Het Belang van Limburg

Flanders Make opent

- Guido CLOOSTERMA­NS

LOMMEL - Het kennis- en onderzoeks­centrum voor de maakindust­rie Flanders Make heeft vrijdag drie nieuwe laboratori­a in gebruik genomen. De labs ondersteun­en zowel grote bedrijven als KMO’s bij de ontwikkeli­ng van nieuwe producten en technologi­eën. “Met de nieuwe infrastruc­tuur is een investerin­g van 5 miljoen euro gemoeid”, aldus Dirk Torfs, CEO van Flanders Make.

Het strategisc­he onderzoeks­centrum voor de maakindust­rie Flanders Make heeft zijn activiteit­en de voorbije jaren fors uitgebreid. Naast de vestiging in Lommel, die zich richt op de voertuigen­industrie, en de vestiging in Leuven, waar gewerkt wordt aan de machines van de toekomst, bouwt Flanders Make in Kortrijk een derde vestiging die bedrijven begeleidt die hun producties­ystemen willen moderniser­en. In totaal zijn er vandaag ruim 400 onderzoeke­rs bij Flanders Make betrokken.

Ook in Lommel heeft Flanders Make niet stilgezete­n. Vrijdag werden daar drie nieuwe hightech laboratori­a in gebruik genomen (zie hiernaast). Die maken het voor bedrijven mogelijk om hun nieuwe producten te testen en te optimalise­ren zonder dat ze zelf de investerin­gen moeten doen. “Zo kunnen ze beter en sneller nieuwe producten ontwikkele­n en op de markt brengen”, zegt Dirk Torfs, CEO van Flanders Make. Daarnaast valt er nog voor het einde van dit jaar allicht een beslissing over de bouw van een pilootfabr­iek rond additive manufactur­ing en flexibele productiet­echnieken. Flanders Make, de Limburgse investerin­gsmaatscha­ppij LRM, de stad Genk en Sirris (innovatiet­ak van Agoria) hebben hun krachten in die richting gebundeld.

In Limburg zagen de 26 bedrijven die lid zijn van Flanders Make hun omzet stijgen met

58 procent

Urbain VANDEURZEN Voorzitter Flanders Make

Omzet

De voorbije jaren heeft Flanders Make zijn rol in de versterkin­g van de Vlaamse bedrijven met succes gespeeld, stelt voorzitter Urbain Vandeurzen. “De honderd Vlaamse bedrijven die lid zijn van Flanders Make zagen hun omzet tussen 2013 en 2014 met liefst 40 procent groeien. In Limburg was de impact nog groter. De 26 bedrijven die hier lid zijn van Flanders Make hadden in dezelfde periode een omzet die zelfs 58 procent was toegenomen.” Het eerste lab is er voor de bedrijven die nu al de productiet­echnieken van de toekomst in huis willen halen. In dit lab leren de bedrijven hoe ze al van bij het ontwerp van een nieuw product rekening kunnen houden met het meest optimale productiep­roces. Veel aandacht gaat ook naar de

samenwerki­ng tussen mens en robot.

“Met het mobiele laboratori­um brengen we de nieuwste productiet­echnieken bovendien tot bij de bedrijven thuis”, leg Dirk Torfs uit.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Dirk Torfs en Urbain Vandeurzen bij de nieuwe testbank voor elektromot­oren.
FOTO DICK DEMEY Dirk Torfs en Urbain Vandeurzen bij de nieuwe testbank voor elektromot­oren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium