Het Belang van Limburg

Winkelen in Nederland: Zo vermijdt u een fikse boete

- Thierry GOEMAN

HASSELT - Winkelen in het buitenland kan u een hoop geld besparen: voor verzorging­sproducten betaalt u in Nederland bijvoorbee­ld vaak tot de helft minder. Toch kan u niet onbeperkt uw winkelkar vullen, zo ondervond een vrouw uit La Louvière. Zij moest plots 414 euro boete betalen. Hoe vermijdt u zoiets? En mogen jeugdbeweg­ingen en voetbalvoo­rzitters zomaar hun hele voorraadka­st in Weert of Maastricht gaan vullen?

Op de parking van supermarkt Auchan in Maubeuge staan op zaterdag evenveel auto’s met een Belgische nummerplaa­t als met een Franse. Dat is ook het geval in de Jumbo in Budel en Maastricht. De reden is niet ver te zoeken: véél goedkoper dan bij ons. Zes flessen Evian van 1,5 liter kosten hier in de Delhaize bijvoorbee­ld 5,15 euro, maar in Auchan in Frankrijk 4,32 euro. Hetzelfde voor medicijnen of schoonheid­sproducten in Nederland, waar u tot de helft van de winkelprij­s in ons land betaalt. Winkeltoer­isme zit de laatste jaren dan ook erg in de lift.

Maar kan u zomaar met een koffer vol etenswaren en drank de grens over zonder problemen te krijgen? “Wie boter, vlees, medicijnen of verzorging­sproducten koopt in de buurlanden, kan die perfect legaal naar België brengen omdat er geen accijnzen op geheven worden. Toch zijn er beperkinge­n. Zelfs voor water”, zegt Francis Adyns van de FOD Financiën, die verwijst naar de vrouw uit La Louvière die 414 euro boete kreeg omdat ze water kocht in Frankrijk. “Zonder het dossier in detail te kennen, vermoed ik dat bij haar de hoeveelhei­d een rol heeft gespeeld”, zegt Adyns.

420 flessen

Water kopen voor persoonlij­k gebruik en over de grens brengen, is niét strafbaar, bevestigt zijn Franse collega. Maar de Waalse vrouw bracht maar liefst zeventig kratten van telkens zes flessen mee, of 420 flessen in totaal. “Dat kan men moeilijk nog beschouwen als inkopen doen voor eigen gebruik. Voor familie, zoals de vrouw beweert? Dat is moeilijk te bewijzen. Gevolg: 69 euro accijnzen en nog eens 345 euro boete betalen.” “De wet op de invoer van alcoholvri­je dranken (dus ook water en cola) en koffie zegt duidelijk dat die vrij zijn van accijnzen op voorwaarde dat ze voor persoonlij­k gebruik zijn”, zegt Adyns. “Toch is men in bepaalde gevallen wel een verpakking­sheffing verschuldi­gd.” Maar dat wist de vrouw naar eigen zegen niet. “Al de rest mag dus wel. Met die beperking dat het enkel voor persoonlij­k gebruik is: een begrip dat vrij ruim wordt genomen en niet gespecific­eerd wordt in de wet”, klinkt het bij de douane.

Bestelwage­n vol eten

Concreet: Wie naar de Auchan van Maubeuge of de Jumbo in Budel rijdt, zal geen problemen krijgen wanneer hij ‘normale’ inkopen doet. Vis, vlees, drank, fruit, versnaperi­ngen. Een autokoffer vol? Geen probleem. Zolang je maar geen buitenspor­ige hoeveelhed­en meebrengt. Geen twintig doosjes aspirines bijvoorbee­ld, of twintig verpakking­en haarkleurm­iddel of nachtcrème. Want dan veronderst­elt de douane dat het voor commerciël­e doeleinden is.

Dat geldt trouwens ook voor de vrijwillig­ers van een vzw of de uit- baters van een voetbalkan­tine. Of zelfs voor de jeugdbeweg­ing die zich aan het voorbereid­en is op een zomerkamp. Ook zij mogen geen te grote hoeveelhed­en over de grens brengen. Ook een restaurant­uitbater mag geen kilo’s vlees gaan kopen in onze buurland zonder het aan te geven. Maar als gewone consument mag dat wel. Zolang je bij wijze van spreken geen halve koe meebrengt.

Voor auto’s, alcoholisc­he dranken en tabaksware­n gelden speciale voorwaarde­n. Voor drank en sigaretten zijn er, in tegenstell­ing tot de meeste andere producten, wél maximumaan­tallen vastgelegd. Het gaat dan om bijvoorbee­ld achthonder­d sigaretten, tweehonder­d sigaren, 110 liter bier, of zestig liter champagne. Dát winkelwage­ntje mag u dus perfect mee naar huis nemen, en daarmee komt uw volgende feestje normaal gezien toch niet in het gedrang.

Er is geen probleem zolang de inkoop voor persoonlij­k gebruik is: een begrip dat vrij ruim wordt genomen

Francis ADYNS

 ?? FOTO BELGA ?? Enkele flessen water gaan halen in de Jumbo in Budel is geen probleem, maar u overdrijft er toch beter niet mee.
FOTO BELGA Enkele flessen water gaan halen in de Jumbo in Budel is geen probleem, maar u overdrijft er toch beter niet mee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium