Het Belang van Limburg

“Ik ben niet ongelukkig”

Yves Vanderhaeg­he heeft olifantenv­el gekweekt als coach

- Frank BUYSE

Winnen tegen KRC Genk, dat staat Yves Vanderhaeg­he zondag te doen. Want de vraag in de Ghelamco Arena lijkt niet óf, maar wel wanneer AA Gent zijn coach aan de deur zet. “Als het moet gebeuren, gebeurt het, zeker? Maar als we winnen, zal het waarschijn­lijk niet gebeuren”, reageert Vanderhaeg­he zelf sereen.

Voorzitter Ivan De Witte onthoudt zich van commentaar “tot alles is gaan liggen”, coach Vanderhaeg­he spreekt uiteraard wel.

“Ik weet intussen dat het vizier altijd eerst op de trainers wordt gericht. Maar - en dat leerde ik van Aimé Anthuenis -, dan moet je maar een olifantenv­el kweken. Ik loop hier echt niet ongelukkig of met lange tenen rond. Ik probeer nog elke dag een sfeer te creëren van we gaan er voor. Velen zouden niet meer functioner­en in zo’n situatie, maar ik ben daarmee echt bezig. Natuurlijk denk ik wel aan mijn positie. Maar op de duur kijk je door wat er allemaal in de kranten staat. Je weet toch niet of het waar is: De vraag is niet langer of Vanderhaeg­he wordt ontslagen maar wanneer. Het is volgens mij al drie weken een eigen leven aan het leiden. Terwijl ik leerde dat je iemand objectief op zijn prestaties, met het materiaal dat er is, moet beoordelen. Al weet ik ook wel dat, als er geen resultaten zijn, de trainer wordt ontslagen en niet twaalf of dertien spelers. Maar… (peinzend) Als je een gesprek van man tot man met de voorzitter zou aangaan, denk ik niet dat hij zou zeggen dat hij carrément tegen Yves Vanderhaeg­he is.”

En dus laat hij er zijn slaap niet voor. “Ik slaap elke nacht tot mijn wekker rinkelt”, zegt Vanderhaeg­he, die de voorbije weken al enkele crisisgesp­rekken met het bestuur overleefde. “Het is interne keuken wat daar wordt gezegd. Maar zolang ik hier elke dag mag komen werken, moet ik toch niet twijfelen? Ik heb wel de indruk dat het bestuur de laatste tijd meer beseft in welke omstandigh­eden ik al heb moeten werken. Dat ze het zelf niet meer leuk vinden dat ik zoveel in opspraak kom.”

Bölöni

Dat Gent Bölöni al polste? Het bestuur heeft me gezegd dat het niet klopt. Antwerp is ook Ghelamco, die twee clubs gaan elkaar niet dooddoen. Misschien is het voor volgend seizoen….” Zondag ontvangt Gent Genk, dat na de eerste nederlaag donderdag weer op scherp zal gezet worden door coach Clement. “Je kan die nederlaag bij Sarpsborg ook interprete­ren als: ze zijn niet onklopbaar.”

Net als Vanderhaeg­he wordt ook de positie van Hein Vanhaezebr­ouck bij Anderlecht in vraag gesteld. “Ik heb Hein en zijn staf deze week per sms succes gewenst voor hun Europees duel. Maar het is niet zo dat trainers in problemen elkaar opzoeken. Daar is geen tijd voor. De weinige tijd die overblijft, spendeer ik liever met mijn gezin.” “Ik heb niets dan goede herinnerin­gen aan die Genkse periode”, blikt Balette terug. “Ook toen ik coach was van Heusden-Zolder stond ik in nauw contact met de Genkse sportieve bazen. Ik kijk nog altijd met een warm gevoel terug naar die periode. Zondagavon­d voor de aftrap zullen er zeker opnieuw knuffels met de Genkse staf worden uitgedeeld.” Toch steekt AA Gent straks maar wat graag stokken in de Genkse wielen. “Clement heeft er een mooi werkstuk van gemaakt. Alle spelers en de supporters zijn er tevreden. Ik ben daar niet rancuneus over, want ze leggen het beste voetbal van België op de mat.” De hoogconjun­ctuur in Genk staat in schril contrast met de woelige tijden in de Ghelamco Arena. Balette: “Ik ben met hart en ziel betrokken bij AA Gent en ervaar dus ook die spanningen. Ik trek me alles redelijk fel aan. Ik geraak ook moeilijker in slaap momenteel. Het is lastig om uit deze moeilijke periode te geraken, maar we hebben tegen Virton en Antwerp toch stappen vooruit gezet.

 ??  ?? Heusdenaar Peter Balette is rechterhan­d van Vanderhaeg­he
Heusdenaar Peter Balette is rechterhan­d van Vanderhaeg­he

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium