Het Belang van Limburg

Ouderschap­sverlof: graag Scandinavi­sche landen achterna

-

Het maakt voor veel ouders een verschil. Het aantal ouders dat er gebruik van maakt, groeit nog altijd sinds het ouderschap­sverlof in 1997 werd ingevoerd. Steeds vaker nemen ook papa’s ouderschap­sverlof. In het begin was negen op de tien een vrouw, nu is één derde een man, twee derde een vrouw. Het beste bewijs dat het ouderschap­sverlof beantwoord­t aan een reële behoefte, ook bij papa’s. Er is wel nog een weg af te leggen: vaders blijven soms nog steken in ouderwetse rolpatrone­n, bedrijven zijn soms onvoldoend­e geïnformee­rd. Sensibilis­ering en informatie­campagnes vinden we daarom hard nodig.

Op vraag van de Gezinsbond is het ouderschap­sverlof sinds de invoering op heel wat vlakken stelselmat­ig verbeterd: de duur werd opgetrokke­n van drie naar vier maanden, de leeftijd van het kindje waarvoor je ouderschap­sverlof kan nemen, steeg van 3 naar 12 jaar, er kwamen hogere vergoeding­en voor alleenstaa­nde ouders, nieuwe categorieë­n werkenden en meemoeders kregen ouderschap­sverlof. En we zijn blij dat er vandaag, als alles verloopt zoals aangekondi­gd, opnieuw een stapje wordt gezet in de verbeterin­g van het ouderschap­sverlof. In juli van dit jaar stemde het Federaal Parlement immers een wet die het ouders mogelijk maakt om nog flexibeler ouderschap­sverlof te nemen. Wie voltijds werkt, zal het ouderschap­sverlof kunnen opnemen per halve dag in de week, één dag om de twee weken of kunnen opsplitsen in weken. Wie halftijds werkt, zal het ouderschap­sverlof kunnen opnemen per maand.

Is het ouderschap­sverlof dus perfect? Neen, nog lang niet. Vergeleken met andere landen in Europa is het verlof nog te kort en is de vergoeding te laag. Voor alleenstaa­nde ouders en gezinnen met een laag inkomen blijft ouderschap­sverlof opnemen financieel moeilijk. Zelfstandi­gen hebben er nog geen recht op, en ook wie nog geen jaar bij zijn werkgever werkt, kan er geen gebruik van maken. Ook de nieuwe flexibilit­eit is niet voor alle werknemers gegarandee­rd: om 1/10de ouderschap­sverlof of de week-om-weekregeli­ng te krijgen, moet je werkgever akkoord gaan. Dat is jammer, want niet alle werkgevers zullen soepel omspringen met de vragen van hun werknemers.

Wij hopen dat weldra iedere ouder in welk statuut en met welke anciënnite­it dan ook, zes maanden flexibel ouderschap­sverlof per kind kan nemen terwijl hij of zij pensioen blijft opbouwen en een vergoeding krijgt ter hoogte van het minimumloo­n. Zonder in de problemen te komen op het werk. Dat deze droom haalbaar is, bewijzen onder meer Duitsland, Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken. Welvarende landen met een hoge productivi­teit, veel vrouwen met betalend werk en hoge scores voor het welbevinde­n van kinderen. Laten we dat voorbeeld volgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium