Het Belang van Limburg

“We halen niet het niveau

- Bob FAESEN

Vier succesvoll­e jaren stond Michel Preud’homme aan het roer bij Club Brugge, de tegenstand­er van Standard deze zondag. Onder het bewind van de Luikenaar vond blauw-zwart zich opnieuw uit en werd het de norm van het Belgisch voetbal. Bij de Rouches is MPH deze zomer aan dezelfde missie begonnen. “Als we hier in drie à vier jaar hetzelfde kunnen bewerkstel­ligen als in Brugge zou ik heel tevreden zijn”, zegt Preud’homme.

Nog lang niet alles loopt zoals het zou moeten op Sclessin. Het elftal van Preud’homme is zoekende. Naar de juiste afstemming, naar de beste elf, sommige spelers naar hun beste vorm. De resultaten zijn ondertusse­n wisselvall­ig. Standard ligt al uit het bekertorno­oi en in de competitie bedraagt de achterstan­d op leider Club Brugge al tien punten. Of dat de Luikse T1 stoort? Uiteraard, daarvoor is hij simpelweg een te grote winnaar. Toch is het niet iets wat hij op voorhand had uitgeslote­n. “Als ik kijk naar de evolutie van mijn ploeg, weet ik dat we niet op het niveau van Club Brugge staan”, zegt Preud’homme. “We hebben niet dezelfde middelen, niet de background die Brugge nu heeft. Op dit moment kijk ik met mijn ploeg vooral naar de top zes, want daarin willen we blijven (Standard staat nu vijfde, nvdr.).” Vaak gehoord de voorbije weken: de methode van Michel heeft tijd nodig. Geef hem die en je krijgt resultaat. Dat was eerder bij Standard het geval, maar ook bij AA Gent, FC Twente, Al Shabab en natuurlijk Club Brugge gold die regel. “De huidige problemen van Standard zijn behoorlijk gelijkwaar­dig aan die van Club in 2013”, maakt hij de vergelijki­ng. “Dan doel ik op het inpassen van een manier van spelen en de algemene werking binnen de club. Er zijn veel zaken om te veranderen. Dan moet je uitleggen waarom je hier en daar een beetje strenger bent.”

Zelfde opdracht

In vier seizoenen tijd bracht MPH Club Brugge helemaal naar de top van het vaderlands­e voetbal. De prijzenoog­st: een landstitel, een beker en de Supercup. Nog belangrijk­er, Jan Breydel is een stabiel huis geworden. “Als we in Luik na drie à vier jaar werken hetzelfde resultaat als in Brugge kunnen behalen, zou ik tevreden zijn. Maar geloof me, in Brugge was het in het begin ook niet simpel.”

En zo ontvangt Preud’homme met zijn geliefde Standard zondag de machine die hij zelf heeft helpen bouwen. “Club heeft laten zien dat ze over veel individuee­l talent beschikken. En dat kunnen ze omzetten in een collectiev­e kracht. Dat was al het geval, maar de recente resultaten onderstrep­en dat nog extra. Hun spelerspot­entieel is enorm. Ze kunnen spelers vervangen zonder aan kwaliteit in te boeten, en het is bovendien een stevig blok. Dat geeft een beetje de indruk onoverwinn­elijk te zijn.” Dan is er nog Ivan Leko, zijn opvolger in Brugge. De Kroaat pakte in zijn eerste jaar meteen de titel - in de PO1-partij in Luik - en maakt ondanks de 0 op 6 (wel) een goede beurt in de Champions League. “Ivan is kampioen geworden en levert goed werk. Hij heeft zijn spelwijze erin geslepen, ook al waren de spelers een ander systeem gewend. Het resultaat kennen we allemaal. Het is een intelligen­te man, die voortbouwt op hetgeen er al staat.”

Drie punten

Standard won zijn Europese match van Akhisar, zij het zonder glans. Alleen de drie punten tellen. Het mooie voetbal is voor later. Club verloor in Atlético, maar hield een gevoel over dat er meer in zat. Als je moet kiezen, denk je dus dat de landskampi­oen meer vertrouwen opdeed. “Eigenlijk hebben we allebei gewonnen”, vindt Preud’homme. “En dat geeft beide teams vertrouwen. Club deed het goed in Madrid. Ze speelden vanuit een organisati­e en probeerden uit te breken. Maar nu spelen wij thuis en daar willen wij proberen de baas te blijven.” Daarvoor zullen de Rouches graag terugdenke­n aan 31 januari van dit jaar. In de heenwedstr­ijd van de halve finales van de beker wonnen ze met 4-1 dankzij een hattrick van Emond. In de competitie is de oogst veel kariger: de laatste zege in eerste klasse is al bijna drie jaar geleden. De daaropvolg­ende drie competitie­matchen konden ze niet winnen van Club.

Een gelijkspel zondag zou al niet slecht zijn, is de gedachte die onder veel supporters leeft. Met name omdat dit Standard dus nog geen afgewerkt product is. Preud’homme heeft in zijn hoofd wel een beeld van hoe dat eruit moet gaan zien. “Ik weet dat er nog veel zaken te verbeteren zijn, maar tegen Akhisarspo­r pakten we toch al de drie punten. In een gelijkaard­ige match begin dit seizoen hadden we dat misschien niet gedaan.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium