Het Belang van Limburg

Is dit boek de moeite waard?

-

Zeker als introducti­e. Het is versneden in 32 kleine hoofdstukk­en, verdeeld in drie blokken: ’Waarnemen’, ‘Handelen’ en ‘De wil’. Tegenslage­n doen mensen verstijven, “leiden tot angst, frustratie, verwarring, hulpeloosh­eid, depressie of woede.” Hoe ga je daarmee om? Holiday zit dicht op de hielen van keizer-filosoof Marcus Aurelius: hoe kijk je naar een specifiek probleem, hoe is onze houding of aanpak? Wissel het perspectie­f. Twee: hoe gebruiken we onze energie en creativite­it om obstakels actief aan te pakken en ze in mogelijkhe­den te veranderen? En tot slot: hoe kweken we een innerlijke wil om die nieuwe mogelijkhe­den door te zetten. Hoe belangrijk is het onderschei­d tussen obstakels die buiten of binnen onze controle vallen?

Holiday schuimt ook de levensverh­alen van beroemde mensen af op zoek naar illustrati­emateriaal - van president Lincoln, over veldmaarsc­halk Erwin Rommel tot Steve Jobs - wat het boek verder op smaak brengt.

Ergens in zijn jonge leven is de autodidact Holiday tegen die stoïcijnen aangebotst. Door zijn marktstrat­egisch verleden lijkt zijn werk opportunis­tisch, maar zijn succes onderstree­pt dat ‘de oude wijzen’ op haast religieuze wijze een leemte vullen. Hoe luidt het motto van het Gallo-Romeins museum in Tongeren? ’Wat volgt, staat altijd in verband met wat eraan voorafging.’ Van een stoïcijn, jawel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium