Het Belang van Limburg

“Ik haat verliezen”

De morning after van Philippe Clement

- Marnik GEUKENS

Is de eerste nederlaag in 22 wedstrijde­n na een nachtje (niet) slapen al verteerd? Zijn getormente­erde blik voorspelt het antwoord van Philippe Clement, wanneer hij zich aanbiedt aan gate E7 van de luchthaven van Oslo. “Ik haat verliezen”, grimast de Genkse coach. “Maar tegelijk ligt onze focus nu al bij de match van zondagavon­d op AA Gent.”

De 3-1 bij godbetert Sarpsborg heeft er op ingehakt bij de Genkse delegatie. Niemand die de eerste nederlaag van het seizoen had zien aankomen. De zege van Malmö tegen Besiktas zette het algemeen beeld van de groep nog verder op zijn kop, de voorbarige conclusie na speeldag één dat Besiktas en Genk de groep zullen domineren, zitten weer diep weggemoffe­ld in de kast.

“Het is lang geleden dat we met dit gevoel opgezadeld zaten, we moeten er opnieuw mee leren omgaan”, beseft Philippe Clement, die vooraf had gewaarschu­wd voor de specifieke wapens van Sarpsborg. “Ze zijn niet zomaar in de poules geraakt en maakten het ook Besiktas erg moeilijk in Istanbul.”

Wat is de zwaarste domper? Het einde van de reeks van 21 wedstrijde­n zonder nederlaag? Of het uitvallen van Leandro Trossard?

Clement: “Je moet dat los zien van mekaar, je kan ze onmogelijk met mekaar vergelijke­n. De nederlaag op zich kan ik makkelijk een plaats geven. We hebben verloren in heel specifieke omstandigh­eden. Het versleten kunstgrasv­eld werd ook nog eens extra besproeid, het verschil met de condities tijdens de training was enorm. Het veld werd een ijspiste, wat een groot nadeel is voor de ploeg die probeert om uit het duel te spelen. Zij konden zo makkelijke­r voor gevaar zorgen met hun stevige, fysieke aanpak. An- derzijds hadden wij 68% balbezit en dwongen we evenveel doelkansen af als Sarpsborg, het verschil zat hem op het vlak van efficiënti­e.”

Hoe lang zal je Trossard moeten missen?

“Ik ben geen dokter en maak dus geen prognoses bij blessures. Het staat wel vast dat we het in Gent zonder Leandro moeten stellen. Dus hebben we de zaterdagtr­ai- ning om te zoeken naar de best mogelijke manier om hem te vervangen. Er zijn verschille­nde opties.”

Hoe ver staat de laatste nieuwkomer Ivan Fiolic?

“Het is niet makkelijk om tijdens het seizoen aan te pikken, zeker niet als je ook nog eens een fysieke achterstan­d moet goedmaken. Maar Ivan zet zeker stappen. Alleen jammer dat er zo weinig momenten zijn om wedstrijdr­itme op te doen. We hebben daarvoor de bekermatch gebruikt, voor het overige moest hij zich vooral op training verder ontwikkele­n.”

Verwacht je dat je spelers die eerste nederlaag van het seizoen mentaal makkelijk zullen verwerken?

“Daar ben ik niet bang voor, ze hebben al vaker bewezen dat ze kunnen terugknokk­en na een tegenslag. Ik ben wel benieuwd naar de fysieke impact van zo’n zware wedstrijd op kunstgras. Ik hoop dat we niet te veel signalen krijgen van spelers met hinder aan spieren en pezen.”

Hoe kijk je tegen de trip naar Gent aan?

“Dat is voor iedereen een moeilijke verplaatsi­ng. Miskijk je niet op de 0-4 tegen Club Brugge, aan de rust had het er toen heel anders kunnen uitzien. AA Gent zit in een moeilijke periode, de druk zal er enorm zijn. Ik verwacht me dus opnieuw aan een supergemot­iveerde tegenstrev­er, we zullen weer vol aan de bak moeten.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium