Het Belang van Limburg

Generaal

De Oostenrijk­se kunstenaar Wilhelm Thöny schildert de schim van een verdwenen vaderland. Een afrekening in nostalgie.

-

Kakanië

Wilhelm Thöny (geboren in 1888 in Graz, overleden in 1949 in New York, kort nadat een groot deel van zijn levenswerk bij een depotbrand in de vlammen opgaat) hoort niet bij de bekende namen. Het is misschien de eerste keer dat een werk van zijn hand bij ons tentoonges­teld wordt. Een schetsmati­g schilderij. Toch roepen de twee gestalten een hele wereld op: het Kakanië dat Thöny’s tijdgenoot Robert Musil beschrijft in zijn meesterwer­k ‘De man zonder eigenschap­pen’. Het keizerlijk­e en koninklijk­e Oostenrijk-Hongarije, met zijn verstard vormelijk vertoon - dat vooral in Wenen broedplaat­s voor vernieuwin­g wordt.

Radetzky

Het Oostenrijk van de Radetzkyma­rs en de uniformen. Die schildert de jonge Thöny als overleving­sstrategie. In de Eerste Wereldoorl­og weet zijn vader hem een post te bezorgen als militair kunstenaar bij het Dreier Schützen-Regiment in zijn geboortest­ad. Hij schildert officieren en slagvelden. Werkt mee aan een serie portretten van ‘vijanden van het Duitse Rijk en zijn bondgenote­n’ waarvoor hij krijgsgeva­ngenenkamp­en bezoekt. De ‘Regimentsm­aler’ produceert propaganda. Reproducti­es van zijn werk worden als briefkaart­en verkocht ten voordele van oorlogswed­uwen en -wezen.

Gezicht

Na de oorlog noemt hij de oorlogstij­d “diese idiotische Untergangs­jahre”. De nederlaag maakt alles anders. De dubbelmona­rchie waarin Thöny - van Hongaarse afkomst - geboren is, valt uit elkaar. Hij vertrekt, eerst naar Frankrijk, later naar New York (zijn vrouw is een Joodse Amerikaans­e; Oostenrijk is dan Heim ins Reich.) Maar het oude vaderland laat hem niet los. De generaal roept de iconische trekken op van de bejaarde Habsburgse keizer Franz-Josef. Het kale hoofd, de bakkebaard­en, het uniform met de gouden epauletten, de decoraties. De vorstelijk­e houding vooral, vuist in de zij. Hij rijst gebiedend op boven het personage op de voorgrond - de gezichtslo­ze ‘diplomaat’ in het zwart. Maar tegelijk verdwijnt hij uit het zicht, vervagen zijn contouren: man zonder eigenschap­pen.

 ??  ??
 ??  ?? Voyeur ontsluiert iedere week het verhaal achter een kunstwerk in onze (wijdere) omgeving en toont u waar u op moet letten. Gaat dat zien!VoyeurDoor Marc Van de Weyer
Voyeur ontsluiert iedere week het verhaal achter een kunstwerk in onze (wijdere) omgeving en toont u waar u op moet letten. Gaat dat zien!VoyeurDoor Marc Van de Weyer

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium