Het Belang van Limburg

Interpol moet eigen voorzitter zoeken

Meng Hongwei mogelijk opgepakt in thuisland

-

PEKING - Frankrijk heeft een onderzoek geopend naar de onrustwekk­ende verdwijnin­g van Meng Hongwei, de Chinese voorzitter van de internatio­nale politieorg­anisatie Interpol. Mogelijk werd hij opgepakt in eigen land.

Eind september vertrok Meng Hongwei (64) in Lyon, waar Interpol gevestigd is, naar zijn thuisland China. Sindsdien heeft niemand nog iets van hem gehoord. Zijn vrouw, die met hun twee kinderen in Lyon was gebleven, alarmeerde volgens Franse media vrijdagoch­tend de Franse politie. Meng werd in 2016 voor vier jaar verkozen tot voorzitter van Interpol, een vooral ceremoniël­e functie. De dagelijkse leiding van de organisati­e is in handen van de secretaris-generaal, op dit moment de Duitser Jürgen Stock. Meng, de eerste Chinees in de functie, was op dat moment onderminis­ter voor Publieke Veiligheid – de nationale politie – en een zwaargewic­ht in de Communisti­sche Partij.

Zijn verkiezing tot voorzitter was niet onomstrede­n. Amnesty Internatio­nal maakte zich er bijvoorbee­ld ongerust over dat China Interpol gebruikte om dissidente­n en vluchtelin­gen in het buitenland op te sporen en te ‘repatriëre­n’.

Dissidente­n

Mogelijk is Meng intussen in ongenade gevallen bij president Xi Jinping en diens entourage. In april van dit jaar werd hij uit het comité gezet dat toezicht houdt op de ‘publieke veiligheid’, schreef ‘Le Monde’ vrijdag. Meng stond ook dicht bij de vroegere politieche­f Zhou Yongkang, die in 2015 veroordeel­d werd tot een levenslang­e gevangenis­straf wegens corruptie.

In de Franse pers werd vrijdag geopperd dat hij, bij zijn aankomst in China, mogelijk was opgepakt door de Chinese autoriteit­en, zoals wel meer gebeurt wanneer dissidente­n, zakenlui of in ongenade gevallen functionar­issen die in het buitenland wonen, terug voet zetten op Chinese bodem. Zij worden dan, soms maandenlan­g, verhoord en daarna ofwel plots vrijin gelaten, ofwel corruptie.

Imago

beschuldig­d

van

Maar Meng heeft een in het oog lopende functie aan het hoofd van een internatio­nale instelling. Hem nu oppakken zou niet bevorderli­jk zijn voor het imago van China de internatio­nale gemeenscha­p. Het zou alleen maar bevestigen wat de mensenrech­tenorganis­aties al vreesden bij zijn verkiezing, zei China-expert Willy Lam aan ‘Le Monde’. Tenzij de feiten waarvan hij beschuldig­d wordt, natuurlijk heel zwaar zijn.

In een communiqué deelde Interpol vrijdagnam­iddag mee dat de ‘vermeende verdwijnin­g’ van Meng een zaak was voor de ‘bevoegde autoriteit­en, zowel in Frankrijk als in China’.

 ??  ?? Lijsttrekk­erHasselt • 56 jaar Ondernemer Provincier­aadslid, gemeentera­adslid Lijstduwer­Riemst • 67 jaar Voorzitter Vlaams Parlement Gemeentera­adslid Lijsttrekk­erBree • 38 jaar Medewerker crisisjeug­dhulp Provincier­aadslid, gemeentera­adslid Lijstduwer­Hasselt • 51 jaar Minister Fractievoo­rzitter gemeentera­ad Lijsttrekk­erAlken • 60 jaar Geneesheer-specialist Fractievoo­rzitter provincier­aad Lijstduwer Genk • 38 jaar Staatssecr­etaris
Lijsttrekk­erHasselt • 56 jaar Ondernemer Provincier­aadslid, gemeentera­adslid Lijstduwer­Riemst • 67 jaar Voorzitter Vlaams Parlement Gemeentera­adslid Lijsttrekk­erBree • 38 jaar Medewerker crisisjeug­dhulp Provincier­aadslid, gemeentera­adslid Lijstduwer­Hasselt • 51 jaar Minister Fractievoo­rzitter gemeentera­ad Lijsttrekk­erAlken • 60 jaar Geneesheer-specialist Fractievoo­rzitter provincier­aad Lijstduwer Genk • 38 jaar Staatssecr­etaris
 ?? FOTO EPA-EFE ?? Meng Hongwei, de voorzitter van Interpol, is spoorloos verdwenen.
FOTO EPA-EFE Meng Hongwei, de voorzitter van Interpol, is spoorloos verdwenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium