Het Belang van Limburg

De Brexit van de prehistori­e

Stonehenge Gallo-Romeins Museum verklaart stenen raadsel in nieuwe expo

-

Op de zaterdag dat het land zijn adem inhoudt voor verkiezing­szondag opent in het Gallo-Romeins Museum de langverwac­hte tentoonste­lling over Stonehenge. De stenen van het wereldbero­emde prehistori­sche monument midden in de winderige vlakte van het Engelse Salisbury komen uiteraard niet naar Tongeren. Wel wil de expo de mist rond Stonehenge opklaren met de jongste wetenschap­pelijke inzichten. En dat is nogal wat.

Mei 2018. We staan in het midden van een wereldbero­emde stenen cirkel. Vijfduizen­d jaar oud, verweerd door weer, wind en mos. En ook populair bij kraaien, zo te zien. Al lang incompleet maar nog steeds even intrigeren­d, toch voor die 1,6 miljoen nieuwsgier­igen die alleen al in 2017 zijn komen kijken. En steeds in grotere getale komen. Iedereen heeft die ene vraag: hoe heeft de mens van toen, louter met eigen lichaamskr­acht, zulk een joekels, tot 7 meter hoog, rechtgezet? Waarvan sommige - de zogeheten bluestones - van 240 km verder, vanuit het westelijke Wales, naar hier getranspor­teerd werden. En ook vreemd: waarom keert diezelfde prehistori­sche mens, die aan dit monument in verschille­nde fasen meer dan duizend jaar verbouwt, dit dan weer de rug toe? Zo rond 1600 voor Christus? Men weet het nog niet.

Hocus pocus

Ruim anderhalf millennium later komen de Romeinen pas naar dit eiland. Met hen het schrift. Het zegt iets over de ouderdom van dit werelderfg­oed. Maar geen letter, toch geen overgeblev­en letter, wijden de Romeinen aan die vreemde stenen reuzen in deze godverlate­n vlakte in Zuidwest-Engeland. Pas de middeleeuw­ers herontdekk­en Stonehenge. Niet alleen als handige steengroev­e, maar ook een plek die de middeleeuw­se fantasie prikkelt.

Geoffrey of Monmouth koppelt in zijn twaalfde-eeuwse kroniek over de Britse koningen het monument aan Koning Arthur en Merlijn. Die laatste zou met enige hocus pocus de stenen vanuit Ierland hebben laten overkomen ter ere van 300 ridders die hier zouden gesneuveld zijn in Arthurs oorlog tegen de Saksen. Vanaf de 17de eeuw maken ze van Stonehenge dan weer een tempel van Kelten en druïden. Het onvermijde­lijke woord valt. Druïden. “Onzin”, zegt Bart Demarsin, archeoloog aan het Gallo-Romeins Museum (GRM) en coördinato­r van de tijdelijke tentoonste­llingen. “Kelten en hun druïden hebben met Stonehenge niets te maken. In hun tijd, de eeuwen voor Christus, was Stonehenge al een ruïne.”

In de 20ste eeuw wordt dan weer het romantisch­e idee populair dat Stonehenge een kalender is, een observant, van de prehistori­sche mens. Het ligt immers op een noordooste­lijke-zuidwestel­ijke as, de as waar op 20 juni de zon opgaat en waar bij de winterzonn­ewende, zes maanden later, de zon ondergaat. Een idee dat opnieuw aanslaat bij neo-druïden, hippies en new agers allerhande die met twintigdui­zend en meer bij elke zomerzonne­wende Stonehenge bevolken als hun mystiek centrum. Tot in de inner circle. Niet tot groot plezier van eigenaar English Heritage dat in Engeland 430 erfgoedsit­es beheert.

“But Stonehenge is our milkcow. By far”,

zegt archeologe Susan Greaney van English Heritage. Het in 2013 gebouwde bezoekersc­entrum bij Stonehenge was begroot op 1,2 miljoen bezoekers per jaar. Nu is het alweer te klein. Stonehenge dus als melkkoe voor vele andere Engelse erfgoedsit­es. English Heritage wordt immers niet langer gesubsidie­erd door de Britse overheid. Moet zelfbedrui­pend zijn. De invloedrij­ke beweging van neo-druïden nemen ze er dan maar bij, al is het niet helemaal van harte. “We beperken de bezoekers in de inner circle zo veel mogelijk. Behalve bij de zomerzonne­wende kan het enkel voor hele kleine, extra betalende en begeleide groepen op woensdagen. Of voor media en partners. Zoals jullie bezoek nu.”

Archeologi­e

Met Mike Parker Pearson (61) en zijn baanbreken­de, multidisci­plinaire ‘Stonehenge Riverside Project’, een onderzoek dat de Britse archeoloog voerde van 2003 tot 2009, zijn er intussen nieuwe inzichten. Parker Pearsons bekroonde onderzoek zal dan ook de rode draad zijn van de Tongerse tentoonste­lling. Die krijgt trouwens de veelzeggen­de titel: Stonehenge - Voorbij het mysterie. Gedaan met spirituali­stisch ge-

wauwel, lijkt het wel. Wat is dan zijn inzicht?

Mike Parker Pearson: “Stonehenge is voor de doden gemaakt. Vandaar dat het uit steen bestaat. Uit onverganke­lijk materiaal. In dezelfde tijd was er ook een Stonehenge voor de levenden. Drie kilometer ten noordooste­n van Stonehenge ligt Durrington Walls. Ook dat was samen met Woodhenge een henge, weliswaar bekend, maar nauwelijks onderzocht. Omdat afgezien van de vorm van het komvormige landschap er weinig te zien was. Daar hebben we resten van een neolithisc­h dorp gevonden rond 2500 voor Christus, net het moment dat Stonehenge min of meer zijn definitiev­e uitzicht zal krijgen.”

Zo zijn er in Durrington Walls, in tegenstell­ing met Stonehenge, veel dierenbeen­deren teruggevon­den. Wel 80.000. Rund, varken… In een voor die tijd gigantisch dorp leefden de (ver)bouwers van Stonehenge. Dat dorp heeft minder dan 45 jaar gefunction­eerd. Parker Pearson: “In bepaalde periodes van het jaar leefden daar tot 5.000 mensen. Tien procent van de toenmalige bevolking van heel Groot-Brittannië. Hier was iets bijzonders aan de hand. Ze hielden er gigantisch­e feestparti­jen en kwamen jaar in jaar uit terug. Ook om Stonehenge verder aan te leggen. Durrington Walls moet een even indrukwekk­end monument geweest zijn. Met meerdere cirkels. Alleen wa- ren die cirkels gemaakt uit hout, uit vergankeli­jk materiaal dus. Durrington Walls was voor de levenden, Stonehenge voor de voorouders. En net als Stonehenge had Durrington Walls ook een avenue naar de rivier die hier stroomt, de Avon. De rivier die het rijk van de doden en dat van de levenden dan weer met elkaar verbond.”

Madagaskar

Al eeuwen breken wetenschap­pers zich het hoofd over de betekenis van Stonehenge. De mensen van toen hebben geen verklaring nagelaten. Hoe kwam Parker Pearson tot de hypothese om in Durrington Walls een spiegelbee­ld, een Stonehenge voor de levenden, te gaan zoeken? “Twintig jaar geleden was ik hier met een collega uit Madagaskar. Iemand met wie ik als funeraire archeoloog veel heb samengewer­kt en met wie ik ginder recentere megalithis­che graftomben heb onderzocht. Ik vroeg hem hoe hij naar Stonehenge keek. Heb je de afgelopen tien jaar dan niets geleerd van mij?, antwoordde hij. Dit is toch simpel. Stonehenge is er voor de voorouders, voor de doden. In Madagaskar krijgen alleen de doden stenen.

Nooit eerder had iemand zo naar Stonehenge gekeken. Different times, different

places, maar soms hebben mensen, los van elkaar, hetzelfde idee. Voor de rest heeft Madagaskar niets te maken met het Engeland van toen.”

The Lady from across the Sea

Tongeren legt de link met ónze prehistori­e wel. Zo komen er naar Tongeren gouden voorwerpen uit het kleine, maar bijzonder interessan­te Wiltshire Museum in Devizes. Dat museum heeft meer prehistori­sch goud dan het British Museum. Onder meer juwelen en een miniatuurb­ijl uit brons en goud, uit het graf van The Lady from across the

Sea, komen naar Tongeren. De naam geeft het al aan. From across the Sea, van over het water. Iets na 2500 voor Christus arriveert met koper het eerste metaal in Engeland. Handiger om bomen mee te kappen. Een nieuwe technologi­e van inwijkelin­gen, de zogeheten Bekerliede­n. Die kwamen vanuit het oosten via onze streken tot uiteindeli­jk in Engeland. “Recent zijn in Tremelo twee gouden sieraden gevonden door een amateur-archeoloog”, vertelt Bart Distelmans, directeur van het GRM. “Na onderzoek bleek dat het sieraden zijn uit diezelfde cultuur. Mensen die eerst bij ons passeerden voor ze het Kanaal overstaken. De Tremelo-sieraden zullen voor het eerst bij ons te zien zijn.”

Prehistori­sche straatbarb­ecue

Parker Pearsons eerst controvers­iële inzicht is wetenschap­pelijk bevestigd. De schrale vlakte van Salisbury was ook 5.000 jaar geleden een open landschap in een voor de rest vooral nog bebost Engeland. Een handige plek om samen te komen met kuddes. Een ontmoeting­splaats. “Het unieke van Stonehenge is niet die stenen cirkel”, zegt Parker Pearson. “Er staan wel 800 stenen cirkels in Groot-Brittannië en Ierland. Wel apart is dat sommige stenen van heel ver komen, andere komen dan weer van veel dichterbij. Dat is geen toeval. Op dat moment in de prehistori­e leeft het Britse eiland heel geïsoleerd van het Europese continent. Geen continenta­le vormen meer, maar een eigen Britse stijl. Noem het de Brexit van de prehistori­e.” (lacht)

Het is ook niet de meest voorspoedi­ge tijd voor de toenmalige Britten. “Stonehenge is een poging om een gefragment­eerde samenlevin­g weer samen te krijgen”, zegt Parker Pearson. “Stonehenge als symbool voor eenheid. Het samen bouwen was wellicht belangrijk­er dan het monument zelf. De vlakte hier lag als een centraal niemandsla­nd tussen twee culturen, twee stammen zo u wil. Een in het oosten, richting Kent, de ander in het westen, richting Wales. Vandaar ook dat er ook stenen van ginder komen. Stonehenge lijkt religieus, de basis is macht. Enkele eeuwen eerder vinden we bewijzen terug van oorlogen. Maar in de periode dat Stonehenge gebouwd wordt, zijn er geen sporen van geweld. Getalentee­rd moeten ze geweest zijn, de toenmalige leiders. Feesten en samen iets bouwen om zo aan eenheid te werken en oorlog te voorkomen.” Kortom, de hele site rond Stonehenge als een prehistori­sche, zij het groot uitgevalle­n, straatbarb­ecue.

Archeoloog-idool

Parker Pearson lacht met de vergelijki­ng. Gezellig buikje, toegankeli­jke mens. Deze Brit veroorzaak­t zowaar kreetjes bij een Amerikaans­e Stonehenge-toeriste. Die hem kent van National Geographic Channel. Haar idool zowaar. “Oh really? Is he here?” Waarna Parker Pearson plots, niets vermoedend, opduikt. Soms gebeuren zo’n dingen. Haar pelgrimsto­cht naar Stonehenge kan niet meer stuk. Wij journalist­en hebben een fijn einde.

→ Stonehenge - Voorbij het mysterie. Gallo-Romeins Museum van 13 oktober 2018 tot en met 21 april 2019

 ?? FOTO'S LUC DAELEMANS ??
FOTO'S LUC DAELEMANS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? “Stonehenge? Dat is feesten en samen iets bouwen om aan eenheid te werkenen zo oorlog te voorkomen”Archeoloog Mike Parker Pearson
“Stonehenge? Dat is feesten en samen iets bouwen om aan eenheid te werkenen zo oorlog te voorkomen”Archeoloog Mike Parker Pearson

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium