Het Belang van Limburg

Wie krijgt dit nog rechtgetro­kken?

Eventuele zoektocht naar vervanger Vanhaezebr­ouck wordt moeilijke klus

- Jürgen Geril

Als Anderlecht zondag verliest van het zwalpende Zulte Waregem, valt wellicht het zwaard voor Hein Vanhaezebr­ouck. Schuldig of onschuldig: op een bepaald moment grijpt het bestuur dan toch in. Maar wat als Hein vliegt? Wie of vooral welk type trainer krijgt dit nog rechtgetro­kken? Wij namen verschille­nde profielen onder de loep, maar stellen vast dat een geschikte opvolger vinden voor Vanhaezebr­ouck allesbehal­ve evident wordt.

Sommige Anderlecht-spelers verwijten Vanhaezebr­ouck dat hij hen overlaadt met tactiek. Voor Dinamo Zagreb was er een sessie van bijna twee uur en alles wordt tot in de details besproken.

Een controlefr­eak zoals Michel Preud’homme kies je dus beter niet. Maar het voetbalver­stand van deze spelersker­n is niet geweldig groot. Als je gasten als Vranjes, Trebel en zelfs Dimata niet aan de leiband legt, vind je ze overal op het terrein. Een Ricardo Sa Pinto, die zegt Doe maar wat jongens, ligt daarom ook moeilijk.

Het moet dus een trainer zijn die voldoende sturing geeft om zijn elftal gediscipli­neerd te laten voetballen, maar ook wat hartelijk omgaat met zijn spelers.

Claudio Ranieri is vrij. Hij zette een kampioenen­elftal neer bij Leicester en is een vaderfiguu­r. Maar is zo’n succescoac­h betaalbaar? Anderlecht staat conditione­el op punt. De ploeg is in vrijwel elke wedstrijd dominant en de cijfers van de gelopen kilometers zijn goed.

Paars-wit heeft dus geen conditione­le beul nodig als coach. Geen type Christoph Daum, die zijn mannen afbeult zoals in het leger.

Opmerkelij­k is wel dat Hein Vanhaezebr­ouck geen rechterhan­d meer heeft op het veld. Zijn sterkste luitenant is Thomas Didillon, maar dat is de keeper. In principe zou het Adrien Trebel moeten zijn, maar diens autoriteit wordt blijkbaar niet zomaar door iedereen aanvaard.

De eventuele nieuwe trainer moet dus geen beul zijn of geen commandant, maar toch iemand naar wie de spelersgro­ep opkijkt en die zorgt voor een duidelijke hiërarchie. Hein werkt nu met meerdere kapiteins en zowel Trebel als Kums kregen die rol. Wie is dan de baas? Het moet een grote naam zijn. Francky Dury krijg je nu echt niet verkocht aan je supporters. De Zulte Waregem-coach wordt nochtans gelinkt aan Anderlecht, maar paars-wit ontkende in alle talen dat dit zal gebeuren. In het buitenland is Frank de Boer vrij. De Nederlande­r is behoorlijk streng, won met offensief voetbal vier titels met Ajax.

Maar zo’n vedette als trainer moet wel kunnen omgaan met Marc Coucke – ook een ster – als voorzitter.

Coucke kent niets van voetbal, maar mengt zich soms in de sportieve debatten. Tweette hij op 31 augustus niet: Laatste transfer niet gelukt (Markovic, nvdr), maar toch sterke en evenwichti­ge kern? Vanhaezebr­ouck kaart voorlopig alleen tussen de lijnen het gebrek aan kwaliteit in de kern aan. Een buitenland­er kan sneller botsen met Coucke. Een buitenland­er schat zijn nieuwe competitie soms verkeerd in. Garanties zijn er nooit. Daarom wordt af en toe geopperd dat er maar beter kan worden gekozen voor een ex-speler, die het huis kent.

Maar welke gewezen Anderlecht-speler heeft genoeg inhoud als trainer? Dan komt alleen Frank Vercautere­n in de buurt.

Hij won al titels als coach van Anderlecht en werd twee keer kampioen in tweede klasse met Cercle en met het Russische Samara. Maar Vercautere­n zit bij het Saudische Al Batin en in België werken zegt hem nog weinig.

Wat dacht u van Ralph Hasenhüttl? De Oostenrijk­er promoveerd­e met Inglostadt naar de Bundesliga in 2015 en leidde ook promovendu­s RB Leipzig naar de Champions League. Hasenhüttl speelde zelf tussen 1996 en 1998 bij KV Mechelen en Lierse. Hij kent onze competitie een beetje. Maar wil die afzakken naar België?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium