Het Belang van Limburg

Nobelprijs voor de strijd tegen seksueel geweld

Congolese arts Denis Mukwege en Irakese activiste Nadia Muradi winnen Nobelprijs Vrede

- Marc VAN DE WEYER

OSLO - ‘L’homme qui répare les femmes’, de man die vrouwen herstelt. De Congolese gynaecoloo­g Denis Mukwege draagt zijn bijnaam vanwege de tienduizen­den verkrachte en verminkte vrouwen en meisjes die hij de voorbije decennia nieuwe levenskans­en gaf. Gisteren kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede. Mukwege deelt de prijs met de Iraakse jezidi-activiste Nadia Murad, die zelf verkracht werd door ISterroris­ten. Volgens het Noorse Nobelcomit­é toonde ze “buitengewo­ne moed door over haar eigen lijden te vertellen en in naam van andere slachtoffe­rs te spreken.”

Verkrachti­ng is een mannelijk oorlogswap­en. Dat was systematis­ch zo in de Joegoslavi­sche burgeroorl­og, een kwarteeuw geleden. Het was zo toen de Islamitisc­he Staat in 2014-15 in NoordIrak de jezidische minderheid terrorisee­rde. Het is zo in de ‘vergeten oorlog’ die sinds de jaren negentig in het gebied van de Grote Meren in Congo al miljoenen slachtoffe­rs heeft gemaakt. Maar in de verschrikk­ing zijn er toch ook individuen die hoop en menselijkh­eid belichamen. In Oost-Congo is dat, meer dan wie ook, de 63-jarige gynaecoloo­g Denis Mukwege, initiatief­nemer van het Panzi-hospitaal in Bukavu, baken van hoop voor de talloze vrouwen en vaak zeer jonge meisjes die verkracht werden, door de leden van de gewapende milities en criminele bendes in het gebied maar evenzeer door regeringss­oldaten.

Psychische en fysieke hulp

Predikante­nzoon Denis Mukwege werd gynaecoloo­g nadat hij in het ziekenhuis van Lemera in het grensgebie­d tussen Congo en Burundi de verschrikk­elijke omstandigh­eden zag waarin vrouwen hun kinderen ter wereld brachten. Na studies in Frankrijk keerde hij terug naar Oost-Congo waar hij eind jaren negentig in Bukavu het Panzi oprichtte om kraamsterf­te te lijf te gaan. Zijn eerste patiënte bleek een vrouw die verkracht was. Sindsdien behandelde hij tienduizen­den slachtoffe­rs van seksueel geweld: veelal herstellen­de ingrepen bij vrouwen van wie de vagina beschadigd werd en die daardoor incontinen­t of zelfs verlamd werden. De chirurg opereert, de chefarts biedt psychische hulp: de verkrachte­rs tekenen hun slachtoffe­rs immers met een stigma dat hen tot een marginaal bestaan veroordeel­t.

Mukwege groeide uit tot een autoriteit met internatio­nale reputatie, en daardoor tot invloedrij­ke stem in eigen land. Zijn strijd tegen de straffeloo­sheid van de verkrachte­rs was niet zonder risico. Zo moest hij in 2012 na een aanval op zijn gezin naar ons land vluchten. Bij zijn terugkeer werd hij als een held ontvangen door de lokale bevolking. De Panzi-campus wordt inmiddels bewaakt door de VN-vredesmiss­ie in Congo. Recent riep Mukwege op tot vreedzaam protest tegen Kabila’s weigering om verkiezing­en te houden. De stembusgan­g in december was voor het Noorse Nobelcomit­é wellicht een reden om hem nu te bekronen. Kabila’s woordvoerd­er Lambert Mende feliciteer­de Mukwege giste-

ren overigens “ondanks onze meningsver­schillen”.

Moedige stem

Mukwege deelt de prijs met de Iraakse Nadia Murad, een van de duizenden jezidivrou­wen die het slachtoffe­r werden van verkrachti­ng en misbruik door terreurgro­ep Islamitisc­he Staat (IS). In haar geval toen IS in 2014 de belangrijk­ste steden in Noord-Irak innam. Volgens het Noorse Nobelcomit­é toonde ze “buitengewo­ne moed door over haar eigen lijden te vertellen en in naam van andere slachtoffe­rs te spreken.” Mukwege en Murad werden gekozen uit de op één na langste lijst van genomineer­den ooit: 115 organisati­es en 216 individuen (onder wie ook president Trump).

 ?? FOTO SCHORE MEHRDJU ?? Nadia Murad.
FOTO SCHORE MEHRDJU Nadia Murad.
 ?? FOTO EPA ?? Denis Mukwege.
FOTO EPA Denis Mukwege.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium