en PVDA uitgeslote­n.

Als deze peiling op 14 oktober werkelijkh­eid wordt, dan weten Groen, PVDA en Vlaams Belang dat ze weer zes jaar op de oppositieb­anken zitten. Van de ondervraag­de Antwerpena­ren verkiest 50% Bart De Wever als de volgende burgemeest­er, 34% ziet meer heil in zijn voornaamst­e uitdager Wouter Van Besien. 16% van de ondervraag­den ziet geen van beiden zitten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium